Cardiologia interventionala poate salva vieti! Laborator de Cardiologie Interventionala la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti

Cardiologia interventionala poate salva vieti! Laborator de Cardiologie Interventionala la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti
Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în România, fiind direct răspunzătoare de 58% din mortalitatea generală la nivel național, conform celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Având în vedere că numărul deceselor prin boli cardiace este atât de ridicat, specialiștii recomandă intensificarea metodelor moderne de diagnostic și tratament în patologia cardiovasculară. În acest sens, procedurile de cardiologie intervenţionale sunt esenţiale în tratarea a numeroase afecţiuni cardiovasculare, printre care amintim infarctul miocardic acut, una dintre cele mai frecvente şi severe boli cardiace.

În prezent, cardiologia intervențională este larg utilizată atât pentru diagnosticul de certitudine al unora dintre afecţiunile cardiovasculare, cât și pentru tratarea altora. Dintre acestea amintim, bolile valvelor cardiace și cardiopatia ischemică cu toate manifestările ei, dintre care cea mai severă continuă să rămână infarctul miocardic.

„Cardiologia intervențională reprezintă o ramură indispensabilă a cardiologiei moderne, iar începând din acest an putem utiliza şi noi în clinica noastră astfel de proceduri, în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, în cazul acestor intervenţii moderne, durata de recuperare este mult redusă, pacientul putându-şi relua rapid activitatea după realizarea tratamentului. Având în vedere că vorbim despre un spital de urgență, avantajele existenței acestui Laborator de Cardiologie Intervențională sunt imense, contribuind major la managementul eficient și optim al urgențelor cardiovasculare vizate”, a declarat prof. univ. dr. Crina Sinescu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București.

Anual, peste 60.000 de persoane se prezintă la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București. Dintre acestea, circa 18.000 de cazuri sunt din sfera cardiologiei. Astfel, dintr-o medie de aproximativ 150 de prezentări zilnice la Unitatea de Primire a Urgențelor, aproape o treime sunt legate de afecțiuni cardiovasculare.

„Dată fiind prevalența ridicată a bolilor cardiovasculare, este vital accesul la terapii cât mai eficiente. Drept urmare, suntem mândri că Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din București poate oferi pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare soluţii de cardiologie intervențională. Este extrem de important ca un spital de urgenţă să pună la dispoziție și acest tip de diagnostic și tratament, în beneficiul persoanelor care au nevoie”, a declarat conf. univ. dr. Viorel Bâtcă, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti.

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București dispune, din acest an, de Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în urma unei finanțări exclusive din partea Ministerului Sănătății. Dotarea cu echipament de tip angiograf de ultimă generaţie face posibile angioplastii, coronarografii, implantare de stenturi şi alte proceduri de cardiologie intervențională. Angiograful este un sistem complex ce permite vizualizarea şi examinarea vaselor de sânge, pentru diagnosticarea rapidă a numeroase afecţiuni cardiace si vasculare. Totodată, angioplastia este considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratament a infarctului miocardic acut.

„Infarctul acut de miocard apare atunci când se produce un blocaj într-una dintre arterele care hrănesc inima și care se numesc artere coronariene. Este de la sine înțeles că un astfel de blocaj poate produce daune ireversibile, putând duce la invaliditate prin insuficiență cardiacă şi chiar la deces. Tocmai de aceea este foarte important ca în aceste situaţii să intervenim urgent și eficient pentru înlăturarea blocajului. Acesta este rolul cardiologiei intervenționale care, prin angioplastie, „desfundă” artera blocată. Trebuie menţionat însă că, printre avantajele procedurilor de cardiologie intervențională, se numară și recuperarea mai rapidă, deci o perioadă de spitalizare mai mică și o mai rapidă reinserție a pacientului în viața socio-profesională și familială.”, a adăugat prof. univ. dr. Crina Sinescu.

Prin Laboratorul de Cardiologie Intervenţională, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti se poziţionează pe harta cardiologiei intervenționale din România.


"Cardiologia interventionala poate salva vieti! Laborator de Cardiologie Interventionala la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” Bucuresti" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Georgiana Giunca
Email:proiecte@sanatateapress.ro
Telefon:0733.011.108

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Pentru ca 8 din 1.000 de nou nascuti sufera de malformatii cardiace congenitale, Centrele de(...)

București, 16 iunie: Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES lansează campania “Nicio zi fără joacă”, prin care oferă electrocardiograme gratuite tuturor copiilor, cu(...) citeste mai departeInvitatie de presa: Cardiologia interventionala – esentiala in managementul eficient al(...)

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în România, acoperind 58% din mortalitatea generală la nivel național, conform celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii a vizitat astazi Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar Arseni

Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii a vizitat astăzi laboratorul de cardiologie intervenţională din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”. citeste mai departe52% dintre decesele in randul femeilor sunt cauzate de bolile cardiovasculare

În România, incidența bolilor cardiovasculare crește de la an la an. Aproximativ 47% dintre decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu o incidență mai mare în rândul femeilor-52% vs. 42% în(...) citeste mai departePremiera: Bebelus, in varsta de doar 8 zile, operat cu succes pentru tratamentul stenozei pulmonare(...)

București, 18 iunie: Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică, în vârstă de doar 8 zile, a suferit o intervenție de urgență ieri, 17 iunie, la Centrele de Excelență Ares, din București.(...) citeste mai departe