Incepand cu luna noiembrie pacientii vor scoate bani din buzunar pentru sanatate

Incepand cu luna noiembrie pacientii vor scoate bani din buzunar pentru sanatate
Alianța pentru Sănătate din România (A.P.S.R.) atrage ultimativ atenția Primului Ministru și Ministrului Finanțelor Publice că în absența unei rectificări bugetare rapide, sistemul de sănătate nu mai poate asigura serviciile garantate populației prin Constituție. În acest moment, Constituția, Legea sănătății și Contractul cadru au devenit caduce prin prisma deciziilor politice și administrative ale celor trei Guverne care s-au succedat în acest an.

Bugetul construit și nerectificat a lăsat fără finanțare sănătatea în trimestrul IV. Tocmai de aceea furnizorii de servicii și produse medicale nu mai au altă opțiune decât să ofere servicii contra-cost. Biletele de trimitere, rețetele compensate și gratuite vor fi inutile deoarece nu vor mai putea fi onorate.

„Sistemul de sănătate necesită atenție acum. Este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a nu intra în colaps. În acest moment este nevoie de finanțare, de o rectificare bugetară, orice altă măsură fiind inutilă. Cine și-a asumat guvernarea trebuie să vină cu soluții. Sistemul de sănătate este un sistem închis, nu putem vedea nicăieri pe site-uri bugetele aprobate şi execuţia bugetară a acestora în timp real. Nu cunoaştem câte fonduri au fost cheltuite până la un moment dat pentru servicii sau pe programe naţionale. Trebuie imperios crescută transparenţa cheltuirii banilor publici. Ne întrebăm care sunt modalităţile sau soluţiile, prin care putem face ca sistemul să funcţioneze normal, să responsabilizăm persoanele desemnate în funcţiile de decizie pentru a lua măsurile urgente care să ne salveze de la acest declin atât ca specialiști și furnizori cât şi ca pacienţi care căutăm sănătatea într-un sistem bolnav”, a declarat Cristian Hotoboc, președinte A.P.S.R.

„În prezent, pacientul român nu mai beneficiază de statutul de asigurat la serviciile de sănătate decât scriptic. Rolul asigurării de sănătate este să preia riscul financiar în caz de boală. Practic, trebuie să plătim sume accesibile atunci când suntem sănătoși pentru a nu mai plăti sume mari și inaccesibile în cazul în care ne îmbolnăvim pe neașteptate. În realitate, decontările de către sistemul public de asigurări de sănătate au devenit tot mai scăzute, ajungând la cote care nu mai reprezintă acoperirea riscului financiar. Pacienții plătesc de cele mai multe ori între 60 și 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate. Motivul principal este subfinanțarea gravă a sistemului de sănătate, astfel încât s-a ajuns la restrângerea masivă a rolului CNAS în condițiile în care pacienții plătesc cotele de contribuție la sistem. Care mai este rolul CNAS dacă nu îi sunt asigurate fondurile necesare?”, a subliniat Vasile Barbu, secretar general A.P.S.R. și președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

„Laboratorul și radiologia au fost întotdeauna sectoarele cele mai vitregite, fiind obligate să lucreze la tarife impuse de stat inferioare costurilor reale, iar în momentul de față, întârzierile la plăți, valorile extrem de mici ale plafoanelor coroborate cu epuizarea fondurilor pentru ultimul trimestru ne vor obliga să oferim numai servicii cu plată pentru a evita falimentul”, a menţionat dr. Cosmin Alexandrescu, vicepreședinte A.P.S.R. și președinte Asociația Profesională a Medicilor de Ambulatoriu.

„În oncologie, s-a perpetuat lipsa de medicamente în ciuda promisiunilor guvernanților de soluționare, pacienții aflându-se în aceeași situație critică. Tratamentele sunt incomplete, pacienții adulți și copiii sunt în situația de a se zbate singuri, statul nefiind alături de ei, iar medicii aflându-se în imposibilitatea de a respecta protocoalele oncologice de tratament”, a adăugat Olga Cridland, vicepreședinte A.P.S.R. şi președinte Asociația P.A.V.E.L.

„Blocajul financiar din sistemul de sănătate – pe care l-am prevăzut încă din luna mai - a afectat și furnizarea de medicamente, transformându-se astăzi în imposibilitatea continuării activității de distribuție a medicamentelor. Actualmente se plătesc facturi aferente lunii octombrie 2011. În niciun act legislativ nu apare menționarea termenelor de plată, lipsa de transparență și predictibilitate împiedicând orice șanse de continuare a activității”, a subliniat dr. Viorel Vasile, vicepreședinte A.P.S.R. și președinte Asociația Distribuitorilor de Medicamente din România.

