Persoanele cu fibrilație atrială, de cinci ori mai predispuse riscului de accident vascular cerebral

Persoanele cu fibrilație atrială, de cinci ori mai predispuse riscului de accident vascular cerebral
Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, afectând aproximativ 1% din populaţie. 1 din 4 adulţi cu vârsta de peste 40 de ani dezvoltă fibrilaţie atrială pe parcursul vieţii lorPeste 6 milioane de europeni suferă de fibrilaţie atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, estimându-se că prevalenţa bolii se va dubla în următorii 50 de ani, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. Extrapolând datele la nivelul României, un număr estimat de 200.000 de persoane suferă de fibrilație atrială (FA).

Fibrilaţia atrială determină o creştere de 5 ori a riscului de accident vascular cerebral (AVC), unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii, cu un risc mai mare de mortalitate decât AVC de altă cauză. „FA constituie un factor major de risc pentru AVC, deoarece favorizează acumularea sângelui în inimă, cauzând astfel formarea cheagurilor. Aceste cheaguri pot călători prin vasele de sânge, către creier, și pot cauza un accident vascular cerebral”, explică Trudie Lobban, Fondator și CEO al organizației caritabile internaționale Atrial Fibrillation Association.

Până la trei milioane de persoane la nivel mondial suferă un AVC datorat FA în fiecare an. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de FA pot fi deosebit de periculoase, deoarece cheagurile sunt adesea foarte mari, blocând circulația sângelui prin vasele importante către creier. Spre deosebire de evenimentele de AVC de altă cauză, consecințele sunt mult mai severe și mai invalidante, cu probabilitate crescută de deces: 25% în prima lună și 50% în primul an. Rata de invaliditate permanentă a celor rămași în viață este de 60%.

„Deși, de peste o jumătate de secol, există resurse terapeutice pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială (antivitaminele K), din cauza riscurilor de hemoragie severă legată de această medicație ca și a dificultăților de monitorizare, aproape jumătate din pacienții cu fibrilație atrială la risc de AVC nu primesc acest tratament”, a declarat Prof. Dr. G. A. Dan, Profesor Universitar de Medicină Internă și Cardiologie, Șef al Secției de Cardiologie, de Proceduri Cardiovasculare de Diagnostic și al Unității de Aritmologie a Spitalului Universitar Colentina București.

Principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral în FA sunt atacul ischemic tranzitoriu, accidentul vascular cerebral sau tromboembolismul în antecedente, respectiv vârsta şi modificările structurale ale inimii. Factorii de risc relevanţi clinic, dar care nu sunt majori sunt: insuficienţa cardiacă, hipertensiunea, diabetul zaharat, sexul feminin, vârsta între 65-74 de ani şi boala vasculară.

Una dintre problemele FA este reprezentată de natura deseori silenţioasă a bolii, aproximativ o treime din pacienţi nefiind conştienţi de existenţa FA, riscul de AVC fiind același ca și la pacienții simptomatici.

Vorbind despre diagnosticul acestei boli, Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Profesor Universitar de Medicină Internă și Cardiologie, Director Medical și Șef al Secției de Cardiologie Intervențională a Spitalului Universitar de Urgență București, a afirmat următoarele: „Un puls neregulat ar trebui să ridice întotdeauna suspiciunea de FA, dar pentru diagnostic este necesară o înregistrare EKG. Din păcate însă, fibrilaţia atrială se diagnostichează uneori doar în momentul apariției complicaţiilor sale – accidentul vascular cerebral ischemic sau embolia vasculară.”

Fibrilaţia atrială determină, pe lângă creşterea frecvenţei accidentelor vasculare cerebrale, creșterea altor evenimente tromboembolice, a spitalizărilor, fiind asociată cu scăderea calităţii vieţii, reducerea capacităţii de exercițiu şi disfuncţia ventriculului stâng. FA este asociată cu o dublare a ratei de deces independent de alţi factori care determină mortalitatea, numeroase evenimente de AVC datorate FA putand fi prevenite printr-un tratament antitrombotic corespunzător.

Referindu-se la necesitatea apariției unei noi terapii anticoagulante optime, Prof. Dr. G. A. Dan a afirmat următoarele: „De mai bine de 3 decenii lumea medicală așteaptă un tratament revoluționar care să combine puterea de a preveni accidentul vascular (eficacitatea) cu reducerea riscurilor de hemoragie, mai ales de hemoragii severe, cum sunt cele cerebrale, conexe medicației anticoagulante clasice (siguranța).”

În ceea ce privește noile opțiuni terapeutice, Prof. Dr. Dragoș Vinereanu este de părere că: „Noile medicamente care au apărut deja pe piaţă sau care vor intra în următorii ani, reprezentate de inhibitorii direcţi ai trombinei şi inhibitorii orali ai factorului Xa, promit rezultate mai bune, scăzând riscul de AVC ischemic și/sau hemoragic, cu efecte adverse importante mai puţine şi un tratament mai uşor de realizat atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici.”

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, un nou anticoagulant inovator pentru prevenția accidentelor vasculare cerebrale și a tromboembolismului sistemic la pacienții cu fibrilație atrială de cauză non-valvulară este disponibil acum și în România.


"Persoanele cu fibrilație atrială, de cinci ori mai predispuse riscului de accident vascular cerebral" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Camelia Cristache
Email:camelia.c@actionprgroup.com
Telefon:0727 323 892
Sursă:www.actionprgroup.com

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ecocardiografia - Partenerul in diagnosticul, managementul si tratarea pacientilor cu boli de inima

Bucureşti, Mai 2014: Societatea Română de Cardiologie organizează, în parteneriat cu Societatea Internaţională de Ultrasonografie Cardiovasculară, Congresul Mondial de Ecocardiografie şi Alte Metode(...) citeste mai departeConferinta „Actualitati in Hipertensiunea Arteriala”, editia a II-a. Perspective in hipertensiunea(...)

Hipertensiunea arterială reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare. Numai în România, 40% din populaţie suferă de această afecţiune şi doar 1 din 2 persoane adulte hipertensive(...) citeste mai departeAproximativ 900 de specialisti s-au reunit la cea de-a XV-a editie a Conferintei Anuale de(...)

Pe 24 aprilie, Hotel Pullman București World Trade Center a găzduit cea de XV-a ediție a Conferinței de Aterotromboză, cel mai mare eveniment științific național dedicat acestei patologii. Conferința(...) citeste mai departeCristian Busoi: Avem nevoie de actiune rapida in insuficienta cardiaca

Asociația S.O.S. Drepturile Pacienților a organizat, luni, 27 iunie 2016, dezbaterea cu tema ”Insuficiența cardiacă în România”, sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera(...) citeste mai departeSimpozion medical "Heart Rhythm Update", 8-9 aprilie 2011

După doi ani a treia ediţie a "Heart Rhythm Update" este gata să înceapă! Acelaşi scop de a schimba prin continuitate animă această nouă ediţie. Ca şi în cazul ediţiilor precedente, Simpozionul este(...) citeste mai departe