Ziua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013

Ziua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013
Pentru patologia cardiovasculara au fost inregistrate progrese in ultimii ani de la diagnostic la abordarea terapeutica, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara, aproximativ 150 000 de romani mor anual de boli cardiovasculare (60% din totalul deceselor inregistrate).

Estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism. Prin comparatie, de amintit doar faptul ca in Romania prin boala coronariana sunt de 8 ori mai multe decese la femei decat prin cancer de san!

Care este managementul actual al bolii coronariene in Romania?
Similar cu alte tari din Europa, in Romania au fost dezvoltate programe speciale ce se adreseaza pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST) - Programul National de Infarct, a dus la o buna adresabilitate a urgentelor si la scaderea mortalitatii in spital. Problema ramane deschisa, deoarece exista un numar cel putin egal de pacienti ce se adreseaza in urgenta pentru alte complicatii ale bolii coronariene.

Ce este de facut pentru reducerea mortalitatii prin boala coronariana in Romania?
1 Proiecte de preventia populationala - desfasurate de Fundatia Romana a inimii/ societatea civila/ mass-media
2 Crearea de programe nationale – extensie a Programului National de Infarct si pentru alte categorii de pacienti cu complicatii coronariene
3 Reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice (in special hipertensiune arteriala, dislipidemie si fumat)!


"Ziua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ramona Asiminei
Email:ramona.asiminei@mediamed.ro
Telefon:0752.191.235

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Zeci de persoane şi-au testat tensiunea arterială la Senatul României

Zeci de persoane din aparatul administrativ al Senatului României şi-au testat gratuit tensiunea arterială în cadrul Campaniei Naționale ”Viteza ucide ... nu numai în trafic! Controlează-ți(...) citeste mai departePersoanele cu fibrilație atrială, de cinci ori mai predispuse riscului de accident vascular(...)

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, afectând aproximativ 1% din populaţie. 1 din 4 adulţi cu vârsta de peste 40 de ani dezvoltă fibrilaţie atrială pe(...) citeste mai departeHipertensiunea arteriala discutata cu succes in cadrul celei de-a doua editii a Cursului National(...)

Potrivit ultimului studiu SEPHAR, 1 din 4 români suferă de hipertensiune arterială. Conform specialiştilor afecţiunea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în România,(...) citeste mai departetestari gratuite de ziua inimii

In weekendurile 29-30 septembrie si 6-7 octombrie, in 13 locatii din 11 orase, personal specializat va face testari si va oferi sfaturi celor interesati.Evenimentul se va desfasura in intervalul(...) citeste mai departeFundatia Romana a Inimii si Ministerul Sanatatii trag un semnal de alarma referitor la (...)

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie în parteneriat cu Forumul Naţional de Prevenţie, Athletic CardioClub şi Rotary District 2241 organizează în perioada 28(...) citeste mai departe