Problematica bolilor cronice netransmisibile dezbatuta la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile

Problematica bolilor cronice netransmisibile dezbatuta la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile
Bolile cronice netransmisibile sunt principala cauză de deces în lume, cu peste 39 de milioane de victime anual, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Această majoră problemă de sănătate publică impune luarea unor măsuri eficiente de prevenție, tratament și monitorizare.

În condițiile în care milioane de români se confruntă cu afecțiuni cronice netransmisibile, personalități medicale de renume s-au strâns în cadrul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile pentru a dezbate, a găsi soluții eficiente și a genera bune practici de combatere a acestor patologii.

Organizat sub egida Academiei Române, primul Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile a început cu abordarea impactului și problematicii bolilor cronice netransmisibile în România. Alături de autorități și cele mai importante societăți științifice și federații medicale din țară, medicii prezenți au participat la sesiunile dedicate celor patru categorii de afecțiuni: bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, diabetul și obezitatea, cancerul și bolile cronice pulmonare.

”Impactul clinic al unei boli cronice netransmisibile schimbă ireversibil viața pacientului. Pus în situația de a lupta contra unei astfel de afecțiuni, pacientul se vede nevoit să aducă multe schimbări vieții lui cotidiene. Diabetul, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, bolile cronice pulmonare sau cancerul impun o medicamentație strictă și costisitoare, iar pe lângă durerea fizică pricinuită, aceste boli au și un important impact psihologic asupra pacientului și familiei acestuia”, a punctat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și copreședinte al manifestării.

În prima sesiune a congresului, dr. G. Tatu-Chițoiu (președintele ales al Societății Române de Cardiologie) a vorbit despre impactul și problematica bolilor cardiovasculare în România, iar bolile cerebrovasculare au fost abordate de conf. univ. dr. Cristina Tiu. După ce conf. univ. dr. I. A Vereșiu (președinte Federația de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice) a atras atenția asupra situației îngrijorătoare a bolnavilor de diabet zaharat din țara noastră, prof. univ. dr. Mariana Graur (președinte Societatea de Nutriție din România) a adus în discuție problema obezității și a alimentației nesănătoase. Impactul și problematica cancerelor a fost prezentată de conf. univ. dr. Alexandru Irimie (rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății), iar prof. univ. dr. Florin Mihălțan (președinte Societatea Română de Pneumologie) a încheiat această sesiunea plasând România pe harta medicinei respiratorii europene.

A doua sesiunea a congresului a avut ca temă ”Bolile Cronice Netransmisibile în lumina raportului O.N.U./O.M.S. 2011” și a fost moderată de copreședinții evenimentului, acad. Maya Simionescu și prof. univ. dr. Nicolae Hâncu. Speakerii acestei sesiuni au fost: prof. univ. dr. D. Gaiță (președinte Fundația Română a Inimii), conf.univ.dr. Cristina Tiu, prof. univ. dr. Maria Moța (președinte ales Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice), conf. univ. dr. Gabriela Roman (președinte Asociația Română pentru Studiul Obezității), conf. univ. dr. Doina Todea și conf. univ. dr. Valentin Cernea.

Partener principal al evenimentului: Astra Zeneca. Parteneri: Abbott, Sanofi Aventis, Becel, Berlin-Chemie Menarini, Roche, Lilly, Bristol-Myers Squibb, Servier, Wörwag Pharma, Meda Pharma, NovaIntermed, Linde Oxigen Plus, Himalaya.

Parteneri media strategici: SănătateaTV.ro și ComunicateMedicale.ro. Parteneri media: Hipocrate, MF, PaginaMedicală.ro, Medipedia, Info-Sănătate, Săptămâna Medicală, i-medic.ro, Doctor Bun, InformațiaMedicală.ro, SfatulMedicului.ro, Formare Medicală, MedicpentruTine.ro, Medicalmanager.ro, GhidCabinet.ro, eMedic.ro, eJobs.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Problematica bolilor cronice netransmisibile dezbatuta la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile " adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.bolicronice-netransmisibile.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Intalnire a conducerii Ministerului Sanatatii cu reprezentantii sindicatelor

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu Secretarul de Stat Iulian Chiriac s-au întâlnit ieri, 14 octombrie 2013, cu reprezentanţi ai Federaţiei Sindicale Hipocrat. citeste mai departeVicepremierul Viorel Stefan si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, s-au intalnit, in aceasta(...)

În timpul discuțiilor, oficialul OMS a afirmat că România a făcut progrese constante în domeniul sănătății. Zsuzsanna Jakab a declarat că ultimul raport de evaluare al OMS pentru România(...) citeste mai departePeste 400 de participanti la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile

Statistici alarmante! Organizația Mondială a Sănătății estimează că 21.4 milioane de oameni vor suferi de cancer și 438 de milioane vor fi diabetici, în timp ce Jurnalul Mondial de(...) citeste mai departeMesajul emotionant al unei fetite de 3 anisori care luptă pe viata ei

Daria Dima, o fetiţă de numai 3 anişori din Constanţa, a fost salvată în ultimă clipă de medicii bucureşteni, care i-au extirpat o tumoră pe creier de 15 mm. Biopsia, însă, a arătat că(...) citeste mai departeZiua Europeana a Pacientilor - Pacientii romani, pacienti europeni -

Cu ocazia Zilei Europene a Pacienţilor, ce se celebrează, în fiecare an, pe 13 martie, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a tipărit 25.000 de broşuri informative privind(...) citeste mai departe