O Singura Voce pentru Dizabilitate. Prima Coalitie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati

O Singura Voce pentru Dizabilitate. Prima Coalitie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a demarat procesul de constituire a primei coaliţii de la nivelul societăţii româneşti dedicate promovării drepturilor copiilor cu dizabilităţi din România.

Scopul Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” este acela de a promova un nou proiect de lege destinat protecţiei drepturilor copiilor cu dizabilităţi, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care are rolul de a înlocui prevederile caduce şi lipsite de substanţă referitoare la copii cu dizabilităţi, care generează abuzuri şi discriminări, din Legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Necesitatea elaborării şi promovării unui nou proiect de lege destinat reglementării drepturilor copiilor cu dizabilităţi a apărut ca răspuns la ampla cazuistică CEDCD referitoare la cazurile de abuzuri, de restricţionare a accesului la educaţie, la serviciile de sănătate şi asistenţă socială a copiilor cu dizabilităţi şi a reprezentanţilor legali ai acestora. Prevederile ambigue şi lacunare, care denotă o înţelegere superficaială a nuanţelor şi particularităţilor dizabilităţii, absenţa unor reglementări eficiente referitoare la adaptarea reală a mediului în conformitate cu nevoile copilului cu dizabilităţi au drept rezultat segregarea educaţională şi socială a copiilor cu dizabilităţi şi exacerbarea formelor de discriminare în raport cu aceştia.

Înţelegând ineficienţa încărcării sistemului de justiţie cu sute de cazuri referitoare la încălcarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi, precum şi resursele limitate ale părinţilor de copii cu dizabilităţi, CEDCD a demarat procesul de constituire a Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” şi de elaborare a proiectului de act normativ.

Demersul CEDCD a început în a doua jumătate a anului 2012 şi a presupus, pe lângă partea tehnică de consultare şi elaborare a proiectului de textului de lege, o amplă campanie de advocacy aflată în derulare. Zeci de întâlniri cu grupuri de părinţi, specialişti şi organizaţii nonguvernamentale, seminarii regionale, nenumărate activităţi de teren şi o comunicare constantă şi susţinută cu miile de părinţi din intreaga ţară.

Platforma Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” conţine, până în acest moment, 10 puncte, care fac obiectul noului proiect de lege şi beneficiază de un amplu suport al părinţilor de copii cu dizabilităţi şi a reprezentanţilor societăţii civile din mai multe judeţe ale ţării.

În prezent, CEDCD se află în plin proces de promovare a Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”, fapt pentru care lansează invitaţia către toate organizaţiile nonguvernamentale cu mandat pe dizabilitate, care susţin această platformă să se ralieze demersului comun de modificare a cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi.

De asemenea, în măsura în care reprezentanţii societăţii civile cu mandat în domeniul dizabilităţii pe zona de adulţi doresc să iniţieze un demers similar de modificare a Legii 448/2006 din prisma drepturilor adulţilor cu dizabilităţi, ne exprimăm deschiderea şi suportul nostru, adresându-le invitaţia de a se ralia Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”.

Precizăm faptul că CEDCD, alături de partenerii de coaliţie, are stabilită o strategie clară şi coerentă de lobby şi advocacy destinată atingerii scopului Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”, care va intra în implementare în cel mai scurt timp, odată cu formalizarea constituirii Coaliţiei.

Totodată, ne exprimăm încrederea că vom găsi în autorităţile statului şi în factorii de decizie un partener real şi efectiv de discuţie pentru a realiza o schimbare de profunzime a sistemului de protecţie şi asitenţă a copiilor cu dizabilităţi.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"O Singura Voce pentru Dizabilitate. Prima Coalitie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Madalina Turza
Email:madalina.turza@cedcd.ro
Telefon:0737545955

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Declarația Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România

Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România și-a manifestat îngrijorarea privind acțiunile de intimidare ale corpului medical și actele inacceptabile și inadmisibile de limitare a(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a finalizat noua forma a Regulamentului privind timpul de munca si efectuarea(...)

Noua formă a Ordinului Ministrului Sănătății 870/2004 care reglementează timpul de muncă al personalului medical și efectuarea gărzilor de către medici aduce numeroase schimbări pozitive(...) citeste mai departeSărăcia omoară anual peste 5 milioane de copii în lume şi este un pericol pentru sănătatea a(...)

În România, rata sărăciei este de aproximativ 23%, potrivit datelor pentru Dezvoltarea Societăţii Civile , iar rata mortalităţii infantile este dublă faţă de media Uniunii Europene. De(...) citeste mai departe2013 – Anul Cantacuzino. 150 de ani de la nasterea Profesorului Ion Cantacuzino

La aniversarea a 150 de ani de la naşterea Profesorului Ion Cantacuzino, Institutul Cantacuzino, în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO în colaborare cu Guvernul(...) citeste mai departeRomania, intr-un top negru al deceselor rutiere. Salveaza Vieti: Redu Viteza! Saptamana Mondiala a(...)

Viteza în trafic este principalul factor de risc pentru accidentele produse pe șosele. Statisticile arată că între 40 și 50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză1, iar aceasta(...) citeste mai departe