Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Române, acordată prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan

Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Române, acordată prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat în data de 28 septembrie, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române – Crucea Patriarhală, domnilor prof. univ. dr. Irinel Popescu și prof. univ. dr. Mihai Lucan, în semn de apreciere pentru activitățile prodigioase în slujirea aproapelui.

Această decorație este acordată în contextul celei de-a VIII-a ediții a Congresului Romtransplant care aniversează împlinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni și 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Toți acești ani de activitate s-au tradus prinstr-un număr de 1.500 de bolnavi transplantați renal și a peste 350 de transplantați hepatic.

Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română a avut, și continuă să aibă, un rol capital. În contextul în care la începuturile transplantului au fost suficiente nelămuriri și neînțelegeri la nivelul pubicului, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noțiunii de moarte cerebrală și mai ales, a ideii de donare de organe și țesuturi, a aparținut Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, pentru a subliniat încă o dată susținerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe și activității pe care o desfășoară profesioniștii implicați în transplantul de organe și țesuturi, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, a primit la Patriarhia Română și o delegație a Congresului Romtransplant 2012.

”Suntem bucuroși să primim astăzi în holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII- lea Congres Internațional Romtransplant și la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant. Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica evidențiază necesitatea unității dintre spiritual și medical și eforturile pentru vindecarea bolilor și accentuează legătura dintre sănătatea sufletească și trupească, în relația dintre Dumnezeu, medic și pacient. Suferința și boala afectează nu numai omul exterior, ci și armonia și sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin este numită și mântuire sau salvare. Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei spirituală, cât și prin lucrarea ei social-filantropică și social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populației, pentru ca oamenii să prețuiască mai mult darul sănătății, evitând bolile și să fie recunoscători față de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei sunt singuri, din cauza sărăciei nu-și pot plăti consultațiile sau medicamentele”, a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

”Este pentru prima oară când de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române ni se transmite un mesaj de susținere a muncii noastre de zi cu zi în folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotații etice; de aceea, în toate țările în care se face transplant, opinia și atitudinea instituțiilor religioase sunt considerate extrem de importante. În consecință, doresc să mulțumesc pentru cuvintele de încurajare pe care ni le-ați adresat, care sperăm să ne dea tăria să depunem eforturi și mai mari pentru a vindeca oameni și a salva vieți”, a precizat prof. univ. dr. Irinel Popescu, președinte Congres Romtransplant 2012.

”Este o onoare să primim astăzi această mare decorație. Trebuie să vă mărturisesc, este purul adevăr, nu este doar de ocazie, că fără ajutorul Bisericii probabil că astăzi nu m-ați fi premiat. M-a susținut când a fost mai greu, m-a ajutat când nimeni nu m-a ajutat și mi-a ținut partea când toți ceilalți fugeau”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, Cluj-Napoca.


"Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Române, acordată prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Grigoroșcuță
Email:media@romtransplant2012.ro
Telefon:0722 329 183

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Vanzari globale conform estimarilor pentru Grupul Roche in primele 6 luni ale anului 2011

Concernul farmaceutic elvetian Roche anunta o crestere stabila a vanzarilor globale ale Grupului, in primele sase luni ale anului 2011 cu 2% in moneda locala, pana la 21.7 miliarde franci elvetieni. citeste mai departeCongresul Internațional al Organizațiilor de Medicina Integrativă, Ediția a II a, 24 octombrie(...)

Asociația Patronatul Medicinei Integrative organizează Congresul Internațional al Organizațiilor de Medicină Integrativă ediția a doua, cu tema ,,Medicina Integrativă între mit și(...) citeste mai departeFonduri europene pentru functionarea a peste 180 de centre comunitare integrate in zonele(...)

În anul 2018 va demara înființarea, construcția și reabilitarea unor centre comunitare integrate în zonele defavorizate, prin accesarea de fonduri europene, în cadrul POR 2014-2020 ( Programul(...) citeste mai departeCNAS solicita responsabilitate din partea medicilor de familie

CNAS consideră regretabilă decizia unor organisme ale medicilor de familie de a îndemna la nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență(...) citeste mai departeAnunt privind organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidentiat si precizari(...)

Din dorinta de a identifica modalitati si solutii pentru asigurarea locurilor de specializare de care sa beneficieze un numar cat mai mare de absolventi ai universitatilor de medicina, Ministerul(...) citeste mai departe