Interventii chirurgicale endoscopice: Europa de Vest 60-80% - Romania 30%

Interventii chirurgicale endoscopice: Europa de Vest 60-80% - Romania 30%
sunt rezultatele unui studiu condus recent de Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica privind metodele utilizate pentru tratamentul pacientilor chirurgicali. Imbunatatirea acestor rezultate este unul dintre obiectivele Congresului ARCE 2013, care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti (21 – 23 noiembrie), cu scopul de a promova si dezvolta aceste metode minim invazive la noi in tara.

Avand in vedere avantajele oferite de aceste tipuri de tratament: reducerea durerilor, a complicatiilor, a perioadei de spitalizare si de reintegrare in activitatea profesionala a pacientilor operati, reprezentantii ARCE estimeaza pentru 2013 intre 10.000 si 12.000 de operatii laparoscopice, numar care ar trebui sa creasca considerabil in viitor.

Fiind o specialitate medicala dependenta de tehnologie, de sisteme computerizate aflate intr-o continua schimbare, chirurgia endoscopica recunoaste in Romania probleme semnificative legate de sustinerea materiala a dotarilor si a specializarilor necesare. Chirurgia metabolica si bariatrica sufera si mai acut de aceste probleme, costurile de tratament pentru pacientii cu obezitate sau diabet fiind ridicate. Problema materiala este probabil principalul factor limitativ pentru extinderea pe scara larga a tehnicilor minim invazive (laparoscopice, toracoscopie, robotice etc)

Desi majoritatea unitatilor spitalicesti mai importante din Romania detin echipamente specifice chirurgiei minim invazive, achizitionarea de instrumente si dispozitive se impune ca un proces permanent, avand in vedere ritmul schimbarilor tehnologice in chirurgia asistata computerizat. De asemenea, nivelul de instruire al celor care lucreaza in spitalele respective, publice sau private, trebuie sa se imbunatateasca permanent pentru a facilita accesul pacientilor la avantajele chirurgie moderne.

Pe de alta parte, Romania se poate bucura de existenta unor centre de tratament chirurgical minim invaziv de referinta internationala, avand prioritate pentru tratamentul laparoscopic al bolilor metabolice (obezitate, diabet zaharat), chirurgie robotica, chirurgia timusului, chirurgie colorectala sau chirurgia herniilor. De asemenea, Romania gazduieste mai multe centre de instruire in chirurgia minim invaziva, recunoscute de ARCE, dintre care unul are certificare internationala, activitatea sa fiind endorsata de European Association of Endoscopic Surgery (EAES). La aceste activitati, care includ demonstratii operatorii, conferinte, precum si antrenament pe fantome si model animal, participa atat chirurgi din tara, cat si de peste hotare, apreciind nivelul ridicat la care s-a ajuns in unele centre de chirurgie laparoscopica din Romania.

Romania a castigat recunoastere europeana in chirurgia minim invaziva mai mult decat in alte domenii. Astfel, in anul 2015, Bucurestiul va fi gazda evenimentului Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica, Congresul EAES, al carui Presedinte va fi Prof. Catalin Copaescu.

A.R.C.E. a dovedit in ultimii 10 ani o implicare dinamica in promovarea si dezvoltarea tehnicilor minimal invazive in Romania. Dincolo de impactul educational (6 congrese nationale, 14 simpozioane, instruirea a peste 100 de chirurgi in cursuri intensive),A.R.C.E. a reusit sa convinga Ministerul Sanatatii sa investeasca in chirurgia endoscopica, cu scopul de a aoferi pacientilor solutii terapeutice moderne si performante. Astfel, in 2008, Ministerul Sanatatii a achizitionat 60 de seturi noi de chirurgie laparoscopica, repartizate in majoritatea spitalelor de referinta din Romania. Roadele acestei implicari si investitii se observa in cresterea cu 50% a ratei de utilizare a chirurgiei laparoscopice in Romania (de la 20% la 30%). O realizare extrem de importanta a A.R.C.E. este acceptarea Romaniei, de catre European Association of Endoscopic Surgery (EAES), drept gazda Congresului din 2015, onoare care certifica locul A.R.C.E. intre societatile profesionale de profil din Europa.


"Interventii chirurgicale endoscopice: Europa de Vest 60-80% - Romania 30%" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Grigoroscuta
Telefon: 0722 329 183.

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Al XI-LEA Congres National al Societatii Romane de Angiologie si Chirurgie Vasculara cu participare(...)

Societatea Romana de Angiologie si Chirurgie Vasculara (SRACV), dupa 25 de ani de la infiintarea sa oficiala si 10 manifestari stiinţifice organizate, continua sa reprezinte o societate stiintifica(...) citeste mai departeConferinta de presa prilejuita de inchiderea proiectului "Specializare pentru performanta,(...)

Avem deosebita plăcere de a vă invita să participaţi marti, 14 mai 2013, ora 11:00, la Conferinţa de presă organizată la Hotelul Howard Johnson din Bucureşti, Sala Platinum, cu ocazia(...) citeste mai departeConferinta Nationala de Chirurgie, 19-21 mai 2011

Societatea Romana de Chirurgie organizeaza in perioada 19-21 mai 2011, la Hotel Hilton din Sibiu, Conferinta Nationala de Chirurgie. citeste mai departeCongresul SEERSS de la Bucuresti, moment de referinta pentru chirurgia robotica internaționala

În perioada 29-31 octombrie 2015, la București, a avut loc, în premieră în România, Congresul Internațional de Chirurgie Robotică al Societății Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică(...) citeste mai departe16 studenti romani la medicina si-au incheiat stagiile de practica in Barcelona

Proiectul intitulat „Program de stagii de practică în chirurgie generală și ginecologică și consiliere profesională pentru studenți la medicină”, aflat în plină desfășurare în(...) citeste mai departe