Fundatia Romana a Inimii a pus inimile la treaba !

Fundatia Romana a Inimii a pus inimile la treaba !
Sâmbătă 29 septembrie 2012, Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie au sărbătorit a 11-a ediție a “Zilei Mondiale a Inimii” prin evenimente dedicate conștientizării și educării populației asupra prevenției bolilor cardiovasculare prin adoptarea unui regim de viață sănătos.

“Ziua Mondială a Inimii” a fost anunțată printr-o conferință de presă pe vaporașul Bucur din Parcul Herastrău, urmată de un concurs de hidrobiciclete la care au participat câțiva dintre jurnaliștii prezenți la eveniment.

Personalitățile invitate precum, prof. univ. dr. Dan Gaiță- președintele Fundației Române a Inimii, conf. univ. dr. Florin Bodog – secretar în Ministerul Sănătății, conf. univ. dr. Ioan Mircea Coman- președintele Societății Române de Cardiologie și dr. Dan Deleanu- Country Champion “Stent for Life”, au reușit să aducă în atenția jurnaliștilor nevoia unui management modern al bolilor cardiovasculare și reducerea incidenței acestora prin prevenție.

Programul ”Acționează acum. Salvează o Viață”, parte a inițiativei europene, Stent for Life, lansat în România în acest an, își propune educarea publicului asupra recunoașterii primelor simptome ale infarctului și apelarea de urgență la 112.
Au fost prezentate rezultatele unui studiu național pe teme de prevenție.

Găsiți mai jos concluziile studiului:

Principiile alimentaţiei sănătoase NU mai reprezintă un secret pentru români!?
“Evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi!”.

Acţiuni organizate cu entuziasm de numeroase ONG-uri. Câteva cuvinte înţelepte venite din partea medicului. Gesturi simple, mici şi aparent fără importanţă...

Pare un obiectiv îndepărtat ...şi totuşi, din recentul studiu efectuat de Fundația Română a Inimii aflăm cu bucurie că aproximativ jumătate din populaţia României se declară informată cu privire la principiile alimentaţiei sănătoase! și tot jumătate din persoanele intervievate au menţionat televiziunea ca prima sursă de informare în domeniul sănătăţii, în timp ce 37% din respondenţi consultă întotdeauna ambalajele produselor alimentare la cumpărături.

Transpunerea în practică a cunoştinţelor reprezintă, în schimb, un demers cu relative obstacole pentru 41% dintre români. Produsele consumate zilnic sau aproape zilnic sunt pâinea albă (73% din populaţie) şi uleiul de floarea soarelui (66%), pe când din categoria alimentelor consumate lunar sau mai rar fac parte laptele degresat (pentru 57% din persoanele intervievate), iaurtul şi brânza dietetică (54%), uleiul de măsline (55%), sucurile de fructe proaspete (55%) şi produsele bio (72%)!

Altfel spus, predomină ceea ce ar trebui să fie consumat în cantităţi limitate şi extrem de rar fac parte din meniu alimentele ce conţin proporţiile potrivite de glucide, lipide, proteine, vitamine şi minerale.
De semnalat faptul că din categoria alimentelor de bază ale populaţiei fac parte şi fructele proaspete (68%) şi legumele naturale, neconservate (49%), consumate cel puţin o dată pe zi. Aceste procente ar putea fi, în parte, explicate de faptul că aproape toţi românii (95%) consideră prezenţa legumelor şi fructelor în consumul cotidian ca foarte importantă sau importantă şi de faptul că 77% din persoanele întrebate sunt dispuse să cheltuiasca mai mult pentru a mânca sănătos.

Aşadar, se pare că românii se află pe drumul cel bun al alimentaţiei raţionale şi că rezultatele benefice ale unui stil de viaţă sănătos nu vor întârzia să apară la nivel naţional. Chiar şi dacă unele răspunsuri din studiu poate nu reflectă realitatea este destul de evident faptul că românii au aflat ce înseamnă alimentație sănătoasă!


Download comunicat CARDIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Fundatia Romana a Inimii a pus inimile la treaba !" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Manea
Email:andreea.manea@mediamed.ro
Sursă:www.romanianheart.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Al 51-lea Congres Naţional de Cardiologie

Societatea Română de Cardiologie organizează în perioada 4-6 octombrie 2012 cel de-al 51-lea Congres Naţional de Cardiologie, una dintre cele mai ample manifestări ştiinţifice din România.(...) citeste mai departeConferința Națională "Actualități în Hipertensiunea Arterială", ediția I, 2011

Prima ediție a Conferinței Naționale "Actualități în Hipertensiunea Arterială" va avea loc în data de 10 septembrie 2011, la hotel Novotel, Sala Paris, București. Evenimentul este organizat(...) citeste mai departeRezultatele campaniei nationale de testare oferita de Becel: Mai mult de 50% dintre romanii testati(...)

Dintre cei aproximativ 6600 de români care și-au măsurat nivelul colesterolului total în Luna Inimii, în urma testării gratuite oferite de Becel și Medsana, 52% au fost descoperiți cu valori(...) citeste mai departePrimul succes al cursului COMBAT 3 : Peste 250 de medici au participat la editia din Bucuresti

Primul curs COMBAT din seria COMBAT 3 - 2015, care a avut loc la București a debutat cu succes. Peste 250 de medici participanți au confirmat încă o dată nevoia și importanța organizării unei(...) citeste mai departeZiua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013

Pentru patologia cardiovasculara au fost inregistrate progrese in ultimii ani de la diagnostic la abordarea terapeutica, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara,(...) citeste mai departe