Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie

Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie
Organizaţia Salvaţi Copiii salută recomandarea “Investiţia în copii: ieşirea din ciclul defavorizării”, transmisă astăzi de Comisia Europeană, şi vine să atragă încă o dată atenţia că sărăcia influenţează dramatic drepturile celor mici.

Recomandarea Comisiei Europene privind copiii care trăiesc în sărăcie constituie o contribuţie majoră la combaterea acestui fenomen. Organizaţia Salvaţi Copiii apreciază abordarea directă și angajamentul Comisiei pentru utilizarea la maximum a instrumentelor Uniunii Europene, precum Strategia Europa 2020 şi mecanismele de finanţare. Investiţiile în dezvoltare, în abilităţile cognitive şi de relaţionare constituie un pilon esenţial pentru creşterea copiilor.

De altfel, peste tot în Europa, Organizaţia Salvaţi Copiii trage numeroase semnale de alarmă pentru a arăta cum sărăcia închide porţile către educaţie, cum se restricționează accesul la serviciile de sănătate, la o alimentaţie corectă, la un mediu familial adecvat, la mijloace pentru un trai decent. Tragem semnale de alarmă atunci când copiii sunt discriminaţi şi excluşi din viaţa comunităţii din cauza statutului lor social, inclusiv prin limitarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber, prin limitarea accesului la activităţi culturale şi sportive.

Fondurile structurale pot juca un rol important în suplimentarea eforturilor statelor membre pentru copiii care trăiesc în sărăcie. Organizaţia Salvaţi Copiii sprijină puternic propunerea de a aloca resurse din Fondul Social pentru incluziunea socială şi combaterea sărăciei. Societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale sunt actori importanţi în combaterea sărăciei copiilor. În acest context, apreciem drept valoros angajamentul de a implica părţile interesate relevante în programare şi accesul la fonduri.

Iniţiativele bugetare constituie însă doar o piesă a întregului puzzle pentru combaterea sărăciei copiilor. Comisia pune acum accentul nu doar pe accesul la resurse adecvate, ci şi la servicii de calitate.

Din această perspectivă, accesul neîngrădit la un sistem de educaţie gratuit şi performant, care include vizite de studiu, excursii şcolare etc. constituie pilonul central în asigurarea egalităţii de şanse şi în destrămarea acestui ciclu al sărăciei. Şcolile ar trebui să asigure astfel un spaţiu lipsit de discriminare, să fie un “spaţiu al siguranţei”.

“Potrivit Comisiei Europene, în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană, copiii sunt mai expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale în raport cu populaţia ca întreg. Copiii care cresc în sărăcie sau care sunt excluşi social au şanse mai puţine să obţină succesul la școală și să-şi dezvolte mai târziu întregul potențial. Cheia este în prevenire şi în fracturarea acestei transmiteri a defavorizării de la o generație la asta. Sărăcia este un lanţ care trebuie şi poate fi rupt prin educaţie, prin participare socială activă, prin informare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Carpea
Email:mihaela.carpea@salvaticopiii.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Roche Romania participa, in premiera, la Roche Children’s Walk

Angajatii Roche din 109 tari iau parte la a opta editie a marsului citeste mai departeInstitutul Clinic Fundeni a inaugurat prima banca de celule stem hematopoietice intr-un spital de(...)

Cunoscut drept cel mai important institut medical din România, Institutul Clinic Fundeni a inaugurat joi, 3 mai 2012, prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unități sanitare de stat,(...) citeste mai departeProf. dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii, s-a intalnit in aceasta dimineata cu reprezentantii(...)

Ministrul Sănătății a acceptat invitația Federației Asociațiilor Diabeticilor din România de a participa la conferința – dezbatere „Femeia, în contextul diabetului zaharat”, organizată cu ocazia(...) citeste mai departeSpitalul Filantropia gazduieste prima expozitie de fotografie in aer liber din istoria sa

Spitalul Filantropia 2015: 2400 de nasteri, 30 de nou nascuti transferati din alte spitale (Bucuresti si provincie), 3800 de gravide din Romania au beneficiat de screeningul malformatiilor genetice(...) citeste mai departe70% dintre direcţiile de sănătate publică au transmis Ministerului Sănătăţii rapoartele cu(...)

Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au transmis Ministerului Sănătăţii rapoartele cu propunerile de clasificare în funcţie de competenţă a unităţilor sanitare. Pe baza documentelor(...) citeste mai departe