S-a lansat programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”

S-a lansat programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”
București, 17.07.2014 - Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație si Cultură a semnat astăzi, 17iulie 2014, un protocol cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA. În acest context a fost lansat și un amplu program național de informare, educare și prevenție a hepatitei în România „STOP Hepatita”, care va face cunoscute rezultatele unui raport de cercetare complex cu privire la patologia hepatică de etiologie virală, dar și informații cu privire la sistemul național de sănătate angrenat în managementul acestei patologii.

România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătații. Mai mult, conform rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013 un număr de 1 016 800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635 500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

În acest context, Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație și Cultură a semnat un protocol cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA. Scopul acestuia este de a lansa și implementa împreuna un program amplu de informare, educare și prevenție pentru hepatită în România.

Parteneriatul și programul au fost anunțate în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: Mihaela Geoană, președinte al Fundației „Renasterea”, Prof. dr. Adrian Streinu – Cercel și Conf. dr. Liana Gheorghe. Raed Arafat, secretar în Ministerul de Interne a fost de asemenea prezent la eveniment.

„Am parcurs cu multă atenție brief-ul proiectului “Evaluare multidimensională a impactului global al virusurilor hepatitice asupra stării de sănătate a populației din România” și am fost convinși că problematica hepatitiei în România este deja dincolo de orice nivel acceptabil: este o adevarată problemă a societății, iar societatea are datoria să se implice în soluționarea ei. Programul național de informare, educare și prevenție „STOP Hepatita” pe care îl lansăm azi în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA este mai mult decât o declarație de intenție. Este un demers asumat și concret. Pentru implementarea lui însă, avem nevoie de tot sprijinul pe care îl putem obține de la autorități, mediul privat, lideri de opinie și chiar societatea civilă per ansamblu. Hepatita este o problemă a noastră, a tuturor și trebuie să îi spunem STOP împreună”, a declarat Mihaela Geoană, președinte al Fundației Renașterea.

„În România patologia hepatică de etiologie virală reprezintă una din principalele provocări ale sistemului național de sănătate, datorată atât cazuisticii în creștere, care situează în prezent România pe primele locuri între statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidenței acestei patologii, cât și prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra stării de sănătate a pacientului și asupra efortului necesar a fi depus de către sistemul național de sănătate pentru managementul acestei patologii.

Proiectul își propune să redea o imagine cât mai clară a patologiei hepatitice de etiologie virală cât și a sistemului național de sănătate angrenat în managementul acestei patologii. De asemenea este necesar ca lucrarea să formuleze strategii de viitor pentru un mai bun management al bolii.” a declarat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

„În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalență a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova și Italia sunt singurele state cu o prevalență încadrată în categoria de peste 2,5%. În cazul României, este posibil ca aceste date să fie în realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii și a naturii asimptomatice a acesteia. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecții în urmă cu 20 - 40 ani, evoluția asimptomatică îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În absența unui tratament eficient, morbiditatea și mortalitatea asociată hepatitelor de etiologie virală vor continua să crească.” a declarat Conf. dr. Liana Gheorghe.

Infecția cronică cu virus hepatitic C este principala cauză a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular și a transplantului hepatic în numeroase țări, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroză hepatică și aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global. Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces.
Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.

Programul național „STOP Hepatita” prevede acțiuni pentru un an (până în iulie 2015) în toate zonele importante de informare, educare și prevenție și pentru toate publicurile țintă de la copii, tineri, adulți. Zonele de acțiune sunt: pentru hepatita A- acțiuni de educare despre importanța igienei, de la caravane școlare la programe de campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre imporțanta prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuală; pentru hepatita C (probabil cea mai frecventă cauză de hepatită cronică, ciroză şi carcinom hepatocelular în lume)- campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.


"S-a lansat programul national de informare, educare si preventie „STOP Hepatita”" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mirela Olarescu
Telefon:40 723 227 959

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Reprezentantii Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals au infirmat suspiciunea de(...)

În această dimineaţă (n.r. 31 octombrie 2014), reprezentanţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” au informat conducerea Ministerului Sănătăţii că, în urma(...) citeste mai departePeste 150 de medici specialisti la simpozionul national cu tema De la ferma la furculita - o(...)

„Pentru transpunerea în practică a conceptului „O singură sănătate” şi pentru controlul infecţiilor transmise prin alimente este necesară o abordare interdisciplinară şi o colaborare(...) citeste mai departeBolile cu transmitere sexuală care afectează femeile – o necunoscută chiar pentru femei

GfK Healthcare România a realizat un sondaj online pe platforma www.askGfK.ro prin care şi-a propus să afle care este părerea romanilor din zona urbană vis-a-vis de metodele de contracepţie şi(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: La nivel national sunt 13 cazuri de infectare cu virusul gripei porcine

Conform raportărilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile în prezent, pe teritoriul României, numărul infecţiilor respiratorii acute continuă să rămână(...) citeste mai departeCei mai aprigi dusmani sunt invizibili. Cine sunt ei?

Știai că? - Există în jur de 40 de milioane de bacterii într-un gram de sol şi 1 milion de bacterii într-un mililitru de apă dulce. - Pielea de pe piept este populată de 100 până la(...) citeste mai departe