CMR a trimis o scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta

CMR a trimis o scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta
Către: Guvernul României
În atenţia: Domnului Prim-ministru Victor Viorel Ponta
De la: Colegiul Medicilor din România

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, întrunit în data de 28.02.2013, îşi exprimă regretul că a trebuit să aleagă această cale de a vă atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă corpul medical românesc. Ştim că dumneavoastră aţi fost foarte ocupat cu multe probleme, printre care discutiile cu FMI, redactarea şi aprobarea bugetului, transmiterea mesajelor către populaţie în numeroase talk show-uri televizate, protocoalele cu Preşedinţia, încât nu aţi reuşit să ne raspundeţi la scrisoarea prin care solicitam o întrevedere.

Înţelegem că din aceleaşi motive nu aţi avut timp să răspundeţi organismelor internaţionale ale medicilor (Asociaţia Medicală Mondială, Comitetul Permanent al Medicilor Europeni, Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti, Asociaţia Europeană a Medicilor de Spital) care v-au scris personal în luna iunie a anului trecut îngrijoraţi de încălcările independenţei medicilor români.

Ştiam că politicienii români nu excelezează prin consecvenţă şi coerenţa între declaraţii şi acţiune, dar am considerat că dumneavoastră aţi putea fi o excepţie fericită.

Încă de acum şase luni aţi fost de acord cu Declaraţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, adoptată în martie 2012.

Aţi fost atunci de acord că profesia medicala trebuie să fie independentă, că medicii trebuie să îşi desfăşoare activitatea fără nicio interferenţă externă în relaţia medic-pacient şi că medicii nu trebuie blamaţi, ci respectaţi de către decidenţi.

Ati fost atunci de acord să excludem medicii din rândul bugetarilor şi a funcţionarilor în virtutea caracterului liberal al profesiei.
Aceste aspecte ar fi trebuit reglementate fie prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, fie prin viitoarea Lege a Sănătăţii. Cum, până în prezent, nu se mai discută nimic despre o nouă lege, iar lucrurile s-au degradat extrem de mult, vă întrebăm, domnule Prim-ministru, când, cum, unde vor fi rezolvate problemele corpului medical?
Ne bucuram şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor.

Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi şi ni s-a răspuns că nu se poate acum.
Totusi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile.

Înţelegem îngrijorarea dvs. că demisia a şase persoane dintr-o instituţie, pe care în ultimul timp vedem ca nu doar o respectaţi, dar o şi iubiţi, constituie un fenomen foarte grav. Atât de grav încât aţi propus ca un debutant din acea instituţie să fie renumerat mai mult decât un medic primar chirurg, doctor în ştiinţe medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieţi, consumându-şi viaţa proprie.


Va informăm însă că din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici care au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro.

Câţi medici ar trebui, domnule Prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat?

După cum stiţi, noi nu am vrut să tensionam climatul social din perioada alegerilor şi nu am dus la îndeplinire măsura demisiilor în bloc din sistemul de sănătate. Dar, să nu credeţi că acest lucru înseamnă că medicii vor oferi la infinit dovezi de bună creştere determinate numai şi numai de respectul faţă de pacienţii lor.
În acelaşi timp, pentru elucidarea noastră ar trebui să ne precizaţi dacă guvernarea începe cu Guvernul Ponta II şi, dacă tot ce a promis Guvernul Ponta I, a devenit istorie.

Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România va avea loc în data de 28 martie 2013 şi vă aşteptăm în mijlocul celor 300 de reprezentanti ai breslei medicale pentru a le explica de ce dolenaţele lor legitime nu pot fi rezolvate.

Stimate Domnule Prim Ministru,

Este un ultim moment în care vă comunicăm că nu mai putem accepta ca valoarea socială să fie inversată, nu mai putem accepta ca organele de forţă să fie mai apreciate în ochii guvernaţilor decât cei care salvează vieţi în condiţii extrem de vitrege, fiind supuşi tot timpul riscului de a fi blamaţi şi lapidaţi în piaţa publică.
Aşteptăm în cel mai scurt timp de la Guvernul, pe care îl reprezentaţi, o strategie coerentă a sistemului de sănătate, o strategie care să arate preocupare pentru cei care îl ţin în viaţa în condiţii dificile.
Primiţi, vă rog, expresia celor mai alese sentimente.

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania
Presedinte
Prof. dr. Vasile Astărăstoae


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"CMR a trimis o scrisoare deschisa catre premierul Victor Ponta" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Dezbatere publica miercuri, 5 august 2015, ora 14.00, la sediul Ministerului Sanatatii

În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Sănătăţii organizează miercuri, 5 august 2015, ora 14.00, la sediul Ministerului(...) citeste mai departeA 6-a Conferinta Sud-Est Europeana de Fibroza Chistica atat pentru pacientii afectati de aceasta(...)

Cystic Fibrosis Europe, IOMC „Alfred Rusescu” Bucuresti, Asociatia de Fibroza Chistica din Romania vor organiza cea de-a 6-a Conferinta S-E Europeana de Fibroza Chistica atat pentru pacientii(...) citeste mai departePrimarul General, Gabriela Firea: A fost redactata Ordonanta de Urgenta prin care Primaria(...)

Primarul General, Gabriela Firea, a anunţat că textul Ordonanţei de Urgenţă, prin care Guvernul va trece în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti ultima suprafaţă de teren necesară(...) citeste mai departeIntalnire Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu delegatia Fondului Monetar International,(...)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a avut astăzi, 30 ianuarie 2014, o întâlnire planificată cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, reprezentanţii Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene. citeste mai departePeste 9,7 milioane de carduri au ajuns la asigurati prin serviciile postale

Conform datelor furnizate de Compania Naţională Poşta Română privind stadiul de distribuire a cardului naţional de sănătate, vă informăm că din data de 19 septembrie şi până în prezent, C N Poşta(...) citeste mai departe