Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie

Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie
Organizaţia Salvaţi Copiii salută recomandarea “Investiţia în copii: ieşirea din ciclul defavorizării”, transmisă astăzi de Comisia Europeană, şi vine să atragă încă o dată atenţia că sărăcia influenţează dramatic drepturile celor mici.

Recomandarea Comisiei Europene privind copiii care trăiesc în sărăcie constituie o contribuţie majoră la combaterea acestui fenomen. Organizaţia Salvaţi Copiii apreciază abordarea directă și angajamentul Comisiei pentru utilizarea la maximum a instrumentelor Uniunii Europene, precum Strategia Europa 2020 şi mecanismele de finanţare. Investiţiile în dezvoltare, în abilităţile cognitive şi de relaţionare constituie un pilon esenţial pentru creşterea copiilor.

De altfel, peste tot în Europa, Organizaţia Salvaţi Copiii trage numeroase semnale de alarmă pentru a arăta cum sărăcia închide porţile către educaţie, cum se restricționează accesul la serviciile de sănătate, la o alimentaţie corectă, la un mediu familial adecvat, la mijloace pentru un trai decent. Tragem semnale de alarmă atunci când copiii sunt discriminaţi şi excluşi din viaţa comunităţii din cauza statutului lor social, inclusiv prin limitarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber, prin limitarea accesului la activităţi culturale şi sportive.

Fondurile structurale pot juca un rol important în suplimentarea eforturilor statelor membre pentru copiii care trăiesc în sărăcie. Organizaţia Salvaţi Copiii sprijină puternic propunerea de a aloca resurse din Fondul Social pentru incluziunea socială şi combaterea sărăciei. Societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale sunt actori importanţi în combaterea sărăciei copiilor. În acest context, apreciem drept valoros angajamentul de a implica părţile interesate relevante în programare şi accesul la fonduri.

Iniţiativele bugetare constituie însă doar o piesă a întregului puzzle pentru combaterea sărăciei copiilor. Comisia pune acum accentul nu doar pe accesul la resurse adecvate, ci şi la servicii de calitate.

Din această perspectivă, accesul neîngrădit la un sistem de educaţie gratuit şi performant, care include vizite de studiu, excursii şcolare etc. constituie pilonul central în asigurarea egalităţii de şanse şi în destrămarea acestui ciclu al sărăciei. Şcolile ar trebui să asigure astfel un spaţiu lipsit de discriminare, să fie un “spaţiu al siguranţei”.

“Potrivit Comisiei Europene, în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană, copiii sunt mai expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale în raport cu populaţia ca întreg. Copiii care cresc în sărăcie sau care sunt excluşi social au şanse mai puţine să obţină succesul la școală și să-şi dezvolte mai târziu întregul potențial. Cheia este în prevenire şi în fracturarea acestei transmiteri a defavorizării de la o generație la asta. Sărăcia este un lanţ care trebuie şi poate fi rupt prin educaţie, prin participare socială activă, prin informare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Carpea
Email:mihaela.carpea@salvaticopiii.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

A III-a editie a Seminarului de integrare a studentilor internationali de la sectiile engleza si(...)

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, cu organizațiile studențesti EMSA(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a elaborat cadrul legal pentru plata garzilor medicilor rezidenti de anul I si(...)

Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede plata gărzilor pentru rezidenții de anul I și II, având în vedere numărul mare de gărzi(...) citeste mai departeDoi studenti la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi vor participa in luna(...)

Iaşi, 13 octombrie 2015 - Doi studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” Iași, participanți în cadrul proiectului “Consiliere și orientare profesională pentru o(...) citeste mai departeUMF Carol Davila va organiza simularea examenului de admitere in data de 25 mai 2013

Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti împreună cu Liga Studenţilor la Medicină Dentară Bucureşti organizează pe data de 25 mai 2013 simulări pentru examenele de admitere la(...) citeste mai departePrimele proceduri de achizitii publice centralizate pentru medicamente oncologice si antibiotice

Ministerul Sănătății a demarat pentru prima dată procedurile de achiziții publice centralizate pentru mai multe categorii de medicamente care au o pondere însemnată în totalul costurilor(...) citeste mai departe