Ministerul Sanatatii: Numarul virozelor respiratorii este in crestere cu 26,1%

Ministerul Sanatatii: Numarul virozelor respiratorii este in crestere cu 26,1%
Până în prezent, în România nu se înregistrează epidemie de gripă, au constatat specialiştii Ministerului Sănătăţii, după o analiză a evoluţiei epidemiologice din ţara noastră.

Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a analizat situaţia epidemiologică actuală din ţara noastră integrată în contextul evoluţiei gripei la nivel european şi a elaborat măsuri şi recomandări, care au fost transmise reţelei de asistenţă medicală.

Situaţia epidemiologică se încadrează la nivel mediu de intensitate şi cu o tendinţă de creştere a cazurilor de viroze respiratorii şi gripă pentru perioada imediat următoare.

În prezent, există cazuri sporadice de gripă A/H1N1 pe întreg teritoriu naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Mureş.

Medicii epidemiologi au constatat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe întreg teritoriul naţional. Tulpina circulantă dominantă, care a dus şi la decese, este tipul A /H1N1 dar, concomitent, sunt înregistrate şi cazuri de gripă cu virusul tip B şi A /H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriană şi viro-bacteriană la copii au crescut în primul rând din cauza prezentării întârziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare.

Din datele disponibile până la ora actuală rezultă că populaţia a fost corespunzător asigurată cu asistenţă medicală la toate eşaloanele de servicii, managementul de prevenire şi combatere a virozelor respiratorii şi gripă a fost organizat în conformitate cu normativele specifice pentru gripa sezonieră, sistemul informaţional de supraveghere a funcţionat bine şi au fost vaccinate cu vaccin sezonier 2010/2011 un număr de aproape 1,2 milioane de persoane, conform recomandărilor de priorităţi.

În ultima săptămână, până la data de 30 ianuarie 2011, numărul virozelor respiratorii raportate şi înregistrate prin sistemul de supraveghere de rutină arată o creştere cu 26,1%. Aceasta se reflectă prin ponderea crescută a virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie şi creşterea numărului internărilor în spitale (în primul rând a copiilor). Absenteismul în colectivităţile de copii, în special în creşe, a crescut semnificativ.

S-a înregistrat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe tot teritoriul naţional. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinelă au fost confirmate 97 de cazuri de gripă (în 25 judeţe şi Capitală) din care:

- 64 cazuri gripă tip A H1N1

- 26 cazuri gripă tip B

- 2 cazuri gripă tip A H3N2

- 5 cazuri de gripă tip A la care urmează să fie stabilit subtipul H şi N

Dintre cazurile de gripă A/ H1N1 confirmate, s-au înregistrat un număr de 7 decese după cum urmează:
- 2 decese în jud. Iaşi

- câte 1 deces în judeţele Constanţa, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud.

În ceea ce priveşte decesele, în patru cazuri au fost prezente afecţiuni cronice şi / sau obezitatea (recunoscute ca factori de risc pentru complicaţii), în două cazuri decesul a survenit la gravide, ceea ce a impus naşterea prin cezariană (sarcina fiind considerată ca risc în cazul îmbolnăvirii prin gripa AH1N1). În cazul copilului de 1,2 ani, deşi diagnosticat cu gripă A H1N1, decesul s-a datorat şi bolii grave de peritonită, diagnosticată de la internare.


"Ministerul Sanatatii: Numarul virozelor respiratorii este in crestere cu 26,1%" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: Numarul infectiilor respiratorii acute, in crestere

Conform raportului transmis de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, în săptămâna 10 -16 ianuarie 2011, numărul total al infecţiilor(...) citeste mai departeSituatia persoanelor seropozitive din Romania la 25 de ani de la primele cazuri diagnosticate

Fundaţia World Vision România împreună cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din(...) citeste mai departeRaceala, gripa sau viroza – cum facem diferenta?

Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a suplimentat bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si(...)

Ministerul Sănătăţii a suplimentat bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control HIV/SIDA cu peste 87 000 000 lei, întreg bugetul programului ajungând la suma de 214 144(...) citeste mai departeComunicat de presa: Sanatatea ficatului - Relatia medic si pacient in societatea actuala

Aproximativ 150 de persoane au participat la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), desfăşurată la Braşov, în(...) citeste mai departe