O Singura Voce pentru Dizabilitate. Prima Coalitie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati

O Singura Voce pentru Dizabilitate. Prima Coalitie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a demarat procesul de constituire a primei coaliţii de la nivelul societăţii româneşti dedicate promovării drepturilor copiilor cu dizabilităţi din România.

Scopul Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” este acela de a promova un nou proiect de lege destinat protecţiei drepturilor copiilor cu dizabilităţi, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care are rolul de a înlocui prevederile caduce şi lipsite de substanţă referitoare la copii cu dizabilităţi, care generează abuzuri şi discriminări, din Legea 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Necesitatea elaborării şi promovării unui nou proiect de lege destinat reglementării drepturilor copiilor cu dizabilităţi a apărut ca răspuns la ampla cazuistică CEDCD referitoare la cazurile de abuzuri, de restricţionare a accesului la educaţie, la serviciile de sănătate şi asistenţă socială a copiilor cu dizabilităţi şi a reprezentanţilor legali ai acestora. Prevederile ambigue şi lacunare, care denotă o înţelegere superficaială a nuanţelor şi particularităţilor dizabilităţii, absenţa unor reglementări eficiente referitoare la adaptarea reală a mediului în conformitate cu nevoile copilului cu dizabilităţi au drept rezultat segregarea educaţională şi socială a copiilor cu dizabilităţi şi exacerbarea formelor de discriminare în raport cu aceştia.

Înţelegând ineficienţa încărcării sistemului de justiţie cu sute de cazuri referitoare la încălcarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi, precum şi resursele limitate ale părinţilor de copii cu dizabilităţi, CEDCD a demarat procesul de constituire a Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” şi de elaborare a proiectului de act normativ.

Demersul CEDCD a început în a doua jumătate a anului 2012 şi a presupus, pe lângă partea tehnică de consultare şi elaborare a proiectului de textului de lege, o amplă campanie de advocacy aflată în derulare. Zeci de întâlniri cu grupuri de părinţi, specialişti şi organizaţii nonguvernamentale, seminarii regionale, nenumărate activităţi de teren şi o comunicare constantă şi susţinută cu miile de părinţi din intreaga ţară.

Platforma Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” conţine, până în acest moment, 10 puncte, care fac obiectul noului proiect de lege şi beneficiază de un amplu suport al părinţilor de copii cu dizabilităţi şi a reprezentanţilor societăţii civile din mai multe judeţe ale ţării.

În prezent, CEDCD se află în plin proces de promovare a Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”, fapt pentru care lansează invitaţia către toate organizaţiile nonguvernamentale cu mandat pe dizabilitate, care susţin această platformă să se ralieze demersului comun de modificare a cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi.

De asemenea, în măsura în care reprezentanţii societăţii civile cu mandat în domeniul dizabilităţii pe zona de adulţi doresc să iniţieze un demers similar de modificare a Legii 448/2006 din prisma drepturilor adulţilor cu dizabilităţi, ne exprimăm deschiderea şi suportul nostru, adresându-le invitaţia de a se ralia Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”.

Precizăm faptul că CEDCD, alături de partenerii de coaliţie, are stabilită o strategie clară şi coerentă de lobby şi advocacy destinată atingerii scopului Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”, care va intra în implementare în cel mai scurt timp, odată cu formalizarea constituirii Coaliţiei.

Totodată, ne exprimăm încrederea că vom găsi în autorităţile statului şi în factorii de decizie un partener real şi efectiv de discuţie pentru a realiza o schimbare de profunzime a sistemului de protecţie şi asitenţă a copiilor cu dizabilităţi.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"O Singura Voce pentru Dizabilitate. Prima Coalitie pentru drepturile copiilor cu dizabilitati" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Madalina Turza
Email:madalina.turza@cedcd.ro
Telefon:0737545955

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Serviciile medicale se pot acorda offline in situatia in care sistemul cardului de sanatate nu este(...)

Defectiunea aparuta in aceasta dimineata la sistemul cardului de sanatate nu trebuie sa ingreuneze accesul pacientilor la servicii medicale. citeste mai departeNew York, Paris si Toronto, intalnire la Bucuresti

New York, Paris si Toronto isi dau intalnire pentru prima oara la Bucuresti, intr-o expozitie extraordinara regrupand o suta de opere ale pictorului Gevork Chubaryan, sculptorului Françoise Abraham(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Pacientii cu boli rare vor beneficia de tratament cu molecule noi

Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi boli neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule noi. citeste mai departePropuneri ale Ministerului Sanatatii in urma discutiilor cu Federatia SANITAS

Ca urmare a discuţiilor purtate cu Federaţia Sanitas, Ministerul Sănătăţii înaintează o serie de propuneri şi precizări în vederea îmbunătăţirii proiectului pilot referitor la statutul(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a participat in data de 4 iulie 2013 la dezbaterea (...)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a participat în data de 4 iulie 2013 la dezbaterea „Introducerea vaccinării pneumococice pentru întreaga cohortă de nou-născuţi în T4 2013”,(...) citeste mai departe