Încurajarea consumului de medicamente generice a adus în 2010 economii de 250 milioane RON

Încurajarea consumului de medicamente generice a adus în 2010  economii de 250 milioane RON
În 2011, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) estimează că valoarea economiilor la bugetul alocat consumului de medicamente va fi de 1000 milioane RON, adică de 4 ori mai mare.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) care cuprinde cei mai importanţi producatori de medicamente generice din România salută eforturile autorităţilor din domeniul sănătăţii de aliniere a României la tendinţele existente pe plan internaţional, în sensul încurajării utilizării medicamentelor generice. Folosirea acestora la scară largă aduce multiple beneficii sistemului de sănătate românesc. O creștere cu 1% a cotei de piață a produselor farmaceutice generice poate conduce la economii din bugetul public de 80 milioane RON.

La rândul lor, pacienţii plătesc mai puțini bani pentru a obţine aceeași eficienta terapeutica, siguranţa in administrare si rezultate pozitive faţă de propria sănătate, prin creşterea accesibilităţii tratamentelor de care au nevoie. Medicii și farmaciștii îşi pot administra mai bine bugetele proprii. Banii economisiţi pot fi utilizaţi pentru susţinerea utilizarii de medicamente inovative, destinate tratamentului unor boli care fac obiectul protocoalelor naţionale, precum cancerul, diabetul, SIDA sau bolile degenerative reumatismale.

Dovadă stă faptul ca volumele de medicamente generice utilizate in a doua parte a anului 2010 au crescut cu 10%, fapt care atestă mărirea gradului de acces al pacienţilor la tratament. Acesta este unul dintre cei mai importanti indicatori a carui imbunătăţire poate conduce la ameliorarea starii de sănătate a populatiei.

Potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA), prin utilizarea lor, medicamentele generice au creat deja economii de peste 30 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, iar medicamentele nou introduse pe piaţă, biosimilare, contribuie cu 1,4 miliarde de euro anual la sistemele de sănătate europene.

Produsele farmaceutice generice au fost şi vor rămâne o alternativă viabilă pentru majoritatea claselor terapeutice. Există o acoperire corespunzătoare cu medicamente generice pentru toate ariile terapeutice. În prezent produsele generice sunt incluse cu succes în protocoalele terapeutice utilizate la nivel internaţional, inclusiv în cazul unor boli cronice grave.

Modificarea cadrului de reglementare în sensul încurajării utilizării medicamentelor generice a condus la creşterea cu 2% a cotei de piaţă a acestora în perioada iulie-decembrie 2010. În aceeaşi perioada, economiile care s-au realizat la bugetul CNAS prin încurajarea prescrierii, recomandării şi utilizării de medicamente generice au totalizat 250 milioane RON.

“Până în 2012 se aşteaptă intrarea în uz a încă cel puţin 15 molecule generice, la preţuri accesibile, ce vizeaza cele mai importante arii terapeutice din sfera aparatului cardio-vascular, a sistemului nervos central, a bolilor reumatice, ale tractului digestiv, precum si al cancerului. Acest fapt este de natură să conducă la noi economii pentru pacienţi, dar şi pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate. În aceste condiţii, estimam că în 2011 valoarea cumulată a economiilor realizate la bugetul alocat cheltuielilor cu medicamente va totaliza 1000 milioane RON”, afirmă Dragoş Damian, Preşedinte APMGR.

Producătorii de medicamente generice sunt în majoritatea lor companii internaţionale cu importante facilităţi de producţie în România. În ţările Uniunii Europene, in special in ţările Europei Centrale si de Est care se confruntă cu acelaşi tip de probleme, producătorii de generice sunt parteneri strategici ai sistemelor publice de sănătate şi ai economiei naţionale. Companii precum Actavis, Zentiva, Sandoz, Gedeon-Richter, Teva şi Krka sunt parteneri preferenţiali ai statelor respective. Schimbarea cadrului de reglementare din 2010 pune bazele unui parteneriat între autorităţi şi mediul de afaceri specific, pentru prima dată si în România. Membrii APMGR sunt încrezatori că acest parteneriat va continua sa se concretizeze in acţiuni benefice economiei naţionale şi pacienţilor pe care îi deservesc.

