Educatia pentru sanatate, marea absenta din programa scolara obligatorie

Educatia pentru sanatate, marea absenta din programa scolara obligatorie
In Romania, se estimeaza ca 2 din 10 elevi nu participa la orele de educatie fizica, iar aproximativ 6 din 10 elevi fac doar 1-2 ore de educatie fizica pe saptamana la scoala, potrivit Raportului National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor. Frecventa elevilor care nu participa la orele de educatie fizica la clasa creste cu inaintarea in varsta, in timp ce frecventa celor care fac sport suplimentar fata de orele de la scoala scade. Doi din 10 elevi petrec zilnic 4-5 ore la televizor. La nivel national, activitatea fizica la scoala s-a redus atat cantitativ cat si calitativ, iar sedentarismul ia locul stilului de viata activ.

In acest context, programul optional de educatie pentru sanatate I sport pentru clasele a IX-a si a X-a reintroduce la clase activitatile sportive si incurajeaza tinerii de liceu sa adopte un stil de viata sanatos. Programul este implementat de organizatia Junior Achievement, finantat de AstraZeneca si sprijinit de Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si cuprinde elemente de preventie a imbolnavirii prin intelegerea modului de functionare a sistemelor cardiovascular si respirator, precum si un program saptamanal de activitati fizice.

Fiecare liceu poate infiinta cate un club I sport condus de elevi, aflati sub indrumarea a 1-2 profesori coordonatori. Astfel, cooperand cu ceilalti si dezvoltandu-si spiritul de initiativa, elevii organizeaza evenimente educationale si sportive contribuind la imbunatatirea starii de sanatate a colegilor si comunitatii lor.

In Romania, programul are ca obiectiv preventia primara a bolilor cardiovasculare in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si propune un program national de educare in licee, in contextul lipsei de informare cu privire la sanatate. Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, fiind principala cauza de mortalitate la nivel national. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii, mai devreme de 45 de ani.

Bolile cardiovasculare, cea mai mare rata de mortalitate
• 7 milioane de romani sufera de boli cardiovasculare
• Romania se afla pe locul 3 în lume la rata mortalitatii determinata de boli cardiovasculare
• 2 din 3 romani mor din cauza unei boli cardiovasculare
• La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct miocardic. 1 din 10 supravietuieste.

"Educatia fizica in scoala este esentiala, din punctul nostru de vedere, deoarece stim ca deprinderea de a face sport in copilarie se transmite de cele mai multe ori si in viata de adult, la fel cum si lipsa miscarii si comportamentul sedentar se asociaza la adult cu obezitatea si alte probleme grave de sanatate. De aceea, credem ca sustinerea unui program national dedicat educatiei pentru un stil de viata sanatos este o responsabilitate a oricarui parinte sau educator, iar rezultatele programului I sport ne incurajeaza sa continuam acest demers, in stransa colaborare cu partenerii reprezentanti ai autoritatilor si ai medicilor din Romania", a declarat Radu Rasinar, Director General al AstraZeneca Romania.

Elevii au infiintat 110 cluburi de sport
Programul I sport este la al treilea an de implementare si a implicat pana in prezent peste 14.000 de elevi care au beneficiat gratuit de activitati educationale la clasa si aproximativ 31.000 de tineri care au participat la organizarea a 110 cluburi locale de sport si a peste 350 de evenimente si competitii. De asemenea, 500 de profesori au luat parte in mod direct la activitatile din program, angrenand peste 12.900 de alti factori - parinti, cadre didactice, lideri locali.

Anul trecut, numarul tinerilor din program care pot identifica corect cele mai frecvente boli cardiovasculare a crescut de la 24% la 88%, in timp ce numarul celor care cunosc principalii factori de risc a crescut de la 51% la 75%.

Educatie multidisciplinara pentru sanatate in scoli
Perioada adolescentei este critica pentru a pune bazele unei educatii sanatoase, iar o informare eficienta ar conduce la scaderea dramatica a unor obiceiuri nocive pe care tinerii le capata, in general, in aceasta perioada. De cele mai multe ori insa, informatiile elementare despre preventia bolilor lipsesc chiar la nivelul adultilor, de aceea, orarul elevilor trebuie sa contina si ore de educatie pentru sanatate.

Potrivit unui sondaj realizat de organizatia Junior Achievement Romania in randul cadrelor didactice, principalele nevoi de informare la nivelul elevilor sunt fumatul pasiv, consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, gestionarea stresului, importanta alimentatiei sanatoase, descoperirea fiziologiei corpului omenesc si igiena personala.

Mai mult de jumatate din profesorii chestionati considera ca modalitatea cea mai eficienta de a promova informatiile despre aceste subiecte in randul tinerilor este introducerea in scoli a unui program educational transcurricular. In acest sens, Junior Achievement Romania pregateste o programa integrata, transdisciplinara, de educatie pentru sanatate, care ar putea fi introdusa incepand chiar cu al doilea semestru al anului scolar.


"Educatia pentru sanatate, marea absenta din programa scolara obligatorie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Loredana Poenaru
Email:loredana.poenaru@jaromania.org
Telefon:0730 330 884

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Aproximativ 900 de specialisti s-au reunit la cea de-a XV-a editie a Conferintei Anuale de(...)

Pe 24 aprilie, Hotel Pullman București World Trade Center a găzduit cea de XV-a ediție a Conferinței de Aterotromboză, cel mai mare eveniment științific național dedicat acestei patologii.(...) citeste mai departePrimul succes al cursului COMBAT 3 : Peste 250 de medici au participat la editia din Bucuresti

Primul curs COMBAT din seria COMBAT 3 - 2015, care a avut loc la București a debutat cu succes. Peste 250 de medici participanți au confirmat încă o dată nevoia și importanța organizării unei(...) citeste mai departeConferinta de presa pentru lansarea Campaniei SOS Cardio

Luni, 30 mai 2011, la ora 11:00 are loc lansarea Campaniei SOS Cardio, o Campanie Educaţională pentru Prevenirea Riscului Cardiovascular. Evenimentul va avea loc la hotel Novotel, Sala Paris Gauche. citeste mai departeDezvelirea bustului Prof. dr. C.C. Iliescu - Un omagiu adus creatorului cardiologiei romanesti

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Prof. dr. C.C. Iliescu a organizat, la initiativa Prof. univ. dr. Eduard Apetrei, o manifestare solemna pentru onorarea memoriei Prof. dr. Constantin(...) citeste mai departeParticipare record la Cursul C.O.M.B.A.T. ASIST, de la Arad

Cursul Național de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. Asist., organizat de Societatea Română de Hipertensiune pe 7 februarie 2014,(...) citeste mai departe