Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie

Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie
Organizaţia Salvaţi Copiii salută recomandarea “Investiţia în copii: ieşirea din ciclul defavorizării”, transmisă astăzi de Comisia Europeană, şi vine să atragă încă o dată atenţia că sărăcia influenţează dramatic drepturile celor mici.

Recomandarea Comisiei Europene privind copiii care trăiesc în sărăcie constituie o contribuţie majoră la combaterea acestui fenomen. Organizaţia Salvaţi Copiii apreciază abordarea directă și angajamentul Comisiei pentru utilizarea la maximum a instrumentelor Uniunii Europene, precum Strategia Europa 2020 şi mecanismele de finanţare. Investiţiile în dezvoltare, în abilităţile cognitive şi de relaţionare constituie un pilon esenţial pentru creşterea copiilor.

De altfel, peste tot în Europa, Organizaţia Salvaţi Copiii trage numeroase semnale de alarmă pentru a arăta cum sărăcia închide porţile către educaţie, cum se restricționează accesul la serviciile de sănătate, la o alimentaţie corectă, la un mediu familial adecvat, la mijloace pentru un trai decent. Tragem semnale de alarmă atunci când copiii sunt discriminaţi şi excluşi din viaţa comunităţii din cauza statutului lor social, inclusiv prin limitarea posibilităţilor de petrecere a timpului liber, prin limitarea accesului la activităţi culturale şi sportive.

Fondurile structurale pot juca un rol important în suplimentarea eforturilor statelor membre pentru copiii care trăiesc în sărăcie. Organizaţia Salvaţi Copiii sprijină puternic propunerea de a aloca resurse din Fondul Social pentru incluziunea socială şi combaterea sărăciei. Societatea civilă, organizaţiile neguvernamentale sunt actori importanţi în combaterea sărăciei copiilor. În acest context, apreciem drept valoros angajamentul de a implica părţile interesate relevante în programare şi accesul la fonduri.

Iniţiativele bugetare constituie însă doar o piesă a întregului puzzle pentru combaterea sărăciei copiilor. Comisia pune acum accentul nu doar pe accesul la resurse adecvate, ci şi la servicii de calitate.

Din această perspectivă, accesul neîngrădit la un sistem de educaţie gratuit şi performant, care include vizite de studiu, excursii şcolare etc. constituie pilonul central în asigurarea egalităţii de şanse şi în destrămarea acestui ciclu al sărăciei. Şcolile ar trebui să asigure astfel un spaţiu lipsit de discriminare, să fie un “spaţiu al siguranţei”.

“Potrivit Comisiei Europene, în marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană, copiii sunt mai expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale în raport cu populaţia ca întreg. Copiii care cresc în sărăcie sau care sunt excluşi social au şanse mai puţine să obţină succesul la școală și să-şi dezvolte mai târziu întregul potențial. Cheia este în prevenire şi în fracturarea acestei transmiteri a defavorizării de la o generație la asta. Sărăcia este un lanţ care trebuie şi poate fi rupt prin educaţie, prin participare socială activă, prin informare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Organizatia Salvati Copiii saluta recomandarea Comisiei Europene privind copiii care traiesc in saracie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Carpea
Email:mihaela.carpea@salvaticopiii.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii face recomandari pentru perioada de temperaturi extrem de scazute

În aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, (...) citeste mai departeCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania - Comunicat de presa referitor(...)

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția Ministerului Sănătății asupra necesității rezolvării problemelor medicamentelor lipsă, care(...) citeste mai departeMinistrul Bodog introduce pe agenda UE problema exporturilor paralele de medicamente

La solicitarea ministrului Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, miniștrii UE vor căuta soluții pentru eliminarea exportului paralel de medicamente, în cadrul Consiliului miniștrilor(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii investeste 35 milioane de lei in Unitati de Primiri Urgente

CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a participat la inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti. citeste mai departeMinisterul Sanatatii intentioneaza prelungirea contractului cadru si a programelor nationale de(...)

Începând cu luna martie 2013, Ministerul Sănătăţii va reorganiza programele naţionale de sănătate şi va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă. Până(...) citeste mai departe