Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Române, acordată prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan

Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Române, acordată prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat în data de 28 septembrie, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române – Crucea Patriarhală, domnilor prof. univ. dr. Irinel Popescu și prof. univ. dr. Mihai Lucan, în semn de apreciere pentru activitățile prodigioase în slujirea aproapelui.

Această decorație este acordată în contextul celei de-a VIII-a ediții a Congresului Romtransplant care aniversează împlinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni și 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Toți acești ani de activitate s-au tradus prinstr-un număr de 1.500 de bolnavi transplantați renal și a peste 350 de transplantați hepatic.

Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română a avut, și continuă să aibă, un rol capital. În contextul în care la începuturile transplantului au fost suficiente nelămuriri și neînțelegeri la nivelul pubicului, opinia care a contat cel mai mult în acceptarea noțiunii de moarte cerebrală și mai ales, a ideii de donare de organe și țesuturi, a aparținut Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, pentru a subliniat încă o dată susținerea pe care Biserica o acordă nobilei idei a donării de organe și activității pe care o desfășoară profesioniștii implicați în transplantul de organe și țesuturi, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, a primit la Patriarhia Română și o delegație a Congresului Romtransplant 2012.

”Suntem bucuroși să primim astăzi în holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegației participanților la cel de-al VIII- lea Congres Internațional Romtransplant și la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant. Această vizită este cu atât mai importantă cu cât anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Biserica evidențiază necesitatea unității dintre spiritual și medical și eforturile pentru vindecarea bolilor și accentuează legătura dintre sănătatea sufletească și trupească, în relația dintre Dumnezeu, medic și pacient. Suferința și boala afectează nu numai omul exterior, ci și armonia și sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin este numită și mântuire sau salvare. Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei spirituală, cât și prin lucrarea ei social-filantropică și social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populației, pentru ca oamenii să prețuiască mai mult darul sănătății, evitând bolile și să fie recunoscători față de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei sunt singuri, din cauza sărăciei nu-și pot plăti consultațiile sau medicamentele”, a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

”Este pentru prima oară când de la cel mai înalt nivel al Bisericii Ortodoxe Române ni se transmite un mesaj de susținere a muncii noastre de zi cu zi în folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotații etice; de aceea, în toate țările în care se face transplant, opinia și atitudinea instituțiilor religioase sunt considerate extrem de importante. În consecință, doresc să mulțumesc pentru cuvintele de încurajare pe care ni le-ați adresat, care sperăm să ne dea tăria să depunem eforturi și mai mari pentru a vindeca oameni și a salva vieți”, a precizat prof. univ. dr. Irinel Popescu, președinte Congres Romtransplant 2012.

”Este o onoare să primim astăzi această mare decorație. Trebuie să vă mărturisesc, este purul adevăr, nu este doar de ocazie, că fără ajutorul Bisericii probabil că astăzi nu m-ați fi premiat. M-a susținut când a fost mai greu, m-a ajutat când nimeni nu m-a ajutat și mi-a ținut partea când toți ceilalți fugeau”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, Cluj-Napoca.


"Crucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Române, acordată prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Grigoroșcuță
Email:media@romtransplant2012.ro
Telefon:0722 329 183

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

COPAC: Solicitam autoritatilor sa ia masuri in cazul medicamentelor care lipsesc de pe piata!

București, 22 iunie 2016. În România, tratamentul a devenit o misiune imposibilă. Mii de medicamente vor fi retrase din România, sute de mii de cutii și flacoane iau calea exportului, în vreme(...) citeste mai departeDurerea viscerala, tema principala a Congresului National de Durere 2013

2013 a fost declarat de către Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) Anul Mondial de Luptă Împotriva Durerii Viscerale. Pentru a marca acest eveniment, Asociația de(...) citeste mai departeInformare MS cu privire la campania de vaccinare antigripala

Conform analizelor efectuate de specialiştii Institutului Național de Sănătate Publică, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a(...) citeste mai departePozitia Aliantei Medicilor fata de ultimele evenimente ce se petrec la Spitalul Universitar de(...)

Cand o categorie profesionala care reactioneaza greu si care pana acum a protestat mai mult prin exodul tacut al miilor de medici catre o viata si o medicina mai buna, discuta de mai bine de o luna(...) citeste mai departeLansarea rezultatelor primului Studiu privind impactul economic al consumului daunator de alcool(...)

Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii lansează rezultatele primului „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din(...) citeste mai departe