“Ne exprimăm disponibilitatea de a susţine şi în viitor eforturile Ministerului Sanataţii, a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), precum si Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, punându-le la dispoziţie întrega noastră expertiză, astfel încât măsurile legislative să fie centrate pe nevoile pacienţilor. Industria locală de medicamente poate şi trebuie să devină un domeniu strategic pentru economia românească”, a apreciat Alina Culcea, vicepreşedinte APMGR.

Investiţiile producătorilor români de generice, cifrate până acum la peste două miliarde de euro, vor continua şi în 2011. Introducerea în fabricaţie a moleculelor originale a căror perioadă de protecţie sub patent a expirat, dezvoltarea facilităţilor de producţie autohtone sau investiţiile în forţa de muncă sunt chestiuni ce se vor afla în continuare pe agenda companiilor farmaceutice locale. Anul viitor sunt antamate investiţii care vor cumula cel putin 50 milioane RON la nivelul membrilor APMGR.

Dacă în 2009 la nivelul APMGR au fost disponibilizaţi aproximativ 500 de angajaţi, şi s-au înregistrat peste 1000 de ore de şomaj tehnic, în 2011 se anticipează că la nivelul APMGR se vor inregistra cel putin 250 noi locuri de muncă iar numărul anagajaţilor din industriile conexe se va majora cu un factor de multiplicare de 8 ori.

„Membrii APMGR au echilibrat balanţa comercială externă, în 2010, cu 400 milioane de RON. Anul viitor, exporturile legitime de medicamente, cumulate la nivelul APMGR se estimează că se vor majora cu 10%. În prezent, produsele farmaceutice realizate de companiile farmaceutice din România sunt exportate în peste 60 de state, fapt ce atestă calitatea incontestabilă a acestora”, declara Stephen Stead, vicepreşedinte APMGR.

APMGR, prin membrii săi, îşi reafirmă disponibilitatea de a fi în continuare un partener activ care să contribuie la eforturile direcţionate spre extinderea accesului pacienţilor la terapii eficiente şi, implicit, la creşterea speranţei de viaţă. APMGR susţine fara rezerve orice Pact in Sănătate care poate să asigure sustenabilitatea sistemului sanitar din România şi cresterea accesului pacienţilor la servicii medicale de calitate.

În pragul Sărbătorilor de Iarnă, APMGR mulţumeşte tuturor partenerilor sai - medicilor, farmaciştilor, pacienţilor, autorităţilor şi nu în ultimul rând reprezentanţilor mass media - pentru colaborarea pe parcursul anului 2010 şi le doreste un an 2011 cu multă sănătate, împliniri profesionale şi personale, prosperitate şi bucurii!

Președinte APMGR,
Dragoș Damian


Download comunicat BUSINESS MEDICAL - Download fisier atasat comunicatului

"Încurajarea consumului de medicamente generice a adus în 2010 economii de 250 milioane RON" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mirela Matyas
Email:mirela@qubic.ro
Telefon:0721 298 609

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Institutul Clinic Fundeni, reorganizat

În vederea eficientizării activităţii, Ministerul Sănătăţii a decis desfiinţarea unor institute de pe platforma Fundeni şi reorganizarea acestora într-un singur institut. citeste mai departePrograme de formare si pregatire pentru paramedicii SMURD

Fundatia pentru Fundatia pentru SMURD in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Avram Iancu" Cluj a semnat, la 4 ianuarie 2011, contractul privind realizarea Centrului regional de(...) citeste mai departeUn nou pachet legislativ pentru anul 2011

Anul 2011 pare a fi un an al schimbărilor şi al reglementărilor, acestea aplicându-se inclusiv în sistemul de sănătate din ţara noastră. Guvernul a aprobat noul pachet legislativ propus de Ministerul(...) citeste mai departeVanzari in crestere cu 10% pentru Roche Romania Diagnostics Division, in 2010

Roche Romania Diagnostics Division anunta o crestere a vanzarilor, in anul 2010, cu 10.2 %, comparativ cu anul 2009, la 86.9 milioane lei, consolidandu-si astfel pozitia de lider pe piata. citeste mai departeLansarea versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat

Versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.) a demonstrat că este o investiţie strategică profund justificată. Prin introducerea acestei versiuni a fost obţinută(...) citeste mai departe