Ministerul Sanatatii: Numarul virozelor respiratorii este in crestere cu 26,1%

Ministerul Sanatatii: Numarul virozelor respiratorii este in crestere cu 26,1%
Până în prezent, în România nu se înregistrează epidemie de gripă, au constatat specialiştii Ministerului Sănătăţii, după o analiză a evoluţiei epidemiologice din ţara noastră.

Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a analizat situaţia epidemiologică actuală din ţara noastră integrată în contextul evoluţiei gripei la nivel european şi a elaborat măsuri şi recomandări, care au fost transmise reţelei de asistenţă medicală.

Situaţia epidemiologică se încadrează la nivel mediu de intensitate şi cu o tendinţă de creştere a cazurilor de viroze respiratorii şi gripă pentru perioada imediat următoare.

În prezent, există cazuri sporadice de gripă A/H1N1 pe întreg teritoriu naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Mureş.

Medicii epidemiologi au constatat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe întreg teritoriul naţional. Tulpina circulantă dominantă, care a dus şi la decese, este tipul A /H1N1 dar, concomitent, sunt înregistrate şi cazuri de gripă cu virusul tip B şi A /H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriană şi viro-bacteriană la copii au crescut în primul rând din cauza prezentării întârziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare.

Din datele disponibile până la ora actuală rezultă că populaţia a fost corespunzător asigurată cu asistenţă medicală la toate eşaloanele de servicii, managementul de prevenire şi combatere a virozelor respiratorii şi gripă a fost organizat în conformitate cu normativele specifice pentru gripa sezonieră, sistemul informaţional de supraveghere a funcţionat bine şi au fost vaccinate cu vaccin sezonier 2010/2011 un număr de aproape 1,2 milioane de persoane, conform recomandărilor de priorităţi.

În ultima săptămână, până la data de 30 ianuarie 2011, numărul virozelor respiratorii raportate şi înregistrate prin sistemul de supraveghere de rutină arată o creştere cu 26,1%. Aceasta se reflectă prin ponderea crescută a virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie şi creşterea numărului internărilor în spitale (în primul rând a copiilor). Absenteismul în colectivităţile de copii, în special în creşe, a crescut semnificativ.

S-a înregistrat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe tot teritoriul naţional. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinelă au fost confirmate 97 de cazuri de gripă (în 25 judeţe şi Capitală) din care:

- 64 cazuri gripă tip A H1N1

- 26 cazuri gripă tip B

- 2 cazuri gripă tip A H3N2

- 5 cazuri de gripă tip A la care urmează să fie stabilit subtipul H şi N

Dintre cazurile de gripă A/ H1N1 confirmate, s-au înregistrat un număr de 7 decese după cum urmează:
- 2 decese în jud. Iaşi

- câte 1 deces în judeţele Constanţa, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud.

În ceea ce priveşte decesele, în patru cazuri au fost prezente afecţiuni cronice şi / sau obezitatea (recunoscute ca factori de risc pentru complicaţii), în două cazuri decesul a survenit la gravide, ceea ce a impus naşterea prin cezariană (sarcina fiind considerată ca risc în cazul îmbolnăvirii prin gripa AH1N1). În cazul copilului de 1,2 ani, deşi diagnosticat cu gripă A H1N1, decesul s-a datorat şi bolii grave de peritonită, diagnosticată de la internare.


"Ministerul Sanatatii: Numarul virozelor respiratorii este in crestere cu 26,1%" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Comunicat Ministerul Sanatatii privind cele doua decese confirmate de AH1

Având în vedere faptul că mai multe instituţii mass-media au transmis informaţii privind două decese confirmate cu gripă porcină, Ministerul Sănătăţii transmite mai jos informările primite de la(...) citeste mai departeStarea copiilor internati cu sindrom hemolitic uremic la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii(...)

Starea de sănătate a copiilor internați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie din București este favorabilă, patru dintre aceștia fiind internați în continuare în cadrul secției de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Infectiile acute respiratorii, in scadere

În săptămâna 07-13.03. 2011 au fost înregistrate 118.087 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 3.2% mai puţine comparativ cu cele înregistrate săptămâna precedentă şi un număr de 546 afecţiuni(...) citeste mai departeAcoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a(...)

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Într-un context mondial(...) citeste mai departe43% din noii pacienţi cu HIV au între 20 şi 29 de ani

Conform ultimelor statistici, din 619 români nou-diagnosticaţi cu HIV, 43% au vârsta cuprinsă între 20-29 de ani şi 64% s-au infectat prin intermediul contactului heterosexual neprotejat. Pornind de(...) citeste mai departe