Problematica bolilor cronice netransmisibile dezbatuta la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile

Problematica bolilor cronice netransmisibile dezbatuta la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile
Bolile cronice netransmisibile sunt principala cauză de deces în lume, cu peste 39 de milioane de victime anual, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Această majoră problemă de sănătate publică impune luarea unor măsuri eficiente de prevenție, tratament și monitorizare.

În condițiile în care milioane de români se confruntă cu afecțiuni cronice netransmisibile, personalități medicale de renume s-au strâns în cadrul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile pentru a dezbate, a găsi soluții eficiente și a genera bune practici de combatere a acestor patologii.

Organizat sub egida Academiei Române, primul Congres Național Bolile Cronice Netransmisibile a început cu abordarea impactului și problematicii bolilor cronice netransmisibile în România. Alături de autorități și cele mai importante societăți științifice și federații medicale din țară, medicii prezenți au participat la sesiunile dedicate celor patru categorii de afecțiuni: bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, diabetul și obezitatea, cancerul și bolile cronice pulmonare.

”Impactul clinic al unei boli cronice netransmisibile schimbă ireversibil viața pacientului. Pus în situația de a lupta contra unei astfel de afecțiuni, pacientul se vede nevoit să aducă multe schimbări vieții lui cotidiene. Diabetul, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, bolile cronice pulmonare sau cancerul impun o medicamentație strictă și costisitoare, iar pe lângă durerea fizică pricinuită, aceste boli au și un important impact psihologic asupra pacientului și familiei acestuia”, a punctat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și copreședinte al manifestării.

În prima sesiune a congresului, dr. G. Tatu-Chițoiu (președintele ales al Societății Române de Cardiologie) a vorbit despre impactul și problematica bolilor cardiovasculare în România, iar bolile cerebrovasculare au fost abordate de conf. univ. dr. Cristina Tiu. După ce conf. univ. dr. I. A Vereșiu (președinte Federația de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice) a atras atenția asupra situației îngrijorătoare a bolnavilor de diabet zaharat din țara noastră, prof. univ. dr. Mariana Graur (președinte Societatea de Nutriție din România) a adus în discuție problema obezității și a alimentației nesănătoase. Impactul și problematica cancerelor a fost prezentată de conf. univ. dr. Alexandru Irimie (rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății), iar prof. univ. dr. Florin Mihălțan (președinte Societatea Română de Pneumologie) a încheiat această sesiunea plasând România pe harta medicinei respiratorii europene.

A doua sesiunea a congresului a avut ca temă ”Bolile Cronice Netransmisibile în lumina raportului O.N.U./O.M.S. 2011” și a fost moderată de copreședinții evenimentului, acad. Maya Simionescu și prof. univ. dr. Nicolae Hâncu. Speakerii acestei sesiuni au fost: prof. univ. dr. D. Gaiță (președinte Fundația Română a Inimii), conf.univ.dr. Cristina Tiu, prof. univ. dr. Maria Moța (președinte ales Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice), conf. univ. dr. Gabriela Roman (președinte Asociația Română pentru Studiul Obezității), conf. univ. dr. Doina Todea și conf. univ. dr. Valentin Cernea.

Partener principal al evenimentului: Astra Zeneca. Parteneri: Abbott, Sanofi Aventis, Becel, Berlin-Chemie Menarini, Roche, Lilly, Bristol-Myers Squibb, Servier, Wörwag Pharma, Meda Pharma, NovaIntermed, Linde Oxigen Plus, Himalaya.

Parteneri media strategici: SănătateaTV.ro și ComunicateMedicale.ro. Parteneri media: Hipocrate, MF, PaginaMedicală.ro, Medipedia, Info-Sănătate, Săptămâna Medicală, i-medic.ro, Doctor Bun, InformațiaMedicală.ro, SfatulMedicului.ro, Formare Medicală, MedicpentruTine.ro, Medicalmanager.ro, GhidCabinet.ro, eMedic.ro, eJobs.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Problematica bolilor cronice netransmisibile dezbatuta la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile " adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.bolicronice-netransmisibile.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Gala Medica 2013 si-a desemnat castigatorii

Cea de a V-a editie a Galei Medica si-a desemnat, in data de 19 iunie 2013, castigatorii in cadrul unui eveniment la care au fost prezenti Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat,(...) citeste mai departeMasuri pentru mentinerea drepturilor si a nivelului cuantumului indemnizatiilor de asigurari(...)

Guvernul a aprobat ieri, 22 februarie 2018, o ordonanță de urgență inițiată de Ministerul Sănătății care include măsuri pentru menținerea drepturilor și indemnizațiilor asiguraților(...) citeste mai departeRomania are deficit de specialisti in terapia durerii

România NU are o strategie națională a durerii, așa cum au multe din țările europene, iar deficitul de specialiști în această problematică este de 30%. Acestea sunt două din problemele(...) citeste mai departeInformare privind infectiile acute respiratorii si gripa, saptamana 25 noiembrie – 1 decembrie(...)

Din datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Institutul Naţional de Sănătate Publică şi ale Centrului Naţional de Gripă din INCDMI Cantacuzino reiese(...) citeste mai departeConferinta de presa cu ocazia Centenarului nasterii prof. dr. Emil Palade, 6 noiembrie 2012

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” organizează marți, 6 noiembrie 2012, ora 11.00, în Sala de Consiliu a Facultății de Medicină conferința de presă cu ocazia(...) citeste mai departe