Petru Luhan: Medicina Personalizata, cea mai moderna metoda de tratament

Petru Luhan: Medicina Personalizata, cea mai moderna metoda de tratament
Săptămâna trecută, a avut loc la Dublin, sub egida Președinției Irlandeze, conferința pe tema \"Inovării şi Accesului Pacienţilor la Medicina Personalizată\", încheiată cu un consens general cu privire la nevoia unei schimbări radicale pentru ca sistemul european de sănătate să poată beneficia de avantajele medicinei personalizate.

Prin medicina personalizată, pacienţilor li se poate prescrie cel mai bun medicament în funcţie de configuraţia lor genetică sau de subcategoria specifică bolii de care suferă. Medicii au astfel posibilitatea de a evita să prescrie medicamente (sau doze) care ar putea produce efecte secundare grave.

Conferința a reunit cercetători, medici, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi reprezentanți ai industriei farmaceutice, în vederea explorării modalităţilor prin care medicina personalizată poate oferi \"tratamentul potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit.\"

La nivel european, Petru Luhan este foarte implicat în problematica medicinei personalizate, urmând sa lanseze în 2013 o declarație scrisă.

Acesta reprezintă unul din motivele pentru care a fost prezent la conferința de la Dublin.

Interesul acestuia pentru problemele de sănătate ale românilor nu reprezintă o noutate, el fiind implicat într-o serie de proiecte pe sănătate, venind astfel în ajutorul bolnavilor din România.

„Medicina personalizată va permite un tratament mai eficient. Oferind pacienților medicamente eficiente la nivel individual, pentru fiecare in parte, erorile pot fi evitate și reacțiile adverse reduse. Progresul va depinde însă de abilitatea medicilor de a se adapta la noile descoperiri precum și de capacitatea industriei farmaceutice de a ţine pasul cu necesităţile acestui sector. De asemenea, este nevoie de colaborare și parteneriate între mediul academic şi industrie, precum şi între industria farmaceutică şi de diagnostic. Este important ca guvernele să recunoască raportul calitate-preţ al acestor soluţii inovatoare şi să se asigure că prevederile cadrului de reglementare UE nu descurajează progresul. Este esenţial ca rolul UE în inovaţie să fie amplificat, astfel încât să se asigure pacienţilor europeni un acces mai bun la noile descoperiri științifice\", a declarat europarlamentarul Petru Luhan, în cadrul dezbaterilor de la Dublin.

Ministrul irlandez al sănătăţii, James Reilly şi-a declarat sprijinul pentru soluţiile inovatoare pe care medicina personalizată le poate oferi în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă sistemele de sănătate, avertizând în acelaşi timp că: „Birocraţia ne face să pierdem foarte mult în domeniul cercetării la nivel european.\"

Discursul europarlamentarului Petru Luhan s-a axat pe Educarea şi Instruirea Profesioniştilor în Domeniul Medicinii Personalizate.

\"Potenţialul geneticii şi genomicii de a oferi noi orizonturi de prevenire, diagnosticare şi tratare a bolilor este imens, dar înainte de realizarea completă a viziunii unei medicini personalizate, studenții la medicină trebuie să beneficieze de bazele educaţionale corecte şi, în acest sens, trebuie reevaluate şcolile medicale. Un număr mare de universităţi oferă deja cursuri în domeniul medicinii moleculare şi în unele dintre universităţi se discută şi despre medicina personalizată. Totuşi, majoritatea şcolilor medicale nu au inclus cursuri de genetică sau genomică în programa lor, lăsând următoarea generaţie nepregătită pentru medicina personalizată. Asociații precum Genetic Nursing Credentialing Commission şi International Society of Nurses in Genetics oferă programe de certificare ce permit asistentelor să se specializeze în genetică. Conceptele oferite de aceste organizaţii vor trebui considerate ca puncte de iniţiere pentru viitoarea reformă în educaţia medicală. În acest sens, este de datoria Comisiei Europene să pună la dispoziția statelor membre fondurile necesare pentru organizarea de platforme de promovare a exemplelor de bună practică în acest domeniu\", a precizat europarlamentarul Petru Luhan, în intervenția sa de la Dublin.

Conferinţa a identificat o serie de schimbări esenţiale necesare în vederea dezvoltării cu succes a medicinii personalizate.

Acestea includ următoarele:
• Adaptarea industriei farmaceutice la cerințele medicinii personalizate;
• Sisteme mai flexibile de calculare a preţurilor şi rambursare care să facă atractive noile metode propuse de medicina personalizata;
• Formarea profesioniştilor din domeniu;
• Sprijinirea parteneriatelor public-privat care pot promova colaborarea pe scară largă necesară în vederea dezvoltării medicinii personalizate.
• Legislaţie în domeniul protecţiei datelor care să protejeze intimitatea pacienţilor, oferind în acelaşi timp posibilitatea circulaţiei datelor pe o scară mai largă în domeniul cercetării şi îngrijirii sănătăţii;
• Noi mecanisme de colaborare în vederea aplicării rezultatelor cercetării în cadrul sistemelor de sănătate;
• Tehnologii ale informaţiei şi comunicării care pot genera şi analiza în mod eficient datele;
• Implicarea pacienţilor în calitate de parteneri activi în cadrul sistemelor de sănătate


"Petru Luhan: Medicina Personalizata, cea mai moderna metoda de tratament" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Claudia Predica
Telefon:+40 730015822

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Raspunderea civila si penala pentru malpraxisul medical – noi tendinte legislative

In data de 23 iunie 2015, la Hotel RAMADA Plaza a avut loc conferinta “Răspunderea civilă și penală pentru malpraxisul medical – noi tendințe legislative”, un eveniment plin de provocări ce a inițiat(...) citeste mai departeConferinta nationala Impreuna suntem o voce! Bune practici europene, in integrarea persoanelor cu(...)

În perioada 14-16 aprilie 2014, Fundația Romanian Angel Appeal și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), în parteneriat cu Comisia pentru(...) citeste mai departeMedicina si cultura in vremea lui Brancoveanu - conferinta din seria programului Brancoveanu@MNAR

Prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi cadru didactic universitar în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de(...) citeste mai departeSpitalele vor fi reclasificate, în funcţie de competenţă

Începând din 20 aprilie 2011, timp de 15 zile, toate unităţile sanitare cu paturi au obligaţia de a solicita în scris, direcţiei de sănătate publică din aria administrativ teritorială unde îşi(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Sorina Pintea s-a intalnit cu personalul medical si conducerea Spitalului(...)

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit în această dimineaţă cu personalul medical şi conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. citeste mai departe