Fundatia Renasterea da startul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C

Fundatia Renasterea da startul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C
București, 07.11.2014 - Fundația „Renașterea pentru Sănătate, Educație și Cultură” a demarat ieri, 6 noiembrie 2014, Caravana Națională de informare și prevenție a hepatitei A, B și C. În acest context, a fost lansat și programul național de testare gratuită a hepatitei C pentru publicul larg.

Caravana, parte integrantă a campaniei „stop HEPATITA!”, este un demers al Fundației „Renașterea” în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA.

Scopul acestei caravane este de a susține implementarea programului de informare, educare și prevenție pentru hepatită în România, dar și de a testa gratuit atât publicul larg, cât și personalul medical.

De asemenea, toți cei prezenți în cadrul pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatită, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni îmbolnăvirea.

“Suntem conviși că problematica hepatitei în România este una relevantă pentru societate, motiv pentru care considerăm că avem datoria să ne implicăm în rezolvarea ei. Astfel, caravana națională de testare gratuită este un demers asumat și concret de rezolvare a acestei probleme naționale. Sperăm ca prin acest program să ajungem la câți mai mulți oameni și să depistăm din timp toate tipurile de hepatită pentru a avea posibilitatea tratării acestor boli corespunzător”, a declarat Amalia Năstase, membru în board-ul Fundației „Renașterea”.

Prezent la evenimentul de inaugurare a caravanei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a declarat: “Hepatitele virale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel global prin magnitudinea epidemiologică și consecințe. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global peste 170 milioane de oameni sunt infectați infectaţi cronic cu virusul hepatitei C, iar în fiecare an se înregistrează peste 3 milioane de cazuri noi de Hepatita C. România se află în 2011 pe locul 25 în Euro Hepatitis Index, iar în 2014 prevalența virusului hepatitic C este de 3,23% reprezentând 633,080 pacienți. Hepatita C este o afecțiune pandemică de cinci ori mai răspândită decât HIV. Acest tablou îngrijorător este un indicator pentru importanța prevenției necesară pentru evitarea acestei boli.”

Prevenția este necesară pentru a evita astfel de boli

Infecția cronică cu virus hepatitic B sau C este principala cauză a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular și a transplantului hepatic în numeroase țări, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroză hepatică și aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global. Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces.

Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.

Programul național „stop HEPATITA!” prevede acțiuni pentru un an în toate zonele importante de informare, educare și prevenție și pentru toate publicurile țintă de la copii, tineri și adulți. Zonele de acțiune sunt: pentru hepatita A- acțiuni de educare despre importanța igienei încă de la şcoală, campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre importanța prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuală; pentru hepatita C - campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilităților de vindecare.


Download comunicat BOLI INFECŢIOASE - Dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti Download fisier atasat comunicatului

"Fundatia Renasterea da startul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Laura Maricescu
Email:laura@thepractice.ro
Telefon:0752 751 065

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta Nationala "Experiente europene în supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale"

Conferinta Nationala cu participare Internationala cu tema "Experiente europene în supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale", se va desfasura la Brasov în perioada 31.03-2.04.2011 citeste mai departePlanul strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) împreună cu Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA) a lansat un „Plan strategic de acţiune împotriva(...) citeste mai departeSaptamana testarii HIV in Europa: Vorbeste despre HIV. Fa un test HIV

În cadrul Săptămânii Europene a Testării, 477 de organizații europene, între care și ARAS -- Asociația Română Anti-SIDA --, transmit mesajul „Vorbește despre HIV. Fă un test HIV”. citeste mai departeSăptămâna Europeană a Vaccinarii - Să prevenim. Să protejăm. Să ne imunizăm.

Perioada 21-27 aprilie marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării, campanie ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare a importanţei imunizării. citeste mai departeAsociatia Nationala pentru Protectia Pacietilor respinge declaratiile facute de presedintele(...)

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților respinge declarațiile făcute recent de domnul profesor doctor Oliviu Pascu, președintele Comisiei consultative de gastroenterologie de pe(...) citeste mai departe