Fundaţia Română a Inimii a lansat Campania SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!

Fundaţia Română a Inimii a lansat Campania SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!
Fundaţia Română a Inimii a lansat Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România, SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!

România ocupă un nedorit loc fruntaş în topul deceselor din cauze cardivasculare din lume. Există studii care arată că doi din trei români mor prin boli cardiovasculare, că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.

“A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin zece ani”, declară Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, iniţiatoare a campaniei SOS Cardio – Atenţie, risc cardiovascular!

Campania îşi propune să conştientizeze populaţia despre factorii de risc cardiovascular şi acumularea lor. Cei mai mulţi dintre noi avem, în acelaşi timp, mai mulţi factori de risc (fumăm, suntem sedentari, ducem o viaţă stresantă, avem în familie un istoric cardiovascular, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Aceşti factori de risc, luaţi împreună, definesc riscul nostru cardiovascular global.

Cu alte cuvinte, cu cât adunăm mai mulţi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculează prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc şi nu este simpla sumă a acestora. De aceea, evaluarea periodică a riscului cardiovascular global este importantă pentru sănătatea cardiovasculară.

Ceea ce trebuie să mai ştim este că bărbaţii sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare după vârsta de 45 de ani, iar femeile după instalarea menopauzei, adică în jurul vârstei de 55 de ani.

“România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu zece ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări din cauza bolilor cardiovasculare”, a subliniat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dr. Dan Deleanu.
“Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem şi avem convingerea că putem schimba în bine societatea în care trăim”, declară Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, instituţie care susţine campania.

Bolile cardiovasculare reprezintă, în prezent, principala cauză de mortalitate la nivel mondial. România ocupă locul 3 în lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. “Există o nevoie acută de informare. Oamenii trebuie să înţeleagă că există factori de risc cardiovascular. De unii dintre aceştia sunt conştienţi, dar îi ignoră, iar despre alţii nici măcar nu au aflat. Vizita la medic nu trebuie să aibe loc numai în cazuri de urgenţă, ci şi pentru prevenţie”, explică Prof. Dr. Dan Gaiţă.

"Aplicarea măsurilor de prevenţie ar avea cel mai mare impact în scăderea mortalităţii cardiovasculare, cu costuri foarte scăzute pentru societate. Prevenţia cardiovasculară trebuie făcută la toate vârstele. Avem mare nevoie de sprijinul mass-media", a declarat Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătătii, şi Secretar al Fundaţiei Române a Inimii.
De ce un Test al Cartonaşelor”?

Campania îşi doreşte să informeze populaţia asupra factorilor de risc, însemnătatea lor şi paşii de urmat. “Ne-am gândit cum am putea atrage atenţia populaţiei şi ne-a venit ideea să propunem un instrument pentru evaluarea riscului cardiovascular. Un instrument simplu şi uşor de înţeles şi folosit. Medicii au intrumentele lor speciale, dar până la medic fiecare cetăţean ar trebui să îşi poată evalua singur riscul. Aşa am ajuns la Testul Cartonaşelor de Risc. Au fost create zece cartonaşe, fiecare dintre ele reprezentând un factor de risc. Prin recunoaşterea lor şi cumulului mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global”, declară Prof. Dr. Dan Gaiţă.

Testul Cartonaşelor te ajută să afli mai multe despre factorii tăi de risc şi despre riscul tău de a dezvolta o boală cardiovasculară.
Testul Cartonaşelor este uşor de făcut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunând la linia telefonică gratuită, 0-800-070-777, unde un cadru medical oferă informaţii despre factorii de risc şi îl ajută pe cel care sună să îşi facă Testul Cartonaşelor.

Medicii de familie primesc Campania ca pe un sprijin real. Prevenţia înseamnă informare, intervenţie şi evaluare periodică a eficienţei.
Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucuresti, declară: “Bolile cardiovasculare rămân o mare povară pentru noi, pentru familiile noastre, pentru bolnavii noştri. Sănătatea este un dar divin pe care noi toţi, medici, pacienţi, decidenţi, societate trebuie să îl ocrotim la un cu totul alt standard decât până acum. Prevenţia nu este o vorbă goală şi, dacă dorim să păstrăm calitatea vieţii şi bucuria vieţii, chiar trebuie să facem prevenţie şi să evităm riscurile care duc la boală. Iată că acum, împreună, medicii de familie şi pacienţii lor pornesc un nou atac împotriva factorilor de risc, împotriva bolilor cardiovasculare, împotriva invalidităţilor şi pierderilor de vieţi cauzate de aceste boli. Cu mijloace simple, sub aparenţa jocului, prin intermediul "Testului Cartonaşelor", vom încerca să ne responsabilizăm pacienţii asupra stilului lor de viată, vom încerca să micşorăm riscurile. Până la urmă, medici şi pacienţi deopotrivă, suntem responsabili pentru sănătatea de mâine. Numai împreună putem deveni puternici!

“Educaţia este piatra de temelie pentru o decizie informată, pentru o viaţă sănătoasă. Susţinem această campanie pentru că suntem conştienţi de rolul nostru în faţa pacienţilor. Mesajul meu este: evaluează-ţi riscul cardiovascular şi du-te la medicul în care ai încredere!”, declară Radu Răşinar, directorul general AstraZeneca România, compania farmaceutică ce susţine această campanie.


Download comunicat CARDIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Fundaţia Română a Inimii a lansat Campania SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Nora Ionita
Email:nora.ionita@evolutionmedia.ro
Telefon:0722 51 35 43

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Tensiunea arteriala crescuta, cel mai important factor de risc asupra sanatatii la nivel global

Unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare de acest tip, Studiul Global Burden of Disease, realizat in anul 2010, a dezvaluit care sunt factorii cu cele mai mari riscuri pentru sanatate:(...) citeste mai departeFundaţia Română a Inimii a lansat Campania SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular!

Fundaţia Română a Inimii a lansat Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România, SOS CARDIO – Atenţie, risc cardiovascular! citeste mai departeLa fiecare 9 minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauza de(...)

Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor,(...) citeste mai departeSocietatea Romana de Hipertensiune va provoaca la C.O.M.B.A.T.!

Societatea Română de Hipertensiune lansează Cursul Naţional de Management al Bolnavului hipertensiv – Actualităţi în diagnostic şi Tratament (COMBAT). Iniţiativa este dedicată informării(...) citeste mai departeProgramul de cooperare intre Ministerul Sanatatii si Clinica San Donato continua

În această săptămână, medicii italieni şi români care colaborează în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice au mai efectuat încă 9 intervenţii chirurgicale, 4 dintre acestea la(...) citeste mai departe