Parlamentul European solicita intensificarea eforturilor in vederea prevenirii bolilor cardiovasculare si imbunatatirea programelor de diagnostic si ingrijire a pacientilor care au suferit un infarct miocardic sau un atac vascular cerebral

Parlamentul European solicita intensificarea eforturilor in vederea prevenirii bolilor cardiovasculare si imbunatatirea programelor de diagnostic si ingrijire a pacientilor care au suferit un infarct miocardic sau un atac vascular cerebral
București, 8 noiembrie 2017 – „Principalul mesaj pe care l-am transmis în cadrul dezbaterii organizate la Bruxelles și pe care doresc să îl să-l transmit autorităților, profesioniștilor din domeniul sănătății, pacienților și publicului larg din România este că prevenția rămâne în continuare principalul pilon prin care putem reduce impactul bolilor cardiovasculare. Eforturile tuturor părților implicate ar trebui să meargă către găsirea și oferirea unor soluții concrete, practice, care pot fi implementate chiar mâine de fiecare dintre noi.

Prin eforturile depuse de Societatea Română de Cardiologie și Forumul Național de Prevenție, în ultimii ani, am făcut pași importanți în direcția renunțării la fumat și ne propunem ca în continuare să dezvoltăm programe care să se adreseze și altor factori de risc importanți, așa cum sunt nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială sau sedentarismul”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiță, Coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară, în urma dezbaterii pe problematici cardiovasculare organizate în Parlamentul European, în luna octombrie.

Scopul dezbaterii a fost găsirea unor soluții privind un diagnostic și un management mai bun pentru pacienții care au suferit un infarct miocardic (IM) sau un atac vascular cerebral (AVC). La dezbatere au participat membri ai Parlamentului European, cadre medicale, pacienți și reprezentanți ai instituțiilor și organismelor din domeniul sănătății din Europa. În urma evenimentului, va fi transmisă o scrisoare deschisă, semnată de către toți participanții, Miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană și instituțiilor europene pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă pacienții aflați în aceste situații de risc. În cadrul dezbaterii au fost oferite soluții pentru un tratament mai bun pacienților din Europa cu un risc recurent de IM și AVC.

Gazda evenimentului, Pavel Poc, membru al Parlamentului European, a declarat: „Este evident că trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a putea îmbunătăți diagnosticul, prevenirea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare, în special în cazul pacienților cu risc crescut. Îndemn autoritățile naționale și europene să ia măsurile necesare pentru a oferi acestor pacienți îngrijirea de care au nevoie.”

În fiecare an, bolile cardiovasculare (BCV) cauzează peste 1.8 milioane de decese în Uniunea Europeană – aproximativ 40% din totalul deceselor de la nivelul UE, o povară economică importantă asupra Europei, cu toate că BCV pot fi prevenite. Costul total pentru AVC în Uniunea Europeană, incluzând atât costurile medicale cât și cele non-medicale, a fost de aproximativ 45 miliarde de euro în 2015 și este de așteptat să crească. Doar costurile non-medicale pentru îngrijire au fost de aproximativ 15.9 miliarde de euro (35% din bugetul total cheltuit pentru pacienții cu AVC in Uniunea Europeană în anul 2015), potrivit www.strokeeurope.eu.

Ca parte a dezbaterii, a fost adresat un îndemn la acțiune, prin care autoritățile din domeniul sănătății, naționale și de la nivel european, au fost rugate să:

1. îmbunătățească strategiile de diagnostic al pacienților catalogați cu „risc crescut”, prin: verificarea sistematică și creșterea eficienței strategiilor locale a BCV, în vederea asigurării unui diagnostic și a unei îngrijiri mai bune a pacienților post IM și AVC.
2. promoveze adecvat accesul la tratament: un acces mai bun la tratament în fiecare Stat Membru UE pentru pacienții post IM și AVC.
3. dezvolte sinergii la nivelul UE: finanțarea programelor de sănătate de la nivelul UE în vederea evaluării progresului și a schimbului de experiență privind cele mai bune practici folosite pe teritoriul fiecărui Stat Membru al UE.

Într-un moment în care sistemele medicale din Europa se confruntă cu dificultăți din cauza resurselor limitate, un management mai bun al pacienților cu risc crescut poate îmbunătăți rezultatul medical și poate limita povara pacienților ce suferă de boli asociate cu IM și AVC.

Informații despre eveniment

Evenimentul a fost co-găzduit de membri ai Parlamentului European: Pavel Poc, Nessa Childers și Karin Kadenbach și a reunit cadre medicale și lideri de opinie de la nivel național și european, fiind organizat cu scopul de a îmbunătăți diagnosticul și îngrijirea pacienților post IM și AVC din Europa.

