Consiliere online despre HIV/SIDA, oferita de medici specialisti

Consiliere online despre HIV/SIDA, oferita de medici specialisti
In prezent, un pacient cu HIV/SIDA are acces la un singur medic prin sistemul medical de stat. Ce se intampla in cazul in care apar probleme in comunicarea dintre medic si pacient? Pentru a veni in sprijinul pacientilor, Institutul “Prof. Dr. Matei Bals” a devenit gazda unor conferinte online in care specialisti cu reputatie nationala raspund intrebarilor pacientilor. Datorita suportului tehnologic oferit, pacientii beneficiaza de anonimitate in cadrul acestor discutii si pot aborda teme oricat de complexe.

In Romania, sunt diagnosticate peste 11.581 de persoane infectate cu HIV/SIDA in viata (conform www.cnlas.ro, 31 decembrie 2012). Din fericire insa, in prezent, Romania este una dintre tarile cu o durata medie de supravietuire mare a pacientilor infectati cu HIV, ajungand ca pacientii tratati cu terapiile moderne sa traiasca peste 80 de luni de la diagnosticare (fata de 10 luni in anii 1990). Acest lucru este posibil numai cu o foarte buna cooperare intre medic si pacient care sa asigure o cat mai buna aderenta a acestuia la tratament.

Conferintele online au loc in perioada 18 iunie – 2 iulie 2013, in zilele de marti si joi, intre orele 14.00-16.00 si sunt accesibile pe portalul www.edumedical.ro pentru pacientii afectati de infectia cu HIV, cat si pentru cei care sunt interesati de acest subiect sau sunt apropiati de o persoana diagnosticata cu HIV/SIDA. Aceste conferinte online garanteaza anonimitatea si confidentialitatea informatiilor venite din partea pacientilor.

Echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” raspunde acestui proiect organizat de Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul Bristol-Myers Squibb, pe teme cum ar fi relatia medic-pacient, echilibrul emotional al pacientului, sarcina si rolul de parinte etc.

Dr. Mioara Predescu, Coordonator Centrul Roman HIV/SIDA al INBI Prof. Dr. Matei Bals, precizeaza ca “proiectul este unul benefic deoarece, prin intermediul lui, incercam sa facem inca un pas in schimbarea mentalitatii legate de comunicarea medic – pacient, trecand de la comunicarea centrata pe boala la comunicarea centrata pe pacient ( …) Raspunsul pacientilor implicati in proiect si interesul lor pentru acest tip de dezbatere, dovedesc pe deplin ca interventia noastra este una utila si acceseaza un canal de comunicare extrem de uzitat de generatia tanara, cea care are in cea mai mare masura, nevoie de raspunsuri la intrebari.”

“Conferintele on-line accesibilizeaza comunicarea medicala. Au avantajul imens ca reusesc sa ajunga la oameni acasa, garantand anonimitatea si respectarea vietii private, dar permitand exprimarea libera a opiniilor si intrebarilor pacientilor. ARAS spera sa extinda aceasta experienta de comunicare si catre alte domenii, cum ar fi prevenirea, consilierea sociala sau juridica.”, a declarat Liana Velica, Manager proiect in cadrul ARAS.

Tot prin platforma medicala www.edumedical.ro, peste 800 de pacienti cu HIV/SIDA au primit suport si raspunsuri la toate intrebarile adresate medicilor specialisti, in cadrul unei campanii pe acelasi subiect desfasurate anul trecut. Datorita tehnologiei folosite, pacientii beneficiaza de garantarea confidentialitatii si securitatii informatiilor, primind lamuriri cu privire la cele mai delicate aspecte ale acestei maladii.

Despre Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”

Datorita tehnicilor si metodelor moderne de diagnostic microbiologic, activitatii clinice, prin interpretarea si monitorizarea tratamentului bolilor infectioase, precum si prin competentele profesionale ale specialistilor, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” asigura servicii medicale de inalta calitate pentru pacienti din toata tara.

In cadrul institutului, a fost infiintat in urma cu cinci ani Centrul

Roman HIV/SIDA, ce monitorizeaza si evalueaza implementarea strategiei nationale, inclusiv alocarea si utilizarea resurselor existente. CRHS dezvolta si programe de educatie prin care sunt formati medici de planificare familiala si se implica activ in derularea campaniilor de informare, educare si comunicare cu privire la HIV/SIDA.

Despre Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS)

Organizatia non-guvernamentala ARAS a fost infiintata de un grup de tineri voluntari ce si-au propus sa informeze si sa ofere educatie tuturor categoriilor de populatie asupra percicolului reprezentat de SIDA si asupra mijloacelor de prevenire a infectiei cu HIV. Asociatia Romana Anti-SIDA promoveaza sprijinirea si apararea drepturilor si intereselor tuturor persoanelor infectate sau bolnave, oferind servicii de asistenta medicala, morala si psihologica.
SIDA Helpline – 0.800.800.033

Despre www.edumedical.ro
EduMedical.ro este un portal dedicat tuturor celor interesati in promovarea informarii si a educatiei in domeniul sanatatii, dezvoltate si implementat de DataCenterSolutions. Portalul de comunicare si informare EduMedical.ro reprezinta unul dintre principalele site-uri din domeniul medical, la ora actuala, vizitat atat de publicul larg, cat si de medici.


"Consiliere online despre HIV/SIDA, oferita de medici specialisti" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cristian Dorobantescu
Sursă:www.edumedical.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, din Bucuresti, premiaza excelenta in tratarea(...)

Marti, 9 aprilie 2013, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, din Bucuresti, va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorilor Jonathan Michael Shapiro si Bonaventura Clotet,(...) citeste mai departeAsociația Română Anti-SIDA, deschide pe 25 noiembrie 2016 Centrul de suport pentru persoanele(...)

București, 21 noiembrie 2016. ARAS, Asociația Română Anti-SIDA, deschide vineri, 25 noiembrie 2016, Centrul de suport pentru persoanele vulnerabile ARDOR. Situat în Str. Marin Constantin, nr. 1,(...) citeste mai departeAcoperirea vaccinala in atentia specialistilor!

Rata de vaccinare în România este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, în trend descrescător, având în vedere că în alți ani procentul depășea 95%. Altfel spus, acoperirea vaccinală(...) citeste mai departeForumul National ”Stop Gripa”, 16 octombrie 2012

Forumul Național “STOP GRIPA” se va desfășura marți, 16 octombrie 2012, cu începere de la ora 10:00. Forumul reprezintă un demers educațional privind gripa sezonieră și implicațiile(...) citeste mai departeHIV STREET ART ajunge in liceele din Bucuresti in saptamana … SCOALA ALTFEL

Campania HIV STREET ART ajunge în această săptămână în cinci dintre liceele din Bucureşti: Spiru Haret, Jean Monnet, Kretzulescu, Sf. Sava, Gh. Lazăr. Campania completează astfel oferta(...) citeste mai departe