Ministerul Sanatatii: Peste 80.000 de romani afectati de viroze si pneumonii

Ministerul Sanatatii: Peste 80.000 de romani afectati de viroze si pneumonii
966. 259 persoane au fost vaccinate împotriva gripei de sezon, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii. Peste 49% dintre acestea sunt persoane cu vârsta peste 65 ani.

De asemenea, conform raportărilor Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămână 6-12 decembrie 2010 nu au fost înregistrate cazuri de gripă, anunță un comunicat al Ministerului Sănătății.

Numărul infecţiilor respiratorii acute raportate, deşi este într-o uşoară creştere, cu 12,1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă, se înscrie în limite normale. Au fost înregistrate 83 291 infecţii respiratorii acute şi pneumonii, dintre care doar 5769 au necesitat internare.

Ponderea internarilor din ultima săptămână monitorizată este de 6.9%, valoare mai mică comparativ cu cea înregistrată în saptamana precedentă.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon, continuă. În 2010, Ministerul Sănătăţii va utiliza un număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Sunt vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

RECOMANDĂRI PENTRU POPULAŢIE

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi scăzute, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal. De asemenea, este bine:

1. Să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuși etc.

2. Să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite consumul bauturilor alcoolice.

4. Să acorde o atenție specială copiilor - evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Încălzirea locuințelor și a spațiilor închise de locuit trebuie să fie corespunzătoare. Evitaţi utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

De asemenea, evitaţi expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături, avertizează Ministerul Sănătății.


"Ministerul Sanatatii: Peste 80.000 de romani afectati de viroze si pneumonii" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Romania, pe locul 25 din 30 de tari din Europa, in Indexul European de Performanta in Tratarea(...)

România se situează pe locul 25 într-un Index ce compară nivelul de screening, tratament şi prevenţie în cele 27 de state ale U.E., precum şi în Elveţia, Norvegia și Croaţia. “Indexul(...) citeste mai departeVACCINAREA, UN DREPT LA SANATATE. Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ(...)

Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare,(...) citeste mai departeSituatia epidemiologica, saptamana 31.01 - 06.02. 2011

Activitatea gripală pe teritoriul României este de intensitate medie, cu raspândire regională (în zonele de nord-vest, nord-est si sud-est) şi focare locale sau cazuri sporadice în restul(...) citeste mai departeS-a lansat Ghidul Angelescu de terapie antimicrobiană, singura publicație de acest gen din(...)

Argumente pentru lansarea unui Ghid de Terapie Antimicrobiană: • Aproape un sfert dintre români iau antibiotice de două-trei ori pe an, iar 12% dintre aceștia folosesc astfel de tratamente de(...) citeste mai departeMaini curate in spitale, o noua campanie a Ministerului Sanatatii

Ministerul Sănătății lansează astăzi, 2 decembrie, campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea și conștientizarea personalului medical, a pacienților și a(...) citeste mai departe