Dr. Lale Tokgozoglu, Președinte al Societății Europene de Arteroscleroză și Dr. Michael Vrablik Președinte al Societății Cehe de Arteroscleroză au făcut un rezumat cu privire la povara BCV în Europa și au împărtășit viziunea lor despre cum ar putea fi îmbunătățită îngrijirea pacienților. Dr. Ulf Landmesser, cardiolog la Spitalul Universitar Charite din Berlin, a vorbit despre pacienții cu risc înalt și despre nevoile lor. Doamna Kristyna Cilikova, Vice-Președinte al Centrului de Diagnoză al Hipercolesterolemiei Familiale, Republica Cehă, a împărtășit perspectiva pacientului asupra modului în care se poate reduce recurența IM și AVC. În final, Dr. Susan Connolly de la Facultatea de Medicină, Colegiul Imperial Londra, a prezentat planul său cu privire la necesitatea unui schimb de informații cu privire la cele mai bune practici medicale între sistemele de sănătate din Europa, având drept scop îmbunătățirea ratelor de diagnostic și reducerea frecvenței IM și AVC. Co-gazda Pavel Poc, membru al Parlamentului European, a tras concluziile și a vorbit despre punctele cheie din scrisoarea deschisă și îndemnul la acțiune.

Evenimentul a fost susținut de către Societatea Europeană de Arteroscleroză, Societatea Cehă de Arteroscleroză, Spitalul Universitar Charite din Berlin, Centrul de Diagnoză a Hipercolesterolemie Familiale, Institutul Național pentru Inimă și Plămâni și Amgen.

Informații despre Bolile Cardiovasculare (BCV) și prevenție secundară
BCV nu sunt doar principala cauză a decesului în Europa, ci constituie și o povară economică imensă asupra economiei Europei, în ciuda faptului că pot fi prevenite. BCV costă sistemele europene de sănătate aproximativ 111 miliarde de euro în cheltuieli directe și contribuie în mod semnificativ la cheltuielile indirecte asociate prin pierderea de productivitate și îngrijirea informală. Această presiune asupra sistemelor naționale de sănătate echivalează cu aproximativ 218 euro de persoană, pe an.

Prevenirea BCV pentru a reduce incidența IM și AVC cât și a recidivelor recurente ale acestora privește două categorii de persoane: persoane cu factori de risc care nu au dezvoltat încă manifestări clinice ale BCV (prevenție primară) și persoane diagnosticate cu BCV (prevenție secundară). Pacienții care au trecut printr-un eveniment cardiovascular au un risc foarte crescut de recurență și sunt de șase ori mai vulnerabili la deces. Toate acestea confirmă necesitatea de a face din prevenția secundară o prioritate, conform European Cardiovascular Disease Statistics 2017 edition.

Există un număr de factori de risc modificabili pentru BCV. Nivelul ridicat de colesterol „rău” sau densitatea scăzută a LDL-colesterolului reprezintă principala cauză pentru 60% dintre bolile de inimă și pentru 40% de AVC, astfel că LDL-colesterolul este un obiectiv major pentru care ar trebuie luate măsuri de prevenție, potrivit heartuk.org.uk.

***
Societatea Română de Cardiologie este o asociație profesional-științifică apolitică, non-profit, a medicilor cardiologi, a medicilor de alte specialități dar cu activitate clinică și științifică recunoscută în domeniul cardiologiei, a medicilor din servicii de explorări funcționale din laboratoare de cateterism cardiac și cardiologie intervențională și a rezidenților în cardiologie. (www.cardioportal.ro)

Forumul Național de Prevenție este alianța medicală (reprezentanți ai Societăților, Fundațiilor și Asociațiilor), susținută de structurile guvernamentale (Ministerul Sănătății și Ministerul Educației în special), ce luptă împotriva bolilor cronice netransmisibile – adică aproximativ 80% din patologia medicală a românilor (www.fnp.ro).


Download comunicat CARDIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Parlamentul European solicita intensificarea eforturilor in vederea prevenirii bolilor cardiovasculare si imbunatatirea programelor de diagnostic si ingrijire a pacientilor care au suferit un infarct miocardic sau un atac vascular cerebral" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Rădulescu
Email:andreea.radulescu@imagepr.ro
Telefon:0742278550

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Coronarografia – un simplu test iti poate salva viata. Spitalul Monza Bucuresti – Centru(...)

Conform statisticilor OMS, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 60% dintre decesele înregistrate la nivel național în anul 2012. Conform specialiştilor, acestea reprezintă o adevărată(...) citeste mai departeZiua Mondiala a Inimii, 29 septembrie 2013

Pentru patologia cardiovasculara au fost inregistrate progrese in ultimii ani de la diagnostic la abordarea terapeutica, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara,(...) citeste mai departePeste 90 de speakeri, 16 sesiuni stiintifice si 5 workshop-uri la cea de-a II-a Conferinta(...)

66 de speakeri români şi 26 de invitaţi străini vor fi prezenţi în cadrul celei de-a II-a Conferinţe Naţionale, cu participare internaţională, a Societăţii Române de Hipertensiune, care(...) citeste mai departeSfaturi de la specialisti privind preventia si diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale

Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproape 50% din aceştia nu(...) citeste mai departeCongresul National de Cardiologie, 2011

Societatea Romana de Cardiologie anunta a 50-a editie a "Congresului Nationala de Cardiologie" intre 29 septembrie si 1 octombrie 2011, Sinaia. citeste mai departe