Ministerul Sanatatii anunta continuarea campaniei de vaccinare antigripala

Ministerul Sanatatii anunta continuarea campaniei de vaccinare antigripala
Un număr de 1 179 051 de persoane au fost vaccinate în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon. Ministerul Sănătăţii recomandă continuarea procesului de vaccinare antigripală, cel puţin până la sfârşitul lunii martie, 2011.

La nivelul direcţiilor de sănătate publică mai există 141 000 de doze de vaccin gripal, din cele 1 300 000 de doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2010-2011 şi cele cumpărate de către direcţiile de sănătate publică la nivel local.

Din cele 1 179 051 persoane vaccinate până în prezent, aproximativ 600 000 sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, restul fiind cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Dacă există judeţe care au epuizat stocurile, pot fi transferate doze de vaccin din judeţele care încă mai deţin aceste produse.

De asemenea, în această perioadă cu creşteri importante de viroze respiratorii şi gripă, atragem atenţia populaţiei cu privire la necesitatea unui comportament adecvat de evitare a îmbolnăvirilor.
Astfel, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa:
- Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor
- Folosirea batistelor pentru strănut sau tuse
- Evitarea zonelor aglomerate
- Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)
- Adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului.

De asemenea, reamintim că medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima ora de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.


"Ministerul Sanatatii anunta continuarea campaniei de vaccinare antigripala" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii confirma al doilea caz de import de virus Zika in Romania

În data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării. citeste mai departePremiera in medicina privata romaneasca! Procedura inovativa de chemoembolizare cu particule

Hepatita B şi C, consumul de alcool, precum și abuzul de medicamente şi substanțe toxice favorizează dezvoltarea cancerului hepatocelular. Tratarea pacienților cu tumori hepatice inoperabile(...) citeste mai departeRezultate evaluare prezenta infectii nosocomiale in spitale si planul de masuri ce va fi elaborat(...)

La solicitarea Ministerului Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Direcția de Sănătate Publică București (DSPB) au realizat o evaluare a activităților de(...) citeste mai departeNumarul cazurilor de infectii respiratorii si gripa este in crestere

În săptămâna 14-20.02. 2011 analiza incidenţei numărului de îmbolnaviri datorate infecţiilor respiratorii acute şi gripei a relevat o tendinţă de creştere, fiind depăşite valorile(...) citeste mai departe18-25 noiembrie 2016 – Saptamana Europeana a Testarii HIV/Hepatite

Inițiată în 2013 de „HIV in Europe”, Săptămâna Europeană a Testării include și în acest an peste 400 de organizații din 53 de țări și își propune să ofere cât mai multor(...) citeste mai departe