Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate a fost lansat la Arad in programul-pilot

Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate a fost lansat la Arad in programul-pilot
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă finalizarea implementării şi testării cu succes a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS), ce devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, se anunţă într-un comunicat de presă.

Momentul a fost marcat la Arad prin lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului, primul beneficiar fiind un veteran de război.

Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) reprezintă un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate și permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta.

”Implementarea Cardului Electronic de Asigurări de Sănătate este încă un pas important în reformarea sistemului românesc de asigurări sociale de sănătate, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale şi farmaceutice, precum şi prin creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat şi completează Reţeta Electronică, sistem deja utilizat şi care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013”, explică preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu.

Conform HG 900/2012, Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere și diferit de CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător. Astfel, Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate va permite atât identificarea calităţii de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât şi accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor. Cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate date medicale, precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

Cardul Electronic de Asigurări Sociale de Sănătate se va distribui în prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii, Compania Naţională ”Imprimeria Naţională” coordonând procesul de realizare a suportului din plastic.


"Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate a fost lansat la Arad in programul-pilot " adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.cnas.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii va finanta, in premiera, un program destinat profilaxiei mortii subite(...)

Ministerul Sănătăţii continuă acţiunile prioritare pentru asigurarea tratamentului prompt şi adecvat al marilor urgenţe prin finanţarea, în premieră, a unui program destinat profilaxiei(...) citeste mai departePrimele carduri electronice nationale de sanatate sunt gata

Primele 215.000 de carduri electronice naţionale de sănătate au fost produse. Termenul propus pentru tipărirea lor, sfârşitul lunii iulie, a fost respectat. citeste mai departePlanul Naţional de Paturi, pe judete, pentru 2011

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a aprobat Ordinul 208/2011 privind detalierea pe judeţe a numărului total de paturi, din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de(...) citeste mai departeCentrul de referinta pentru diabet „Nicolae Malaxa” si Centrul medical „Sfantul Stefan”

Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, anunță realizarea unui nou Complex Medical Ambulatoriu. În ședința Consiliului General al Municipiului(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii (7(...)

Sub sloganul Sănătate pentru Toți, Ziua Mondială a Sănătății din acest an evidențiază importanța accesului tuturor la servicii esențiale de sanătate. Indiferent de statutul economic sau(...) citeste mai departe