Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere

Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere
Conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 10 -16 ianuarie 2011, numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 78 211, în creştere cu 16,5 % faţă de cel înregistrat în săptamâna precedentă. Peste 6 200 de cazuri înregistrate au necesitat internare într-o unitate de specialiate.

În a doua saptamână a anului 2011, incidenta virozelor respiratorii se încadrează în nivelul aşteptat pentru această perioadă a anului. Cazurile de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii şi gripă sunt sporadice, fără a exista focare epidemice.

Până în prezent, au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu virusuri gripale (dintr-o eroare de redactare s-au comunicat 16 cazuri de gripă), din care 12 cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, 2 cu virusul de tip B şi unul cu H3N2.

În perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boală, au fost înregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1– un bărbat în vârsta de 61 ani din judeţul Iaşi care a călătorit în afara ţării şi 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iaşi) şi respectiv 23 ani (Prahova).

Reamintim populaţiei că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, şi recomandăm pe această cale ca persoanele care se află in grupele cu risc crescut să se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei. Totodată, precizăm că cei care au fost vaccinaţi în anul anterior beneficiază de protecţie impotriva infectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1.

Totodată, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa:

- Spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor

- Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse

- Evitarea zonelor aglomerate

- Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)

- Adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire recomandăm tuturor persoanelor care prezintă simptome de boală – febră, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare şi/articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat. Totodată reamintim că administrarea antibioticelor nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi recomandăm evitarea administrării oricărui tip de antibiotic înainte de prezentarea la medic.

Pana la data de 9 ianuarie 2011 la nivel national au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinări impotriva gripei din care un procent de 49,9% la grupa de vârsta de 65 ani şi peste.

Ministerul Sănătăţii va continua să informeze populaţia asupra evoluţiei infecţiilor respiratorii la nivel naţional, săptămânal, în ziua de miercuri, pe baza datelor raportate de la nivel naţional de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precum şi ori de câte ori este nevoie.


"Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Bolile cu transmitere sexuală care afectează femeile – o necunoscută chiar pentru femei

GfK Healthcare România a realizat un sondaj online pe platforma www.askGfK.ro prin care şi-a propus să afle care este părerea romanilor din zona urbană vis-a-vis de metodele de contracepţie şi(...) citeste mai departeSperanta de viata pentru persoanele infectate cu HIV a ajuns la 50 de ani

In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre(...) citeste mai departeGripa se raspandeste in intreaga Europa

În Europa activitatea gripei continuă să crească lent. Această concluzie se bazează pe datele din cele 47 raportate pentru săptămâna 17.01.2011-23.01.2011 (din totalul de 53 ţări) din(...) citeste mai departeInvitatie conferinta de presa – Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitei

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) vă invită miercuri, 22 iulie, de la ora 11.00, la Impact Hub Strada Halelor nr. 5 (punct de reper Piata Unirii) la Masa Rotunda(...) citeste mai departeCurs medical

Societatea Română de Micologie şi Micotoxicologie şi European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases organizează, în perioada 8-9 septembrie 2011, cursul post-universitar citeste mai departe