La fiecare 9 minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania

La fiecare 9 minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania
Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, fumat, sedentarism.

De altfel, potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din lume, iar situaţia va rămâne la fel şi în următorii 20 de ani, România rămânând una din ţările cu risc crescut.

„Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie este cauzată de modul nostru de viaţă. Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

„La nivelul Uniunii Europene, bolile cardiovasculare ucid aproximativ două milioane de cetăţeni anual (cât o Slovenie întreagă!!!), mai mult decât toate formele de cancer la un loc. Deşi în unele ţări mortalitatea este în scădere, la nivel global situaţia se înrăutăţeşte, pe fondul creşterii tulburărilor metabolice (în special diabet zaharat şi obezitate) şi a unei populaţii îmbătrânite”, a declarat Fausto Pinto, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie, prezent la European Heart Network Annual Workshop and General Assembly, eveniment organizat de Fundaţia Română a Inimii, ca parte a Săptămânii Europene a Prevenţiei.

Prin numărul mare de cazuri (59.000/an) şi mortalitatea ridicată (1 din 6 pacienți decedează la un an de la diagnostic), Sindromul coronarian acut (SCA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară în România. SCA se defineşte prin incapacitatea sângelui de a circula, ca urmare a îngustării arterelor şi reprezintă cea mai comună şi cea mai importantă boală cardiacă existentă. Depistată la timp, boala este tratabilă, însă riscul cardiovascular rămâne crescut, iar tratamentul prescris de medicul cardiolog trebuie respectat cu strictețe.

Ce este de făcut pentru reducerea mortalităţii prin boală coronariană în România?

Similar cu alte ţări din Europa, în România au fost dezvoltate programe speciale ce au ca scop prevenţia bolilor cardiovasculare. La doar patru ani de la lansare, Fundaţia Română a Inimii (FRI), entitate înfiinţată de către membrii Societăţii Române de Cardiologie pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare, a găzduit în premieră pentru Europa de Est, European Heart Network Annual Workshop and General Assembly – cea mai importantă întâlnire a liderilor europeni din domeniul fundaţiilor ce luptă împotriva bolilor cardiovasculare.

Deşi cei mai importanţi factori de risc ai bolilor de inimă şi ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun, adeseori schimbarea acestora nu este suficientă, ci este nevoie şi de intervenţii coronariene şi tratament medicamentos. Astfel, pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, au fost lansate pe piaţa din România medicamente foarte eficiente, de nouă generaţie, însă pacienţii trebuie să respecte în totalitate sfaturile medicului şi să combine aceste medicamente cu un stil de viaţă optimizat. De subliniat este faptul că tratamentele prescrise de medic trebuie urmate pe termen lung şi nu întrerupte de îndată ce simptomele bolii au fost ameliorate!


"La fiecare 9 minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:office@romanianheart.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Deficitul de fier agraveaza starea pacientilor cu insuficienta cardiaca

Insuficienţa cardiacă se manifestă prin diminuarea capacităţii inimii de a pompa sânge. Acesta este un fenomen care apare odată cu înaintarea în vârstă, într-o formă mai uşoară sau mai(...) citeste mai departeCongresul National de Cardiologie, 2011

Societatea Romana de Cardiologie anunta a 50-a editie a "Congresului Nationala de Cardiologie" intre 29 septembrie si 1 octombrie 2011, Sinaia. citeste mai departeFundatia Romana a Inimii impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie sarbatoresc Ziua Mondiala a(...)

Sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”, Fundaţia Română a Inimii vă invită la concertul lui Alex Velea, crosul Athletic Cardio Club şi la atelierele de dans,(...) citeste mai departeProgramul Conferinței Naționale Actualități în Hipertensiunea Arterială

Prima ediție a Conferinței Naționale "Actualități în Hipertensiunea Arterială" va avea loc în data de 10 septembrie 2011, la la Hotel Novotel, sala Paris, București. Evenimentul este(...) citeste mai departePeste 90 de speakeri, 16 sesiuni stiintifice si 5 workshop-uri la cea de-a II-a Conferinta(...)

66 de speakeri români şi 26 de invitaţi străini vor fi prezenţi în cadrul celei de-a II-a Conferinţe Naţionale, cu participare internaţională, a Societăţii Române de Hipertensiune, care(...) citeste mai departe