S-a lansat programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”

S-a lansat programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”
București, 17.07.2014 - Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație si Cultură a semnat astăzi, 17iulie 2014, un protocol cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA. În acest context a fost lansat și un amplu program național de informare, educare și prevenție a hepatitei în România „STOP Hepatita”, care va face cunoscute rezultatele unui raport de cercetare complex cu privire la patologia hepatică de etiologie virală, dar și informații cu privire la sistemul național de sănătate angrenat în managementul acestei patologii.

România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătații. Mai mult, conform rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013 un număr de 1 016 800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635 500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

În acest context, Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație și Cultură a semnat un protocol cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA. Scopul acestuia este de a lansa și implementa împreuna un program amplu de informare, educare și prevenție pentru hepatită în România.

Parteneriatul și programul au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: Mihaela Geoană, președinte al Fundației „Renasterea”, Prof. dr. Adrian Streinu – Cercel și Conf. dr. Liana Gheorghe. Raed Arafat, secretar în Ministerul de Interne a fost de asemenea prezent la eveniment.

„Am parcurs cu multă atenție brief-ul proiectului “Evaluare multidimensională a impactului global al virusurilor hepatitice asupra stării de sănătate a populației din România” și am fost convinși că problematica hepatitiei în România este deja dincolo de orice nivel acceptabil: este o adevarată problemă a societății, iar societatea are datoria să se implice în soluționarea ei. Programul național de informare, educare și prevenție „STOP Hepatita” pe care îl lansăm azi în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA este mai mult decât o declarație de intenție. Este un demers asumat și concret. Pentru implementarea lui însă, avem nevoie de tot sprijinul pe care îl putem obține de la autorități, mediul privat, lideri de opinie și chiar societatea civilă per ansamblu. Hepatita este o problemă a noastră, a tuturor și trebuie să îi spunem STOP împreună”, a declarat Mihaela Geoană, președinte al Fundației Renașterea.

„În România patologia hepatică de etiologie virală reprezintă una din principalele provocări ale sistemului național de sănătate, datorată atât cazuisticii în creștere, care situează în prezent România pe primele locuri între statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidenței acestei patologii, cât și prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra stării de sănătate a pacientului și asupra efortului necesar a fi depus de către sistemul național de sănătate pentru managementul acestei patologii.

Proiectul își propune să redea o imagine cât mai clară a patologiei hepatitice de etiologie virală cât și a sistemului național de sănătate angrenat în managementul acestei patologii. De asemenea este necesar ca lucrarea să formuleze strategii de viitor pentru un mai bun management al bolii.” a declarat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

„În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalență a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova și Italia sunt singurele state cu o prevalență încadrată în categoria de peste 2,5%. În cazul României, este posibil ca aceste date să fie în realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii și a naturii asimptomatice a acesteia. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecții în urmă cu 20 - 40 ani, evoluția asimptomatică îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În absența unui tratament eficient, morbiditatea și mortalitatea asociată hepatitelor de etiologie virală vor continua să crească.” a declarat Conf. dr. Liana Gheorghe.

Infecția cronică cu virus hepatitic C este principala cauză a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular și a transplantului hepatic în numeroase țări, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroză hepatică și aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global. Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces.
Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.

Programul național „STOP Hepatita” prevede acțiuni pentru un an (până în iulie 2015) în toate zonele importante de informare, educare și prevenție și pentru toate publicurile țintă de la copii, tineri, adulți. Zonele de acțiune sunt: pentru hepatita A- acțiuni de educare despre importanța igienei, de la caravane școlare la programe de campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre imporțanta prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuală; pentru hepatita C (probabil cea mai frecventă cauză de hepatită cronică, ciroză şi carcinom hepatocelular în lume)- campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.


"S-a lansat programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mirela Olarescu
Telefon:40 723 227 959

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Cazurile de infectii respiratorii acute sunt in scadere

In săptămâna 14 - 20.03.2011 au fost înregistrate 108.912 cazuri de infecții acute respiratorii, cu 7.7% mai puține comparativ cu cele înregistrate în săptămâna precedentă și un număr(...) citeste mai departe51 de organizatii din domeniul sanatatii cer Comisiei Europene implicare concreta in lupta(...)

51 de organizații europene din domeniul sănătății, între care și Fundația Romanian Angel Appeal alături de alte organizații din România, au adresat luni, 18 noiembrie, o *scrisoare(...) citeste mai departeInfecţiile respiratorii acute, în creştere în perioada 21-27 februarie 2011

În săptămâna 21-27.02.2011 au fost înregistrate 137.210 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 15.8% mai mult comparativ cu cele înregistrate în săptămâna precedentă şi un numar de(...) citeste mai departeCoalitia Impreună impotriva Hepatitei lanseaza un plan inovator de gestionare a hepatitei C pentru(...)

Coaliția „Împreună împotriva Hepatitei”, lansată astăzi, 27 noiembrie 2013, are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare și tratament al pacienților(...) citeste mai departeRaceala, gripa sau viroza – cum facem diferenta?

Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este(...) citeste mai departe