Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România

Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România
Indicatorii Cheie de Performanță (KPIs) sunt astăzi parte integrantă a sistemelor de management la toate nivelurile organizaționale, fiind folosiți la nivel strategic, operațional și individual. Un KPI este un indicator selectat considerat cheie pentru monitorizarea performanței obiectivelor strategice sau a rezultatelor cheie în ariile importante pentru succesul unei activități și creșterea globală a organizației.

Utilizarea indicatorilor în domeniul medical continuă să crească în popularitate și este influențată de prezența unei presiuni tot mai mari asupra facilitaților medicale cauzată de disponibilitatea limitată a personalului medical profesionist, restricții bugetare și de necesitatea creșterii profesionalismului în administrarea spitalelor.

La baza instituțiilor medicale se regăsesc instrumente, oameni și procese ce reprezintă un mediu ideal pentru inițiativele de măsurare a performanței datorită gradului de pregătire și a interesului pentru îmbunatățirea continuă.

De-a lungul timpului, utilizarea Indicatorilor Cheie de Performanță (KPIs) a devenit sinonimă cu măsurarea și managementul performanței. KPIs sunt legătura dintre ce este vechi și ce este nou în managementul performanței.

Mai jos sunt descriși succint 5 dintre cei mai populari Indicatori de Performanță pentru Sectorul Medical. Acești KPIs au fost selectați în funcție de numărul de vizualizări, pentru aceast sector, în cadrul IndicatoridePerformanta.ro, cea mai amplă comunitate de profesioniști din România cu interese in managementul și măsurarea performanței.

Pacienți tratați per medic

Productivitatea și respectarea programului de către medici pot fi dificil de monitorizat. Cu toate acestea, acest indicator, care monitorizează media pacienților tratați zilnic de către personalul medical specializat, este un indicator strategic in cadrul instituțiilor medicale. Ținta acestui indicator poate fi în general influențată de specializarea medicului și tipul serviciilor medicale oferite.

Rata de ocupare a locurilor de spitalizare

Aflat în topul celor mai populari KPIs, acest indicator reflectă un nivel crescut al interesului pentru îmbunătățirea performanței facilităților medicale. Influențat de presiunea tot mai mare din partea pacienților pentru îmbunătățirea calității, a volumului de servicii și a conformității cu cerințele guvernamentale, rata de ocupare a locurilor de spitalizare este unul dintre cei mai importanți indicatori monitorizați, fiind direct legat de rezultatele financiare.

Durata medie de spitalizare

Este un indicator ce măsoara performanța procesului de spitalizare, reflectând durata medie de spitalizare a unui pacient într-o instituție medicală, de regulă fiind monitorizat în funcție de categoria diagnosticului. Considerat un indicator necesar rapoartelor de performanță în sectorul medical, este folosit frecvent de spitalele și clinicile medicale pentru a evalua eficiența îngrijirii pacienților.

Satisfacția pacienților

Satisfacția pacienților corelată cu disponibilitatea pacienților de a recomanda, este un KPI intens utilizat de către instituțiile medicale. Sondajele, deși subiective și dificil de aplicat, pot genera inițiative de îmbunătățire majoră a servicilor de îngrijire a pacienților, atât din perspectiva calității cât și a eficienței. Inovațiile recente permit primirea unui feedback după fiecare vizită, cu ajutorul unor chestionare electronice.

Venit zilnic per pacient

Folosit la scară largă de către spitalele private pentru comparații, acest KPI face parte din setul de instrumente tradiționale de management al performanței instituțiilor medicale. Deseori este completat de indicatori precum: Venitul per loc de spitalizare sau Costul per pacient externat.

Pentru mai multe detalii despre cei mai utilizați indicatori de
performanță în sectorul medical și bune practici în măsurarea performanței, una dintre resursele utile disponibile pe platforma IndicatoridePerformanță.ro este Raportul Top 25 Indicatori de Performanță pentru Sectorul Medical.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cosmin Chindris
Email:cosmin.chindris@acumen.ro
Telefon:0264 414 360

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Terapii moderne in patologia hepatica vor fi disponibile la Institutul Clinic Fundeni

Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF), Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu” şi Asociaţia Romtransplant au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi la Hotelul(...) citeste mai departeVizita de lucru a ministrului Sanatatii la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia

Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii se află astăzi în vizită de lucru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. citeste mai departeConferinţa de lansare a proiectului „Bună Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în(...)

Miercuri 11 aprilie 2012, ora 12:00, Ministerul Sănătăţii şi organizaţia non-guvernamentală „Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei”, va organiza Conferinţa de lansare a proiectului „Bună(...) citeste mai departeGala Premiilor Medica Academica 2013 si-a desemnat castigatorii

În cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Medica Academica, eveniment organizat de Tarus Media Health Events în data de 30 ianuarie 2013, la Hotel Howard Johnson, au fost înmânate 12 premii(...) citeste mai departeAPCR solicita acces la tratamentele de ultima generatie fara de care pacientii nu au sanse de(...)

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a dat în judecată statul român în trei procese diferite pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la Sănătate, garantat prin Constituţie. Procesele au fost(...) citeste mai departe