Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie

Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie
Organizaţia Salvaţi Copiii salută recomandarea “Investiţia în copii: ieşirea din ciclul defavorizării”, transmisă astăzi de Comisia Europeană, şi vine să atragă încă o dată atenţia că sărăcia influenţează dramatic drepturile celor mici.

Recomandarea Comisiei Europene privind copiii care trăiesc în sărăcie constituie o contribuţie majoră la combaterea acestui fenomen. Organizaţia Salvaţi Copiii apreciază abordarea directă și angajamentul Comisiei pentru utilizarea la maximum a instrumentelor Uniunii Europene, precum Strategia Europa 2020 şi mecanismele de finanţare. Investiţiile în dezvoltare, în abilităţile cognitive şi de relaţionare constituie un pilon esenţial pentru creşterea copiilor.

De altfel, peste tot în Europa, Organizaţia Salvaţi Copiii trage numeroase semnale de alarmă pentru a arăta cum sărăcia închide porţile către educaţie, cum se restricționează accesul la serviciile de sănătate, la o alimentaţie corectă, la un mediu familial adecvat, la mijloace pentru un trai decent. Tragem semnale de alarmă atunci când copiii sunt discriminaţi şi excluşi din viaţa comunităţii din cauza statutului lor social, inclusiv prin limitarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber, prin limitarea accesului la activităţi culturale şi sportive.

Fondurile structurale pot juca un rol important în suplimentarea eforturilor statelor membre pentru copiii care trăiesc în sărăcie. Organizaţia Salvaţi Copiii sprijină puternic propunerea de a aloca resurse din Fondul Social pentru incluziunea socială şi combaterea sărăciei. Societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale sunt actori importanţi în combaterea sărăciei copiilor. În acest context, apreciem drept valoros angajamentul de a implica părţile interesate relevante în programare şi accesul la fonduri.

Iniţiativele bugetare constituie însă doar o piesă a întregului puzzle pentru combaterea sărăciei copiilor. Comisia pune acum accentul nu doar pe accesul la resurse adecvate, ci şi la servicii de calitate.

Din această perspectivă, accesul neîngrădit la un sistem de educaţie gratuit şi performant, care include vizite de studiu, excursii şcolare etc. constituie pilonul central în asigurarea egalităţii de şanse şi în destrămarea acestui ciclu al sărăciei. Şcolile ar trebui să asigure astfel un spaţiu lipsit de discriminare, să fie un “spaţiu al siguranţei”.

“Potrivit Comisiei Europene, în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană, copiii sunt mai expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale în raport cu populaţia ca întreg. Copiii care cresc în sărăcie sau care sunt excluşi social au şanse mai puţine să obţină succesul la școală și să-şi dezvolte mai târziu întregul potențial. Cheia este în prevenire şi în fracturarea acestei transmiteri a defavorizării de la o generație la asta. Sărăcia este un lanţ care trebuie şi poate fi rupt prin educaţie, prin participare socială activă, prin informare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Carpea
Email:mihaela.carpea@salvaticopiii.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

A doua etapă de redistribuire a personalului din cele 67 unităţi sanitare reprofilate

Ministerul Sănătăţii anunţă începerea celei de-a doua etape de redistribuire a personalului din cele 67 unităţi sanitare reprofilate. citeste mai departeConferinta nationala Impreuna suntem o voce! Bune practici europene, in integrarea persoanelor cu(...)

În perioada 14-16 aprilie 2014, Fundația Romanian Angel Appeal și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), în parteneriat cu Comisia pentru(...) citeste mai departeSute de ore de terapie daruite copiilor cu autism prin evenimente sportive

București, 17 octombrie 2017. Aşa cum se întâmplă de câţiva ani, şi în această toamnă, asociaţia Help Autism a ales un mod inedit de a promova conştientizarea autismului şi a finanţa programele de(...) citeste mai departeColegiul Medicilor din Bucuresti sustine Federatia Sanitara in demersul privind garzile medicilor

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) solicită întregului corp medical să susțină demersul Federației Solidaritatea Sanitară privind gărzile medicilor. citeste mai departeCOPAC a fost selectată să facă parte din prima etapă a Programului “EPF Capacity Building Programme”

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a fost selectată de Forumul European al Pacienţilor (EPF) să facă parte, alături de alte organizaţii umbrelă de pacienţi europene,(...) citeste mai departe