Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1

Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1
Având în vedere faptul că mai multe instituţii mass-media au transmis informaţii privind două decese confirmate cu gripă porcină, Ministerul Sănătăţii transmite mai jos informările primite de la Institutul Naţional de Sănătate Publică cu privire la cele două cazuri.

Menţionăm faptul că începând cu anul 2011, până în prezent, virusul identificat face parte din grupa de viruşi gripali sezonieri.

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii adresează rugămintea mass-media de a transmite cât mai corect informaţia, astfel încât populaţia să nu fie alertată în mod nejustificat.

Informare INSP privind cele două decese confirmate cu virus gripal A(H1)pdm09

1. Femeie în vârstă de 50 ani, din jud. Mureş, cunoscută cu obezitate şi diabet zaharat tip II.
Boala a debutat pe data de 19/01/2014.
A fost internată pe data de 24/01/2014, în SCJ Mureş-Secţia Boli infecţioase I, apoi transferată în Secţia ATI, pe 27/01/2014.
A fost ventilată mecanic.
Pacienta a primit tratament antiviral în perioada 24/01/2014-01/02/2014.
Decesul s-a produs pe data de 01/02/2014.
Nu s-a efectuat examen necroptic (familia a refuzat).
Diagnostic de deces: Insuficienţă respiratorie acută. Insuficienţă renală acută. Diabet zaharat dezechilibrat. Bronhopneumonie. Gripă.
Proba recoltată – secreţie naso-faringiană - a fost trimisă de către DSPJ pentru diagnosticul virologic, pe data de 28.01.2014, la INCDMI Cantacuzino.
DSPJ - Compartimentul de Epidemiologie a primit rezultatul pe data de 30.01.2014 ora 15.02: pozitiv virus gripal tip AH1 pdm 09.

Conform DSP Mureş, pacienta nu fusese vaccinată antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deşi fusese informată de acesta).

Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal.
Contacţii pacientei, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.

Măsuri:

Pe data de 31.01.2014 ora 9.30 DSPJ – Compartimentul de Epidemiologie comunică rezultatul de laborator:

1. medicului de familie, cu următoarele recomandări :
- supravegherea contacţilor de familie (1 copil şi 1 adult )
- izolare la domiciliu/ spital în caz de apariţie a simptomelor
- respectarea igienei personale.

În prezent contacţii sunt sănătoşi.

2. spitalului – la Clinica de Boli Infecţioase nr. I Tg. Mureş şi în Secţia ATI a SCJU Tg. Mureş, bolnava a fost izolată pe tot parcursul spitalizării, s-au respectat Precauţiunile Universale, s-a efectuat dezinfecţie terminală după transfer.


2. Bărbat în vârstă de 45 ani, din Jud.Galaţi, cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II, hepatită cronică.

Boala a debutat pe data de 24/01/2014.
A fost internat în Spitalul de Boli infecţioase Galaţi pe data de 28/01/2014 şi transferat la SJU Galaţi-Secţia ATI pe data de 29/01/2014.
A fost ventilat mecanic.
Pacientul a primit tratament antiviral în perioada 29/01/2014-01/02/2014.

Decesul s-a produs pe data de 01/02/2014, cu diagnosticul: insuficienţă cardio-renală, infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică.
În 03.01.2014 s-a confirmat de Institutul Cantacuzino Bucureşti cu infecţie gripală cu virus A(H1)pdm09.

S-a efectuat examen necroptic.

În opinia noastră, infecţia gripală a agravat patologia de bază.

Pacientul nu fusese vaccinat antigripal (contraindicat medical din cauza unei polialergii).
Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal.
Contacţii pacientului, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.
Din declaraţia medicului de familie, reiese că bolnavul nu a fost vaccinat antigripal sezonul 2013-2014, deoarece era polialergic la medicamente.

Măsuri:

- Izolarea cazului în boxa ATI (salon cu un pat);
- Instituirea imediată a tratamentului;
- Aplicarea prin nucleul CPCIN a precauţiilor de tip respirator;
- Supravegherea contacţilor de familie prin medicul de familie.

Amintim faptul că infecţia gripală poate agrava o patologie de bază (boli cardiace cronice, pulmonare cronice, renale cronice, hepatice cronice, obezitatea, diabetul zaharat, deficienţă imună).


"Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:presa2@ms.ro
Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii confirma al doilea caz de import de virus Zika in Romania

În data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării. citeste mai departeMinisterul Sanatatii anunta ca numarul virozelor respiratorii este in crestere

Conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 17 -23 ianuarie 2011, numărul total al infecţiilor(...) citeste mai departeConferinta RoVaccin 2015

Vaccinarea a devenit în ultima vreme un subiect intens dezbătut în mass media și opinia publică atât la nivel național, cât și internațional. Opiniile pro și contra vaccinare vin într-un(...) citeste mai departeMalaria, cea mai frecventa boala importata de romani

Specialiştii se aşteaptă pe viitor la o creştere a patologiei tropicale. Iar asta întrucât călătoriile au devenit mult mai rapide şi uşor de efectuat în secolul XXI. Drept urmare, bolile(...) citeste mai departe11.399 de romani sunt infectati cu HIV/SIDA

Conform ultimelor statistici ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti SIDA, la sfârşitul lunii octombrie 2012, în ţara noastră erau în evidenţă 11.399 persoane cu HIV/SIDA, din care 9.475 în(...) citeste mai departe