Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România

Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România
Indicatorii Cheie de Performanță (KPIs) sunt astăzi parte integrantă a sistemelor de management la toate nivelurile organizaționale, fiind folosiți la nivel strategic, operațional și individual. Un KPI este un indicator selectat considerat cheie pentru monitorizarea performanței obiectivelor strategice sau a rezultatelor cheie în ariile importante pentru succesul unei activități și creșterea globală a organizației.

Utilizarea indicatorilor în domeniul medical continuă să crească în popularitate și este influențată de prezența unei presiuni tot mai mari asupra facilitaților medicale cauzată de disponibilitatea limitată a personalului medical profesionist, restricții bugetare și de necesitatea creșterii profesionalismului în administrarea spitalelor.

La baza instituțiilor medicale se regăsesc instrumente, oameni și procese ce reprezintă un mediu ideal pentru inițiativele de măsurare a performanței datorită gradului de pregătire și a interesului pentru îmbunatățirea continuă.

De-a lungul timpului, utilizarea Indicatorilor Cheie de Performanță (KPIs) a devenit sinonimă cu măsurarea și managementul performanței. KPIs sunt legătura dintre ce este vechi și ce este nou în managementul performanței.

Mai jos sunt descriși succint 5 dintre cei mai populari Indicatori de Performanță pentru Sectorul Medical. Acești KPIs au fost selectați în funcție de numărul de vizualizări, pentru aceast sector, în cadrul IndicatoridePerformanta.ro, cea mai amplă comunitate de profesioniști din România cu interese in managementul și măsurarea performanței.

Pacienți tratați per medic

Productivitatea și respectarea programului de către medici pot fi dificil de monitorizat. Cu toate acestea, acest indicator, care monitorizează media pacienților tratați zilnic de către personalul medical specializat, este un indicator strategic in cadrul instituțiilor medicale. Ținta acestui indicator poate fi în general influențată de specializarea medicului și tipul serviciilor medicale oferite.

Rata de ocupare a locurilor de spitalizare

Aflat în topul celor mai populari KPIs, acest indicator reflectă un nivel crescut al interesului pentru îmbunătățirea performanței facilităților medicale. Influențat de presiunea tot mai mare din partea pacienților pentru îmbunătățirea calității, a volumului de servicii și a conformității cu cerințele guvernamentale, rata de ocupare a locurilor de spitalizare este unul dintre cei mai importanți indicatori monitorizați, fiind direct legat de rezultatele financiare.

Durata medie de spitalizare

Este un indicator ce măsoara performanța procesului de spitalizare, reflectând durata medie de spitalizare a unui pacient într-o instituție medicală, de regulă fiind monitorizat în funcție de categoria diagnosticului. Considerat un indicator necesar rapoartelor de performanță în sectorul medical, este folosit frecvent de spitalele și clinicile medicale pentru a evalua eficiența îngrijirii pacienților.

Satisfacția pacienților

Satisfacția pacienților corelată cu disponibilitatea pacienților de a recomanda, este un KPI intens utilizat de către instituțiile medicale. Sondajele, deși subiective și dificil de aplicat, pot genera inițiative de îmbunătățire majoră a servicilor de îngrijire a pacienților, atât din perspectiva calității cât și a eficienței. Inovațiile recente permit primirea unui feedback după fiecare vizită, cu ajutorul unor chestionare electronice.

Venit zilnic per pacient

Folosit la scară largă de către spitalele private pentru comparații, acest KPI face parte din setul de instrumente tradiționale de management al performanței instituțiilor medicale. Deseori este completat de indicatori precum: Venitul per loc de spitalizare sau Costul per pacient externat.

Pentru mai multe detalii despre cei mai utilizați indicatori de
performanță în sectorul medical și bune practici în măsurarea performanței, una dintre resursele utile disponibile pe platforma IndicatoridePerformanță.ro este Raportul Top 25 Indicatori de Performanță pentru Sectorul Medical.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Bune practici în masurarea performanței prin intermediul KPIs în instituțiile medicale din România" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cosmin Chindris
Email:cosmin.chindris@acumen.ro
Telefon:0264 414 360

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatarii si Federatia SANITAS cauta solutii pentru cresterea finantarii destinate(...)

Nicolae BĂNICIOIU, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit cu reprezentanţii Biroului Operativ al Federaţiei SANITAS. citeste mai departeMinisterul Sanatatii a creat cadrul pentru asigurarea dreptului pacientilor romani privind(...)

România va transpune Directiva Europeană 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacienţilor astfel încât pacienţii români asiguraţi se vor putea trata în alte state membre ale Uniunii Europene. citeste mai departeFostul director al Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia este acuzat de frauda

Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, ca urmare a controlului Curții de Conturi a României – Camera de Conturi a Municipiului București, efectuat în anul 2010 și a Raportului(...) citeste mai departeS-a deschis primul centru de servicii gratuite integrate pentru copii cu autism din zona de nord a(...)

1 din 54 de băieți și 1 din 88 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Incidența alarmantă a afecțiunii, lipsa unui sistem de informare dar și posibilitățile reduse de intervenție(...) citeste mai departeInceput de an universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti

Marți, 1 octombrie 2013, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, eveniment ce s-a desfăşurat ȋn(...) citeste mai departe