Obiectivele Ministerului Sănătăţii pentru anul 2011

Obiectivele Ministerului Sănătăţii pentru anul 2011
Cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sănătăţii sunt introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi investiţii în domeniile oncologic şi ATI.

În 2011, Ministerul Sănătăţii are în intenţie 4 obiective importante:

- Informatizarea sistemului medical cu prioritate pentru introducerea cardului naţional de sănătate

- Investiţii pentru domeniile de cancer şi ATI

- Reorganizarea sistemului spitalicesc prin comasarea sau desfiinţarea unor unităţi sanitare

- Mai multe măsuri care vizează pregătirea tinerilor medici

Imprimeria Naţională a anunţat Ministerul Sănătăţii că, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, va începe producţia cardului naţional de sănătate.

Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional.

Implementarea cardului naţional de sănătate reprezintă o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Acest proiect reprezintă de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplină financiară şi medicală.

Introducerea cardului va aduce beneficiu atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. Pacienţii vor scăpa de birocraţie şi de drumurile între serviciu şi casa de asigurări pentru a dovedi calitatea de asigurat când au nevoie de servicii medicale sau concedii medicale, autorităţile vor putea cunoaşte exact câte servicii medicale au fost efectuate unui pacient, care sunt nevoile reale în sistem.

Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Tot anul acesta, în funcţie de fondurile repartizate, Ministerul Sănătăţii va realiza o serie de investiţii în cadrul programelor de oncologie şi ATI. Astfel, aproximativ 190 000 000 de lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea secţiilor de oncologie şi ATI şi pentru dotare cu aparatură medicală de specialitate în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi cea a autorităţilor locale.

În premieră, Ministerul Sănătăţii va desfăşura programele naţionale de sănătate, multianual, pe o durată de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor.

Cele mai importante programe noi care vor fi gestionate în acest an vizează reducerea incidenţei cancerului în România şi fertilizarea in vitro. Peste 84 000 000 lei vor fi alocate pentru aceste intervenţii în oncologie şi reproducerea asistată.

Reorganizarea unităţilor sanitare se va realiza, în principal, în două planuri, fie prin comasare, fie prin desfiinţare, atât pentru reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cea a autorităţilor locale.

Aceste comasări urmaresc o eficientizare a activitatii spitalelor, dar şi o cheltuire mai bună a banului public; există spitale care functioneaza in aceeasi cladire si este evident ca un management unitar pe institutii care sunt in aceeasi clădire este mult mai binevenit.

Pe de alta parte, sunt situatii in care aceasta comasare urmareste o incadrare într-o clasa superioara a noii institutii astfel create. În prezent există centre universitare importante in tara, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Iasi, Craiova, Bucuresti, care vor trebui sa aiba spitale clasificate in clasa 1, cel mai inalt grad de clasificare, dar pentru aceasta trebuie sa aiba anumite specialitati incluse in spitalele judetene, de care astazi nu dispun.

De asemenea, vor exista o serie de unităţi sanitare care se vor reprofila. Şi în acest caz, autorităţile locale vor face propuneri pentru realizarea acestui proiect.

Ministerul Sănătăţii estimează că, în funcţie de propunerile venite din teritoriu, în 2 săptămâni va propune o listă cu noile structuri.

Începând cu 2011 concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate, acest lucru ducând la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a început în această săptămână demersurile pentru ca medicii tineri să se poată angaja într-o unitate sanitară, chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat

Pe site-ul MS se află în dezbatere publică un proiect de act normativ conform căruia absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, vor primi competenţe de practică limitate chiar dacă nu au promovat concursul de Rezidenţiat.

Conform aceluiaşi proiect, începând cu anul III de pregătire în specialitate, rezidenţii pot fi incluşi în linia de gardă (alta decât linia I de gardă), în afara programului normal de lucru. De asemenea, începând cu anul IV de pregătire în specialitate, aceştia vor putea trece în linia I de gardă, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care se află de gardă la domiciliu.

Tot în 2011, este prevăzut a se achiziţiona 202 ambulanţe de diferite tipuri, plus o maşină de accidente şi calamităţi.

Ministerul Sănătăţii a început demersul pentru impelementarea unui program de dotare a serviciilor de ambulanta si SMURD pe o durata de 4 ani, în funcţie de fondurile repartizate pentru această destinaţie. Acest program care prevede achiziţionarea de minim 681 ambulanţe de diferite tipuri şi autospeciale în valoare de 209 649 542 lei va permite completarea dotării serviciilor prespitaliceşti si a înlocuirii treptate a ambulanţelor uzate.

Un avantaj este faptul că Ministerul Sănătăţii nu va mai trebui sa facă achiziţii masive de ambulanţe în viitor. Procedura de licitatie este în curs de derulare, acordul cadru putand fi semnat în cursul lunii februarie, cu respectarea termenelor legale după finalizarea procedurilor de achiziţie.


"Obiectivele Ministerului Sănătăţii pentru anul 2011" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Curs: Managementul Serviciilor de Sanatate

Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Bucureşti (SNSPMPDSB) anunţă începerea din luna aprilie 2010 a unui nou program de atestat în «Managementul(...) citeste mai departeConferinta internationala Finantarea sustenabila a sistemelor de sanatate

“Conferinţa internaţională Finanţarea sustenabilă a sistemelor de sănătate”, organizată de Tarus Media, în perioada 24 - 25 Martie 2011, reprezintă cel mai important eveniment de două zile de acest(...) citeste mai departe10 pasi spre o cariera medicala de succes

Proiectul ”10 pași spre o carieră medicală de succes” a fost lansat astăzi, 16 iulie 2015. Un număr de peste 150 de studenţi ai Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol(...) citeste mai departeProducătorii de medicamente generice: propunerile guvernului pentru modificarea taxei clawback(...)

• Reprezentanţii Ministerelor Finanţelor Publice şi Sănătăţii refuză să ia în considerare orice soluție viabilă care să asigure accesul populaţiei la medicamente cu preţ accesibil şi să evite(...) citeste mai departePeste 140.000 de euro pentru bolile rare

Asociatia Prader Willi din Romania (APWR) in parteneriat cu Centrul Frambu din Norvegia, a derulat in perioada 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016, proiectului ”NoRo-Frambu, parteneriat pentru viitor”,(...) citeste mai departe