Ziua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013

Ziua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013
Pentru patologia cardiovasculara au fost inregistrate progrese in ultimii ani de la diagnostic la abordarea terapeutica, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara, aproximativ 150 000 de romani mor anual de boli cardiovasculare (60% din totalul deceselor inregistrate).

Estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism. Prin comparatie, de amintit doar faptul ca in Romania prin boala coronariana sunt de 8 ori mai multe decese la femei decat prin cancer de san!

Care este managementul actual al bolii coronariene in Romania?
Similar cu alte tari din Europa, in Romania au fost dezvoltate programe speciale ce se adreseaza pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST) - Programul National de Infarct, a dus la o buna adresabilitate a urgentelor si la scaderea mortalitatii in spital. Problema ramane deschisa, deoarece exista un numar cel putin egal de pacienti ce se adreseaza in urgenta pentru alte complicatii ale bolii coronariene.

Ce este de facut pentru reducerea mortalitatii prin boala coronariana in Romania?
1 Proiecte de preventia populationala - desfasurate de Fundatia Romana a inimii/ societatea civila/ mass-media
2 Crearea de programe nationale – extensie a Programului National de Infarct si pentru alte categorii de pacienti cu complicatii coronariene
3 Reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice (in special hipertensiune arteriala, dislipidemie si fumat)!


"Ziua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ramona Asiminei
Email:ramona.asiminei@mediamed.ro
Telefon:0752.191.235

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Angina pectorala tratata cu unde acustice

Afecţiunile cardiace reprezintă principal cauză de deces a românilor de vârstă medie. Cardiopatia ischemică este una dintre bolile cel mai frecvent întâlnite atât în ţara noastră, cât(...) citeste mai departeUn registru de mare amploare indica faptul ca managementul fibrilatiei atriale este sub limitele(...)

Noile rezultate ale registrului global RE-LY AF, un registru multinațional de îngrijire medicală primară, cu o perioadă de monitorizare a pacienţilor de un an, au fost comunicate în premieră(...) citeste mai departe1229 de ieşeni şi-au măsurat tensiunea arterială gratuit

În perioada 23-24 iunie 2012 a avut loc în Piaţa Unirii din Iaşi cea de-a treia acţiune de măsurare a tensiunii arteriale din cadrul Campaniei Naţionale „Viteza ucide..nu numai în trafic.(...) citeste mai departeZiua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare

Fundaţia Română a Inimii are bucuria de a vă invita duminică, 13 februarie 2011, ora 19.00, la Ateneul Român, pentru a sărbători împreună Ziua Naţională a Prevenţiei. Cu această ocazie(...) citeste mai departeAl 17-lea Congres Internaţional al Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară(...)

În perioada 4-5 mai are loc în Bucureşti „Al 17-lea Congres Internaţional al Societăţii Internaţionale de Farmacoterapie Cardiovasculară (SIFC)”. Obiectivul evenimentului este progresul(...) citeste mai departe