Situatia persoanelor seropozitive din Romania la 25 de ani de la primele cazuri diagnosticate

Situatia persoanelor seropozitive din Romania la 25 de ani de la primele cazuri diagnosticate
Fundaţia World Vision România împreună cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a organizat ieri, 2 iulie 2015, la Bucuresti, Hotel Ibis Parlament, dezbaterea Împreună pentru viitor - Analiza situaţiei persoanelor seropozitive din România – prezent şi perspective.

După mai mult de 25 de ani de la descoperirea primelor cazuri de copii infectaţi HIV, dezbaterea a prilejuit o analiză actuală a situaţiei pacienţilor seropozitivi din România.

În contextul situației actuale a pacienților cu HIV/ SIDA din România și al tendințelor în evoluția problemelor persoanelor seropozitive, dezbaterea s-a concentrat asupra urmatoarelor chestiuni:
- asigurarea accesului și a continuității tratamentelor specifice
- elaborarea unor programe coerente de prevenție și consiliere psihologică atât a persoanelor seropozitive, cât și a familiilor acestora
- îmbunătățirea procesului de integrare educațională și socioprofesională a persoanelor afectate de HIV/SIDA

Ca urmare a acestei dezbateri, reprezentanţii Fundaţiei World Vision România şi ai Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) vor înainta către autorităţi un document de poziţie care va sumariza concluziile participanţilor la dezbatere şi soluţiile propuse pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive.

Participanţii, reprezentanti ai autorităţilor, ONG-uri, profesionişti recunoscuţi în domeniu, au discutat despre posibile soluţii integrate pentru rezolvarea problemelor complexe cu care se confruntă persoanele seropozitive, incluzând creşterea rolulului parteneriatelor public-private şi despre necesitatea elaborării unei strategii naţionale actualizate în domeniul HIV/ SIDA. A fost subliniat faptul că România constituie, în cadrul Uniunii Europene, un model în abordarea tratamentului pacienţilor seropozitivi al cărui rezultat îl reprezintă rata cea mai ridicată de supravieţuire a pacienţilor HIV/ SIDA din Europa. Acest fapt se datorează progreselor semnificative făcute în ultimii ani în domeniul tratamentului specific al afecțiunii (introducerea tratamentului ARV, susţinerea accesului continuu la acesta, informarea pacienţilor privind drepturile lor).

Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor noi de tineri seropozitivi, aflaţi în grupa de vârstă 20-29 de ani, consumatori de droguri injectabile şi manifestând comportamente sexuale la risc, neprotejate. S-a subliniat necesitatea demarării unor programe de prevenţie, consiliere psihologică şi educaţie sanitară în şcoli şi licee, pentru stoparea acestui flagel. Este necesară o abordare integrată, pluridisciplinară şi interinstituţională a acestor cazuri, care să ofere soluţii pe termen lung din punct de vedere al asistenţei medicale, sociale şi psihologice şi să ducă la recuperarea şi reinserţia socioprofesională a acestora.

În opinia Dnei Daniela Buzducea, Director Executiv World Vision, “Avem acum nevoie de o viziune comună şi de un plan de acţiune comun prin care să abordăm cele două situaţii de HIV din România. Trebuie să ne mai întâlnim şi să discutăm în continuare despre cum realizăm analiza şi care sunt actorii care vor crea strategia naţională. Pentru noi, World Vision România, exemplul programului de la Constanţa este unul de real success care ne încurajează să ducem mai departe lupta împotriva HIV/ SIDA şi să reducem cât mai aproape de zero numărul copiilor infectaţi. Căci misiunea noastră este ca fiecare copil să aibă o viaţă împlinită”.

Kathleen Treat, membru fondator şi preşedinte al Fundației Speranza din SUA, finanţator principal, timp de 20 de ani, al proiectului \"Împreunã pentru Viitor\", desfãşurat de World Vision România în județul Constanța în perioada 1996 – 2015, a povestit despre implicarea sa personală. “Acum 20 de ani am pornit în acest proiect pentru ca m-au cucerit din prima clipă copiii constănţeni. Practic a fost o decizie luată cu inima, nicidecum o abordare strategică. Tot ce-mi doream era ca acei copii bolnavi să aibă o viaţă mai bună, atât cât avea să dureze aceasta. Peste ani de zile, revenind în România, am fost şocată să descopăr că acei copii aparent fără speranţă au devenit adulţi responsabili, capabili să-şi susţina ei înşişi cauza, nişte adevaraţi eroi, lideri autentici, care ne oferă o cutremurătoare lecţie de curaj şi demnitate.”

