Studiu privind durerea la romani: durerile de cap, spate si dentare, cele mai intalnite

Studiu privind durerea la romani: durerile de cap, spate si dentare, cele mai intalnite
Un studiu comandat de Reckitt Benckiser Healthcare International şi realizat de GfK România a relevat că în topul durerilor se află cele de cap (79%), de spate (62%) şi dentare (38%), urmate de cele reumatice şi articulare, menstruale, musculare şi cele cauzate de lovituri. Pe o scară de la 1 la 10, intensitatea durerii resimţite de cei intervievaţi ajunge la o medie între 5 şi 6, iar 8% dintre cei care au experimentat dureri de cap le-au resimţit la gradul maxim de durere.

Eşantionul a fost format din persoane din mediul urban, cu vârste între 20 şi 55 de ani, cu venituri medii spre mari şi educaţie peste medie şi care s-au confruntat cu diverse dureri într-un interval de 6 luni.

Astfel, în funcţie de sex şi vârstă, se observă că durerile de cap afectează mai mult femeile şi pe cei cu vârsta de până în 40 de ani. În ceea ce priveşte durerile de spate este îngrijorătoare distribuţia uniformă a acestui tip de durere pe toate grupele de vârstă, de la 20 până la 55 de ani.

Durerile dentare au o frecvenţă mai mare la grupele cu vârste cuprinse între 20-30 (50%) şi 31-40 (39%). Durerile reumatice au o incidenţă crescută pentru grupa de vârstă 41-50 şi 51-55 marcate de acelaşi procentaj – 48%. Este interesant de remarcat faptul că pentru durerile reumatice şi articulare se înregistrează procente semnificative (31%; 30%) şi la persoanele cu vârste între 21-30 şi 31-40. Durerile musculare aparţin în special bărbaţilor şi afectează cel mai mult persoanele din grupa de vârstă 20-30.

Durerile de spate au fost menţionate de cei intervievaţi ca având cea mai mare frecvenţă– în medie de 15 ori într-un interval de 6 luni. Durerile reumatice şi cele articulare au de asemenea o frecvenţă similară, iar durerile de cap apar în medie de 12 ori.

Nevoie acută de informare în automedicaţie

Peste 35% dintre respondenţi nu au consultat niciodată doctorul în cazul durerilor, principalul motiv expus fiind acela că nu consideră durerea ca fiind o problemă. Lipsa de timp se transpune în al doilea motiv (27%) de a nu consulta doctorul, iar 13% au spus că îşi cunosc cauzele durerii, şi 10% îşi administrează singuri tratament, de obicei. Automedicaţia este frecvent întâlnită în cazul durerilor de cap, menstruale şi musculare. Respondenţii sunt mai predispuşi să viziteze medicul în cazul apariţiei durerilor de dinţi, reumatice, articulare şi a celor de spate.

Un procentaj de 74 dintre respondenţi ştiu ce medicament să îşi achiziţioneze înainte de a ajunge în farmacie, iar 24% se hotărăsc la faţa locului. Aproximativ 45% dintre intervievaţi au declarat că îşi administrează un analgezic imediat ce apare o durere severă.

63% dintre cei intervievaţi au declarat că se tratează diferit în funcţie de intensitatea durerii, iar 37% folosesc acelaşi medicament indiferent de intensitatea durerii. Aproximativ 20% dintre respondenţi iau câte 2 pastile deodată dacă durerea este severă, în timp ce circa 45% au declarat că în cazul unei dureri mai severe scurtează intervalul de timp în care îşi administrează medicamentele. În cadrul familiei, în ceea ce priveşte acordarea de tratament, rolul îi este atribuit femeii.


Durerile ce apar dimineaţa sau în timpul activităţii cotidiene sunt tratate imediat cu analgezice, în vreme ce durerile ce apar pe finalul zilei de lucru sau acasă sunt mai degrabă tratate prin metode ne-medicamentoase (odihnă, somn).

Ca surse de informare principale pentru tratamentul durerilor uşoare, la nivel declarativ, cei intervievaţi spun că apelează la sfatul medicului sau farmacistului. Pe locul al treilea ca sursă de informare apare menţionat internetul, apoi familia şi prietenii.

