Aproximativ 150 de persoane au participat la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), desfăşurată la Braşov, în perioada 4-5 octombrie.

Tema centrală a acestui eveniment a fost: „Sănătatea ficatului – Relatia medic si pacient în societatea actuală”.

Ca urmare, lectorii şi-au adaptat prezentările în faţa auditoriului (pacienţi, susţinători ai acestora, cadre medicale de alte specializări decât cele pe boli infecţioase, studenti la Medicină, care au arătat un interes activ pentru informare în domeniul hepatitelor) astfel încât să surprindă aspectele actuale în managementul afecţiunilor hepatice cronice şi cum pot fi ajutaţi pacienţii să ducă o viaţă normală.

La această conferintă anuală s-au aflat pentru prima dată medici de familie laolaltă - din Brasov, Bucuresti, Buzău si Prahova – care au avut în cadrul evenimentului chiar o sesiune specială dedicată, coordonată de dr. Felicia Coman, Sef sectia Gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic de Urgente Brasov .

Totodată, conferinţa a pus accent pe modul în care medicii si pacienţii, reuniţi în asociaţii, pot contribui, lucrând împreună, la încurajarea testării pentru hepatită şi a unei urmăriri corespunzătoare a bolii. S-au dezbătut subiecte pe teme precum: infectiile cu virusurile hepatitice și întrebările pe care le au pacienții în viața de zi cu zi, rolul asociaţiilor de pacienţi, medicină personalizată la pacienții cu hepatite, comportamentul corect, ca stil de viată, al pacientului cu hepatită cronică, rolul psihologului în viața unui pacient cu hepatită, relaţia între ONG-uri şi autorităţi.

La finalul acestui eveniment au fost trase concluzii, fiecare participant regăsind printre temele abordate, în sistem interactiv, răspuns la multe dintre problemele care-l procupau.

„Sunt pacientă cu hepatită C. Nu stiu când anume m-am infectat, probabil în urma unor tratamente injectabile, stomatologice sau poate chiar la un salon de înfrumusetare, însă boala mi-a fost depistată în această primăvară. Mai exact, în luna martie. Înainte de a participa la această conferintă, aveam mari îndoieli, dacă să accept terapia specifică, aflând reacțiile adverse. Am peste 50 de ani ca vârstă, am un loc de muncă si nu sunt sigură dacă voi putea suporta atâtea luni de neplăceri fizice, mai ales că nici nu există siguranta că mă voi vindeca. Însă, cu ocazia acestui eveniment am întâlnit persoane care au depăsit momentele critice, iar acum se pot bucura de viată, alături de cei dragi. Pe de altă parte, medicii pe care i-am auzit vorbind aici într-un alt fel decât în cabinete cu ocazia consultatiilor, mi-au dat si mie încredere si am luat decizia de a încerca tratamentul recomandat. Trebuie să recunosc si faptul că m-am si speriat de evolutia bolii, dacă nu voi face asta”, a declarat Maria S., din Bucuresti, care si-a dorit să-i fie respectat dreptul la confidentialitate, de teamă să nu fie victima discriminării, asa cum, din nefericire, se întâmplă de multe ori în cazul pacientilor cu hepatită virală.

„Incidenta cancerului hepatic a crescut în întreaga lume. Cei care au dat cifre exacte în acest sens sunt SUA, care au constatat chiar o dinamică fără precedent a cresterii numărului acestor cazuri. De unde provine această crestere? În primul rând, în urma infectiei cu virus hepatitic C. Apoi, din asa-zisul ficat gras. Se pare că omenirea, în acest moment, a reusit să controleze o bună parte a bolilor de inimă, respectiv infactele de miocard, dar nu a putut să facă acelasi lucru si cu virusurile hepatitice. Din nefericire, nu poate fi prevenită contractarea hepatitei cu virus C, pentru că nu avem vaccin, dar partea bună este că afectiunea poate fi tratată eficient”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti.

„O conferință benefică tuturora-medici, pacienți, apartinători, societate civilă. Spun benefică, deoarece în România lipsa oricărei forme de screening, duce la depistarea tardivă a hepatitelor, atunci când costurile tratamentului sunt mari iar șansele de vindecare a pacienților, scad. Toate informațiile oferite la această conferință, nu fac dacât să aducă un plus în resposabilizarea societății civile, dar și luarea unor decizii ferme în depistarea și tratarea hepatitelor”, a adăugat Cezar Irimia, președintele APCR.

“Ne-am dorit să oferim posibilitatea celor prezenți de a afla informații noi despre afecțiunile hepatice, de a le da posibilitatea să pună întrebări specialiștilor și mai ales să învețe cât de importantă este comunicarea dintre pacient și medic. Cu ajutorul unor sponsori și al voluntarilor am reușit ca timp de două zile să venim în fața celor prezenți cu informații specializate pe înțelesul tuturor. Atât informații medicale, cât și juridice. Noi pacienții trebuie să învătăm să avem curajul de a vorbi despre problemele noastre pentru că doar așa putem schimba opinia celorlalți despre afecțiunea noastră și îi putem face conștienți pe cei care nu s-au testat încă pentru infecția cu un virus hepatitic că trebuie să o facă chiar dacă, aparent, au o stare de sănătate bună ”, a încheiat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

"Comunicat de presa: Sanatatea ficatului - Relatia medic si pacient in societatea actuala" adaugat de Comunicate Medicale

Nume:Marinela Debu
Email:roapah@gmail.com
Telefon:0721/304160