Saptamana Pacientilor – campanie nationala de informare a pacientilor

Saptamana Pacientilor – campanie nationala de informare a pacientilor
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România a demarat în data de 11 martie 2013 campania naţională de informare “Săptămâna pacienţilor”, realizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

“Săptămâna pacienţilor” cuprinde o campanie de informare pentru pacienţii din spitale, lansarea Telefonului Pacientului, dezbateri cu medici şi studenţi de la universităţile de medicină şi farmacie din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, acţiuni de informare realizate de către asociaţiile de pacienţi şi Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi în perioada 12-13 martie 2013 (aflat deja la a IV-a ediţie).

Campania de informare presupune difuzarea unui pliant tipărit în 200.000 de exemplare în 400 de unităţi medicale din România cu sprijinul Reţelei Info Sănătate, partener al campaniei. Pliantul cuprinde aspecte ce ţin de drepturile şi obligaţiile pacienţilor şi ale asiguraţilor, importanţa controlului periodic şi a alte teme de interes pentru pacienţi. Tot în aceste unităţi medicale vor fi expuse şi panouri cu mesajele campaniei.

Telefonului Pacientului - 0 800 800 242 – număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie - reprezintă o cale accesibilă pacienţilor de semnalare rapidă a încălcărilor grave de drepturi în sistemul sanitar şi în domeniul protecţiei sociale. Un operator va răspunde în fiecare zi timp de opt ore la toate apelurile pacienţilor şi va prelua semnalările acestora.

Problemele semnalate vor fi verificate, documentate în măsura posibilităţilor, apoi COPAC va direcţiona acele semnalări către instituţiile naţionale cu responsabilitate în domeniu şi va monitoriza modul în care se răspunde problemelor semnalate. Totodată problematica înregistrată va putea fi cuprinsă sub forma unor rapoarte de monitorizare a drepturilor pacienţilor, pe care le vom disemina public.

Dezbaterile cu studentii de la universităţile de medicină sunt o cale prin care aceştia pot obţine informaţii despre drepturile pacientilor, despre implicarea asociaţiilor de pacienţi în programele de informare şi educare ale pacienţilor şi despre modul cum ei pot să colaboreze acum sau în viitoarea profesie cu asociaţiile de pacienţi în direcţia creşterii gradului de informare şi educare a pacienţilor din România.

Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi 2013 reuneşte timp de două zile peste 140 de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din România şi se doreşte a fi o platformă de dezbatere şi analiză a problemelor pe care le întâmpină pacienţii în cadrul sistemului sanitar şi cel de protecţie socială. Alături de pacienţi la eveniment vor participa reprezentanţii Guvernului României, Colegiului Medicilor din România, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, alte organizaţii neguvernamentale invitate, mass-media.

Mesajele campaniei “Săptămâna pacienţilor” vor fi transmise si prin intermediul partenerilor noştri media, cărora le mulţumim: Radio România Actualităţi, Radio Trinitas, RFI, Agerpres, Ziarul Ring, Ziarul de Iaşi, Ziarul Medicului de Familie, Jurnalul de Ilfov, PaginaMedicala, Doctor.ro, Iaşi Fun, Timişoara Express.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România numără în prezent 12 membrii: Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Multiplă din România, Asociaţia Română de Transplant, Alianţa Naţională de Boli Rare România, Asociaţia Română de Hemofilie, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Română a Persoanelor cu Talasemie Majoră, Asociaţia Antiparkinson, Asociaţia pentru suportul pacienţilor cu Tuberculoza MDR, Asociaţia Română de Cancere Rare, Asociaţia Prader Willi România si Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Saptamana Pacientilor – campanie nationala de informare a pacientilor" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat un Acord de Colaborare cu Federatia Sanitas

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat în data de 18 martie 2013, un Acord de Colaborare cu Federaţia Sanitas, în vederea unei permanente consultări în derularea procesului de(...) citeste mai departeMS va organiza o dezbatere publica cu privire la procedura de licitatie pentru materialele sanitare

În cadrul derulării procedurilor de achiziţie centralizată, comisia de întocmire a documentaţiilor de atribuire, numită prin OMS, a finalizat specificaţiile tehnice pentru licitaţia privind(...) citeste mai departe103 de asociatii de pacienti sunt promovate in Ghidul Pacientului Roman 2011

103 de asociatii de pacienti sunt promovate in Ghidul Pacientului Roman 2011! La chioscuri pe 28 iunie impreuna cu Jurnalul National! 264 pagini de informatie medicala, 103 de asociatii de pacienti,(...) citeste mai departeConferinta de presa, Doctori in servicii medicale de calitate, 13 iunie 2013

Joi, 13 iunie, orele 12.00, la Hotel Ibis Gara de Nord, Sala Verdi, va fi organizată o conferința de presă prilejuită de finalizarea proiectului „DOCTORI în servicii medicale de calitate”,(...) citeste mai departeZILELE INSTITUTULUI CLINIC FUNDENI 2016

57 de ani de proiecte inovatoare, premiere medicale, dezvoltare științifică și implicare, DĂRUIND VIAȚĂ PACIENȚILOR! citeste mai departe