Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere

Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere
Conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 10 -16 ianuarie 2011, numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 78 211, în creştere cu 16,5 % faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă. Peste 6 200 de cazuri înregistrate au necesitat internare într-o unitate de specialiate.

În a doua saptamână a anului 2011, incidenta virozelor respiratorii se încadrează în nivelul aşteptat pentru această perioadă a anului. Cazurile de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii şi gripă sunt sporadice, fără a exista focare epidemice.

Până în prezent, au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu virusuri gripale (dintr-o eroare de redactare s-au comunicat 16 cazuri de gripă), din care 12 cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, 2 cu virusul de tip B şi unul cu H3N2.

În perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boală, au fost înregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1– un bărbat în vârsta de 61 ani din judeţul Iaşi care a călătorit în afara ţării şi 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iaşi) şi respectiv 23 ani (Prahova).

Reamintim populaţiei că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, şi recomandăm pe această cale ca persoanele care se află in grupele cu risc crescut să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei. Totodată, precizăm că cei care au fost vaccinaţi în anul anterior beneficiază de protecţie impotriva infectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1.

Totodată, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa:

- Spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor

- Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse

- Evitarea zonelor aglomerate

- Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)

- Adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire recomandăm tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală – febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat. Totodată reamintim că administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi recomandăm evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.

Pana la data de 9 ianuarie 2011 la nivel national au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinări impotriva gripei din care un procent de 49,9% la grupa de vârsta de 65 ani şi peste.

Ministerul Sănătăţii va continua să informeze populaţia asupra evoluţiei infecţiilor respiratorii la nivel naţional, săptămânal, în ziua de miercuri, pe baza datelor raportate de la nivel naţional de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precum şi ori de câte ori este nevoie.


"Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: Infectiile acute respiratorii, in scadere

În săptămâna 07-13.03. 2011 au fost înregistrate 118.087 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 3.2% mai puţine comparativ cu cele înregistrate săptămâna precedentă şi un număr de(...) citeste mai departeIntalnire pe tema infectiilor intraspitalicesti la Timisoara

Peste 100 de medici si asistente medicale s-au reunit in data de 16 iulie 2013, in Amfiteatrul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara pentru a afla cum pot preveni si combate eficient infectia(...) citeste mai departeCampanie Nationala de Informare si Educare cu ocazia „1 Decembrie - Ziua Mondiala SIDA”

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a demarat o Campanie Națională de Informare şi Educare cu ocazia „1 Decembrie - Ziua Mondială SIDA”. citeste mai departeTratarea hepatitei C, o prioritate pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor din Romania

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, sub egida Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, în parteneriat cu Ministerul Sănătății şi Casa Națională de Asigurări(...) citeste mai departeAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania trage un semnal de alarma asupra gravitatii(...)

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania a demarat în data de 1 martie, campania națională „Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”, ce se va derula în(...) citeste mai departe