Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1

Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1
Având în vedere faptul că mai multe instituţii mass-media au transmis informaţii privind două decese confirmate cu gripă porcină, Ministerul Sănătăţii transmite mai jos informările primite de la Institutul Naţional de Sănătate Publică cu privire la cele două cazuri.

Menţionăm faptul că începând cu anul 2011, până în prezent, virusul identificat face parte din grupa de viruşi gripali sezonieri.

Prin urmare, Ministerul Sănătăţii adresează rugămintea mass-media de a transmite cât mai corect informaţia, astfel încât populaţia să nu fie alertată în mod nejustificat.

Informare INSP privind cele două decese confirmate cu virus gripal A(H1)pdm09

1. Femeie în vârstă de 50 ani, din jud. Mureş, cunoscută cu obezitate şi diabet zaharat tip II.
Boala a debutat pe data de 19/01/2014.
A fost internată pe data de 24/01/2014, în SCJ Mureş-Secţia Boli infecţioase I, apoi transferată în Secţia ATI, pe 27/01/2014.
A fost ventilată mecanic.
Pacienta a primit tratament antiviral în perioada 24/01/2014-01/02/2014.
Decesul s-a produs pe data de 01/02/2014.
Nu s-a efectuat examen necroptic (familia a refuzat).
Diagnostic de deces: Insuficienţă respiratorie acută. Insuficienţă renală acută. Diabet zaharat dezechilibrat. Bronhopneumonie. Gripă.
Proba recoltată – secreţie naso-faringiană - a fost trimisă de către DSPJ pentru diagnosticul virologic, pe data de 28.01.2014, la INCDMI Cantacuzino.
DSPJ - Compartimentul de Epidemiologie a primit rezultatul pe data de 30.01.2014 ora 15.02: pozitiv virus gripal tip AH1 pdm 09.

Conform DSP Mureş, pacienta nu fusese vaccinată antigripal (nu s-a prezentat la medicul de familie pentru vaccinare, deşi fusese informată de acesta).

Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal.
Contacţii pacientei, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.

Măsuri:

Pe data de 31.01.2014 ora 9.30 DSPJ – Compartimentul de Epidemiologie comunică rezultatul de laborator:

1. medicului de familie, cu următoarele recomandări :
- supravegherea contacţilor de familie (1 copil şi 1 adult )
- izolare la domiciliu/ spital în caz de apariţie a simptomelor
- respectarea igienei personale.

În prezent contacţii sunt sănătoşi.

2. spitalului – la Clinica de Boli Infecţioase nr. I Tg. Mureş şi în Secţia ATI a SCJU Tg. Mureş, bolnava a fost izolată pe tot parcursul spitalizării, s-au respectat Precauţiunile Universale, s-a efectuat dezinfecţie terminală după transfer.


2. Bărbat în vârstă de 45 ani, din Jud.Galaţi, cunoscut cu obezitate gr.III, diabet zaharat tip II, hepatită cronică.

Boala a debutat pe data de 24/01/2014.
A fost internat în Spitalul de Boli infecţioase Galaţi pe data de 28/01/2014 şi transferat la SJU Galaţi-Secţia ATI pe data de 29/01/2014.
A fost ventilat mecanic.
Pacientul a primit tratament antiviral în perioada 29/01/2014-01/02/2014.

Decesul s-a produs pe data de 01/02/2014, cu diagnosticul: insuficienţă cardio-renală, infarct miocardic acut posterior ventricular stâng, nefropatie diabetică.
În 03.01.2014 s-a confirmat de Institutul Cantacuzino Bucureşti cu infecţie gripală cu virus A(H1)pdm09.

S-a efectuat examen necroptic.

În opinia noastră, infecţia gripală a agravat patologia de bază.

Pacientul nu fusese vaccinat antigripal (contraindicat medical din cauza unei polialergii).
Nu a fost identificat contact cu un caz confirmat cu virus gripal.
Contacţii pacientului, identificaţi în cursul investigaţiei epidemiologice efectuate de DSPJ, sunt supravegheaţi clinic de medicul de familie. Până în prezent nu au fost comunicate cazuri secundare.
Din declaraţia medicului de familie, reiese că bolnavul nu a fost vaccinat antigripal sezonul 2013-2014, deoarece era polialergic la medicamente.

Măsuri:

- Izolarea cazului în boxa ATI (salon cu un pat);
- Instituirea imediată a tratamentului;
- Aplicarea prin nucleul CPCIN a precauţiilor de tip respirator;
- Supravegherea contacţilor de familie prin medicul de familie.

Amintim faptul că infecţia gripală poate agrava o patologie de bază (boli cardiace cronice, pulmonare cronice, renale cronice, hepatice cronice, obezitatea, diabetul zaharat, deficienţă imună).


"Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:presa2@ms.ro
Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Programul SHE, un program de educare si consiliere a femeilor seropozitive

Pentru a veni în sprijinul femeilor seropozitive din România , Compartimentul de Evaluarea și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România din cadrul Institutului Național de Boli(...) citeste mai departeLansarea Campaniei Nationale de Informare si Educare HIV STREET ART, 10 ianuarie 2014

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” şi Fundaţia ”Prof. Dr. Matei Balș” vă invită(...) citeste mai departeCei mai aprigi dusmani sunt invizibili. Cine sunt ei?

Știai că? - Există în jur de 40 de milioane de bacterii într-un gram de sol şi 1 milion de bacterii într-un mililitru de apă dulce. - Pielea de pe piept este populată de 100 până la(...) citeste mai departeStop hepatitei! Fii atent la A, B, C, D! Ziua mondiala de Lupta impotriva Hepatitei

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) - membru al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), al Asociației Europene a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA)(...) citeste mai departeHatisul legislativ face din bolile transmisibile bombe cu efect intarziat

În cadrul proiectului Responsabilitate: serviciile medicale și sociale pentru persoanele vulnerabile, derulat în 2015, ARAS - Asociația Română Anti-SIDA și APADOR-CH au realizat un studiu(...) citeste mai departe