Ministrul Secretar de Stat la Ministerul Sănătăţii, Alin Iulian Ţucmeanu, a dat asigurări că persoanele infectate cu HIV / SIDA nu vor rămâne fără tratament. “Vreau să vă asigur că Ministerul Sănătăţii, acum, poate răspunde prompt şi la obiect că se rezolvă şi că pacienţii nu vor rămâne fără tratament. Vă asigur pe toţi pacienţii că nu veţi rămâne fără tratament niciodată şi că veţi avea acces la medicamente.”, a precizat acesta, menţionând că pacienţii aflaţi sub tratament vor primi medicaţia de care au nevoie săptămâna viitoare.

Cristian Roşu, Preşedinte UNOPA şi Vicepreşedinte COPAC a declarat: “Vorbim despre o analiza nu a persoanelor seropozitive, ci a infecţiei HIV în România, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns, vorbim despre schimbarea unor indicatori, date si factori. Dacă la inceput s-a numit \"accident epidemiologic\", în prezent nu mai poate fi vorba despre asta, deoarece infecţia cu virusul HIV s-a mutat către alte niveluri sociale, vorbim despre consumatorii de droguri, în special de droguri injectabile, şi vorbim despre o nouă cohortă de copii seropozitivi. Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin diminuarea de la an la an a bugetului programului naţional de combatere, monitorizare şi tratare a infecţiei HIV/SIDA în paralel cu creşterea numărului de noi cazuri (900 in 2014), în special la consumatorii de droguri injectabile, şi cu lipsa programelor coerente de prevenire.”
Evenimentul a fost moderat de Dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, Manager Programe Sănătate World Vision România împreună cu Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

La dezbatere au participat reprezentanți ai celor mai importante ONG-uri implicate în apãrarea drepturilor persoanelor seropozitive, reprezentanți ai autorităților naționale - Ministerul Sănătății, CNAS, ANMDM, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Tineretului si Sportului, Comisia Natională de Luptă Anti-SIDA – precum şi specialiști de marcă din Institutul Matei Balş, Spitalul \\\"Victor Babeş\\\", experți în domeniul HIV/SIDA, Consiliul Naţional al Discriminării, reprezentanți mass media, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, inclusiv organizații ale pacienţilor, tinerilor şi părinților etc.


Download comunicat BOLI INFECŢIOASE - Dezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti Download fisier atasat comunicatului

"Situatia persoanelor seropozitive din Romania la 25 de ani de la primele cazuri diagnosticate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cornelia Scarlatescu Paraschiv
Email:cornelia_paraschiv@wvi.org
Telefon:0731 444 621

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Situatia epidemiologica, saptamana 31.01 - 06.02. 2011

Activitatea gripală pe teritoriul României este de intensitate medie, cu raspândire regională (în zonele de nord-vest, nord-est si sud-est) şi focare locale sau cazuri sporadice în restul(...) citeste mai departeZilele stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals”, editia(...)

A VIII-a Ediție a Zilelor Ştiinţifice ale Institutului Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” se va desfăşura în perioada 17 - 20 octombrie 2012, la Rin Grand Hotel,(...) citeste mai departePeste 150 de medici specialisti la simpozionul national cu tema De la ferma la furculita - o(...)

„Pentru transpunerea în practică a conceptului „O singură sănătate” şi pentru controlul infecţiilor transmise prin alimente este necesară o abordare interdisciplinară şi o colaborare(...) citeste mai departeConferintei de consens national pentru implementarea unui ghid privind prevenirea infectiilor(...)

In perioada 3-5 decembrie 2010 la Hotel Continental Targu Mures, Piata Teatrului nr. 6, are loc a III-a editie a Conferintei de consens national pentru implementarea unui ghid privind prevenirea(...) citeste mai departeVaccinarea - un drept fundamental la sanatate

CONFERINTA DE PRESA de final a proiectului: “Vaccinarea - un drept fundamental la sanatate”, initiat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti si realizat de Fundatia Colegiului Medicilor(...) citeste mai departe