Ce ne sperie în caz de durere

Orice tip de durere cu persistenţă în timp, care nu a mai fost experimentată anterior, nu i se detectează o cauză şi nu răspunde la un tratament clasic, reprezintă pentru cei intervievaţi un semnal de alarmă imediat. În comportamentul românilor, măsurile terapeutice sunt întreprinse de regulă în cazul durerilor de tip nou, nefamiliare, în vreme ce durerile deja cunoscute, ce apar recurent şi au o evoluţie predictibilă, tind a fi abordate într-un mod mai relaxat.

Dozajul corect la timpul potrivit

În contextul în care există un număr semnificativ de români care utilizează medicaţia nepotrivită pentru tipul durerii şi manifestă în continuare tendinţa de a-şi administra substanţe active puternice pentru dureri uşoare, compania Reckitt Benckiser lansează campania “Dozajul corect la timpul potrivit” ce îşi propune să informeze şi să educe consumatorii despre automedicaţia corectă şi echilibrată, dar şi să ofere un ghidaj specializat în managementul durerilor uşoare şi moderate.

“Iniţiativa companiei se adresează atât pacienţilor cât şi medicilor şi farmaciştilor şi are rolul de a susţine educarea legată de managementul durerii, a tratării corecte şi a investigării cauzelor durerilor”, a declarat Mirela Grigore, Category Manager Reckitt Benckiser.

Programul de informare va cuprinde, de asemenea, date de suport legate de prevenţia durerii, terapii alternative contra durerii şi va aborda tema automedicaţiei în termeni de eficacitate şi eficienţă.

În sprijinul comunităţilor care doresc să menţină o stare de bine şi să lupte inteligent împotriva durerilor de zi cu zi a fost concepută pagina de Facebook Contra durerii, unde dincolo de informaţiile legate de automedicaţie corectă, terapii alternative pentru stoparea suferinţelor fizice, vor fi publicate recomandări ale specialiştilor din domeniul medical.

Pe parcursul campaniei “Dozajul corect la timpul potrivit” vor fi dezvoltate instrumente de tipul aplicaţiilor inteligente care să ghideze utilizatorii spre adoptarea unui comportament echilibrat si autocontrol, şi, în acelaşi timp, să-şi contorizeze şi optimizeze starea de bine de zi cu zi.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Studiu privind durerea la romani: durerile de cap, spate si dentare, cele mai intalnite" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Yvette Mihai
Email:yvette.mihai@dccom.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

La solicitarea Ministerului Sanatatii, o echipa a Directiei de Sanatate Publica Brasov a efectuat(...)

În urma verificărilor și a declarațiilor efectuate de către personalul medical din unitate, s-a constatat că, la cererea medicului curant care supraveghea sarcina, pacienta aflată în travaliu(...) citeste mai departeCNAS si Casele judetene de asigurari se afla astazi in teren pentru a monitoriza modul de(...)

Furnizorii de servicii medicale și farmaceutice aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor primi astăzi suportul echipelor de monitorizare și control ale CNAS și(...) citeste mai departeCrucea Rosie si Semiluna Rosie: 50 de ani de la adoptarea Principiilor Fundamentale

Principiile Fundamentale definesc modul nostru de a oferi sprijin, responsabil și unitar, persoanelor și comunităților vulnerabile, oriunde și oricând este nevoie. Umanitatea reprezintă(...) citeste mai departeBoala cronica de rinichi – o piesa cu mai multe roluri, proiect de constientizare si informare(...)

În cadrul misiunii asumate de promovare a celor mai bune practici în nefrologie, International Healthcare Systems - Centre de nefrologie şi dializă, în colaborare cu Colegiul Medicilor Vâlcea(...) citeste mai departeProf. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii a participat la al doilea Summit Ministerial cu(...)

Prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății a participat la al doilea Summit Ministerial cu privire la Siguranța Pacienților, desfășurat în Germania, Bonn, în perioada 29 – 30 martie(...) citeste mai departe