Fundatia Romana a Inimii a pus inimile la treaba !

Fundatia Romana a Inimii a pus inimile la treaba !
Sâmbătă 29 septembrie 2012, Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie au sărbătorit a 11-a ediție a “Zilei Mondiale a Inimii” prin evenimente dedicate conștientizării și educării populației asupra prevenției bolilor cardiovasculare prin adoptarea unui regim de viață sănătos.

“Ziua Mondială a Inimii” a fost anunțată printr-o conferință de presă pe vaporașul Bucur din Parcul Herastrău, urmată de un concurs de hidrobiciclete la care au participat câțiva dintre jurnaliștii prezenți la eveniment.

Personalitățile invitate precum, prof. univ. dr. Dan Gaiță- președintele Fundației Române a Inimii, conf. univ. dr. Florin Bodog – secretar în Ministerul Sănătății, conf. univ. dr. Ioan Mircea Coman- președintele Societății Române de Cardiologie și dr. Dan Deleanu- Country Champion “Stent for Life”, au reușit să aducă în atenția jurnaliștilor nevoia unui management modern al bolilor cardiovasculare și reducerea incidenței acestora prin prevenție.

Programul ”Acționează acum. Salvează o Viață”, parte a inițiativei europene, Stent for Life, lansat în România în acest an, își propune educarea publicului asupra recunoașterii primelor simptome ale infarctului și apelarea de urgență la 112.
Au fost prezentate rezultatele unui studiu național pe teme de prevenție.

Găsiți mai jos concluziile studiului:

Principiile alimentaţiei sănătoase NU mai reprezintă un secret pentru români!?
“Evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi!”.

Acţiuni organizate cu entuziasm de numeroase ONG-uri. Câteva cuvinte înţelepte venite din partea medicului. Gesturi simple, mici şi aparent fără importanţă...

Pare un obiectiv îndepărtat ...şi totuşi, din recentul studiu efectuat de Fundația Română a Inimii aflăm cu bucurie că aproximativ jumătate din populaţia României se declară informată cu privire la principiile alimentaţiei sănătoase! și tot jumătate din persoanele intervievate au menţionat televiziunea ca prima sursă de informare în domeniul sănătăţii, în timp ce 37% din respondenţi consultă întotdeauna ambalajele produselor alimentare la cumpărături.

Transpunerea în practică a cunoştinţelor reprezintă, în schimb, un demers cu relative obstacole pentru 41% dintre români. Produsele consumate zilnic sau aproape zilnic sunt pâinea albă (73% din populaţie) şi uleiul de floarea soarelui (66%), pe când din categoria alimentelor consumate lunar sau mai rar fac parte laptele degresat (pentru 57% din persoanele intervievate), iaurtul şi brânza dietetică (54%), uleiul de măsline (55%), sucurile de fructe proaspete (55%) şi produsele bio (72%)!

Altfel spus, predomină ceea ce ar trebui să fie consumat în cantităţi limitate şi extrem de rar fac parte din meniu alimentele ce conţin proporţiile potrivite de glucide, lipide, proteine, vitamine şi minerale.
De semnalat faptul că din categoria alimentelor de bază ale populaţiei fac parte şi fructele proaspete (68%) şi legumele naturale, neconservate (49%), consumate cel puţin o dată pe zi. Aceste procente ar putea fi, în parte, explicate de faptul că aproape toţi românii (95%) consideră prezenţa legumelor şi fructelor în consumul cotidian ca foarte importantă sau importantă şi de faptul că 77% din persoanele întrebate sunt dispuse să cheltuiasca mai mult pentru a mânca sănătos.

Aşadar, se pare că românii se află pe drumul cel bun al alimentaţiei raţionale şi că rezultatele benefice ale unui stil de viaţă sănătos nu vor întârzia să apară la nivel naţional. Chiar şi dacă unele răspunsuri din studiu poate nu reflectă realitatea este destul de evident faptul că românii au aflat ce înseamnă alimentație sănătoasă!


Download comunicat CARDIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Fundatia Romana a Inimii a pus inimile la treaba !" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Manea
Email:andreea.manea@mediamed.ro
Sursă:www.romanianheart.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta Nationala a Grupurilor de Lucru

Societatea Romana de Cardiologie organizeaza "Conferinta Nationala a Grupurilor de Lucru" intre 5 si 7 mai 2011 la Hotel Aro din Brasov. citeste mai departeCOMBAT Asist Sibiu închide seria cursurilor din 2014

69 de asistente medicale au luat parte la Cursul Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. Asist., organizat de Societatea(...) citeste mai departeConferinta „Actualitati in Hipertensiunea Arteriala”, editia a II-a. Perspective in(...)

Hipertensiunea arterială reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Numai în România, 40% din populaţie suferă de această afecţiune şi doar 1 din 2 persoane adulte(...) citeste mai departeTensiunea arteriala crescuta, cel mai important factor de risc asupra sanatatii la nivel global

Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat in anul 2010, a dezvaluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sanatate:(...) citeste mai departeConferința Națională "Actualități în Hipertensiunea Arterială", ediția I, 2011

Prima ediție a Conferinței Naționale "Actualități în Hipertensiunea Arterială" va avea loc în data de 10 septembrie 2011, la hotel Novotel, Sala Paris, București. Evenimentul este organizat(...) citeste mai departe