„Motivele blocajului din sistemul de sănătate sunt atât subfinanţarea cronică a sistemului cât și faptul că puţinii bani care există sunt prost gestionați, neurmărind adevăratele priorităţi. Dintre toate guvernele care s-au succedat în ultimii cel puțin 10 ani, deși în campaniile electorale promiteau cifre concrete în ceea ce privește procentul ce urmează a reveni sănătății, odată ce au preluat puterea, niciunul nu a părut deranjat de promisiunile nerespectate. Companiile pe care le reprezentăm, care livrează produse medicale tuturor unităților medicale din țară, au funcționat toți acești ani și funcționează în continuare ca bănci care susțin sistemul prin faptul că își încasează banii cu întârzieri de peste un an și nici măcar atunci în totalitate. De fiecare dată, când încercăm dialogarea cu autoritățile pe această temă, suntem întrebați cu cinism de ce livrăm. Livrăm deoarece aceasta este profesia noastră, în acest domeniu activăm și cel puțin noi, încercăm să ne facem treaba cu seriozitate, în condițiile în care interlocutorii ne lipsesc în cele mai multe cazuri. Statul nu plăteşte niciodată penalităţi, nici măcar atunci când îşi încalcă obligaţiile contractuale, companiile private nu pot participa la licitații în spitalele care le datorează bani, decât în schimbul garanțiilor de participare. De garanția de bună execuție să nu mai amintim deoarece tot spitalul este cel care vrea să se asigure că nu lucrează cu firme neserioase. Noi cum ne putem asigura de acest lucru?”, a declarat Ramona Ştefan, vicepreședinte A.P.S.R. și președinte Asociația Furnizorilor de Produse Medicale.

„Îngrijirile la domiciliu nu au beneficiat niciodată de atenție, în ciuda beneficiului imens pe care l-ar fi adus atât pacienților cât și bugetului sărac al sănătății prin diminuarea zilelor de spitalizare prelungită și respitalizare. Deși au fost momente în care s-au alocat fonduri pentru îngrijirile la domiciliu, ele au fost cu țintă directă, fără să fie evaluați furnizorii și realitatea serviciilor decontate. În acest moment nici pentru îngrijirile la domiciliu nu mai sunt fonduri”, a menționat Măriuca Ivan, vicepreședinte A.P.S.R. și președinte Federația Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.

“Am demarat de mai mult timp procedurile necesare pentru a primi informaţii precise de la reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi CNAS referitoare la bugetul pe anul 2012 şi modul în care a fost repartizat pe Casele Județene de Sănătate datorită lipsei de transparenţă. Nefinanţarea trimestrului IV duce şi la oprirea tratamentului pentru hepatitele virale afectând grav sănătatea pacienţilor”, a declarat Gheorghe Ionescu, preşedinte Asociația SANO-HEP România.

Alianța a înteles să fie alături de instituțiile care gestionează sănătatea, dar lipsa continuității proiectelor noastre și a rezultatelor concrete (cauzate în special de schimbările politice frecvente), descurajează și defavorizează atât furnizorii cât și pacienții, cu urmări dramatice asupra celor din urmă.

Noi nu lăsam pacienții să moară, dar Guvernul trebuie să își asume finanțarea sistemului de sănătate. Altfel, vor muri furnizorii.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Incepand cu luna noiembrie pacientii vor scoate bani din buzunar pentru sanatate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Anca Surugiu
Email:aliantapentrusanatate@gmail.com

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Sute de ore de terapie daruite copiilor cu autism prin evenimente sportive

București, 17 octombrie 2017. Aşa cum se întâmplă de câţiva ani, şi în această toamnă, asociaţia Help Autism a ales un mod inedit de a promova conştientizarea autismului şi a finanţa programele de(...) citeste mai departe



Ministerul Sanatatii neaga zvonurile privind desfiintarea medicinei scolare

Ca urmare a mai multor informaţii apărute în unele mass-media referitoare la desfiinţarea medicinii şcolare, pentru a nu se crea confunzii şi pentru o corectă informare a opiniei publice, Ministerul(...) citeste mai departe



In aceasta primavara, pacientii romani vor beneficia de un nou Centru de chirurgie cardiovasculara(...)

Ministrul Sănătății a inspectat stadiul lucrărilor la Centrul de chirurgie cardiovasculară și Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”,(...) citeste mai departe



106 dosare medicale pentru Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, pana la 30 iunie(...)

Până la data de 30 iunie 2011, unităţile sanitare au depus la Ministerul Sănătăţii, un număr de 106 dosare medicale ale cuplurilor care au optat pentru înscrierea în Programul de fertilizare in(...) citeste mai departe



Criza imunoglobulinelor se poate repeta si pentru alte arii terapeutice. 123 de medicamente pot(...)

București, 26.03.2018. Modificările propuse de autorități la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al prețurilor, subiectul dezbaterii publice de astăzi, pot genera o nouă criză a(...) citeste mai departe