CMR: Ancheta desfasurata de Spitalul Judetean Buzau este o ancheta superficiala

CMR: Ancheta desfasurata de Spitalul Judetean Buzau este o ancheta superficiala
Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România, analizând modalitatea în care s-a desfășurat ancheta administrativă la Spitalul Județean Buzău, privind situația copiilor aflați în contenție în Secția de Pediatrie și, mai ales măsurile anunțate de conducerea spitalului, respinge cu fermitate încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.

1. În toată Uniunea Europeană și, implicit, în România, pentru tulburări psihice ce pun în pericol integritatea fizică sau viața unui pacient prin autoagresiune sau accidente este acceptată cu respectarea unei anumite proceduri.
Această contenție poate fi fizică sau chimică. Legea 487 din 11 iulie 2002 republicată, permite contenția pacienților, inclusiv minori, în anumite condiții.
2. De la publicarea Legii 487/2002, conducerea spitalelor avea obligația de a institui o procedură care trebuie comunicată întregului personal. Din datele de până în prezent nu există nici un element din care să rezulte faptul că o asemenea procedură
a fost redactată și comunicată personalului Spitalului Județean Buzău.
3. Încadrarea cu personal nu permitea în mod obiectiv supravegherea continuă a acelor copii ce prezentau agitație psihomotorie.
Ordinul Ministrului Sănătății 1224/2010 specifică că un medic pediatru trebuie să aibă în îngrijire un număr de 5-15 pacienți.
În anul 2012, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, care are 70 de paturi din care 15 de terapie intensivă, au funcțional 6 medici, care au a acordat asistență la 2677 de copii, din care 1619 au avut nevoie de îngrijire în Compartimentul Terapie Intensivă. În Secțiile de Pediatrie se internează frecvent copii care au și afecțiuni psihice sau au manifestări psihice în cadrul afecțiunii de bază.
O analiză rațională arată că, în aceste condiții este imposibil să se asigure o supraveghere continuă din partea personalului medical.
4. Difuzarea de imagini cu minori filmați fără acordul autorității tutelare constituie o gravă încălcare a legislației privind protecția copiilor.

În concluzie, CMR consideră că ancheta desfășurată de către Spitalul Județean Buzău, prin care singurii vinovați au fost medicul și asistenta medicală este o anchetă superficială, părtinitoare și care încearcă să acopere deficiențele organizatorice din sistemul de sănătate, să dea satisfacție opiniei publice, fără a propune măsuri realiste și eficiente de a evita situații de acest gen. CMR solicită o analiză complexă, amănunțită și profesionistă a cauzelor unor astfel de incidente și măsuri de prevenție.

În ceea ce privește sancțiunea cu desfacerea contractului de muncă a medicului pediatru, apreciem această măsura ca fiind, evident, nelegală, atâta vreme cât potrivit Legii, singura instituție abilitată să aprecieze o atitudine medicală eronată este Colegiul Medicilor.

Pentru acest motiv, solicităm revenirea de urgență asupra deciziei de desfacere a contractului de muncă și comunicarea către Colegiul Medicilor Buzău a întregii documentații necesare analizării cazului.
CMR va acorda întreaga asistență medicilor cărora li s-a încălcat dreptul la o ancheta corectă și legală.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"CMR: Ancheta desfasurata de Spitalul Judetean Buzau este o ancheta superficiala" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta Mediafax Talks about Health Reform

ARPIM organizează în data de 26 noiembrie 2012 împreună cu agenţia de presă Mediafax conferinţa MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM. citeste mai departeZilele Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila 2013, 20-21 septembrie, Palatul(...)

În perioada 20-21 septembrie 2013, vor avea loc Zilele Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”, manifestarea care va marca sărbătorirea unicului spital clinic de nefrologie din Romania si(...) citeste mai departeZILELE INSTITUTULUI CLINIC FUNDENI 56 de ani de activitate in slujba pacientului 30 septembrie - 4(...)

Institutul Clinic Fundeni este o instituție medicală de elită, cu tradiție în patologia dificilă hepatică, renală, hematologică și digestivă, care pune pacientul pe primul loc în activitățile,(...) citeste mai departeIncep lucrarile de reabilitare a secţiilor de obstetrica si neonatologie la Spitalul de Obstetrica(...)

Ministerul Sănătăţii a semnat contractul cu consorţiul câştigător pentru modernizarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie din cadrul spitalului brăilean, astfel încât acestea să se ridice la(...) citeste mai departeConferinta de presa, Lansarea campaniei Saptamana pacientilor, 11 martie 2013

Vă invităm luni, 11 martie 2013, Hotel Ibis Gara de Nord, Sala Enescu, ora 12.00 la conferința de presă de lansare a campaniei “Săptămâna pacienților”, eveniment organizat de Coaliția Organizațiilor(...) citeste mai departe