Petru Luhan: Medicina Personalizata, cea mai moderna metoda de tratament

Petru Luhan: Medicina Personalizata, cea mai moderna metoda de tratament
Săptămâna trecută, a avut loc la Dublin, sub egida Președinției Irlandeze, conferința pe tema \"Inovării şi Accesului Pacienţilor la Medicina Personalizată\", încheiată cu un consens general cu privire la nevoia unei schimbări radicale pentru ca sistemul european de sănătate să poată beneficia de avantajele medicinei personalizate.

Prin medicina personalizată, pacienţilor li se poate prescrie cel mai bun medicament în funcţie de configuraţia lor genetică sau de subcategoria specifică bolii de care suferă. Medicii au astfel posibilitatea de a evita să prescrie medicamente (sau doze) care ar putea produce efecte secundare grave.

Conferința a reunit cercetători, medici, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi reprezentanți ai industriei farmaceutice, în vederea explorării modalităţilor prin care medicina personalizată poate oferi \"tratamentul potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit.\"

La nivel european, Petru Luhan este foarte implicat în problematica medicinei personalizate, urmând sa lanseze în 2013 o declarație scrisă.

Acesta reprezintă unul din motivele pentru care a fost prezent la conferința de la Dublin.

Interesul acestuia pentru problemele de sănătate ale românilor nu reprezintă o noutate, el fiind implicat într-o serie de proiecte pe sănătate, venind astfel în ajutorul bolnavilor din România.

„Medicina personalizată va permite un tratament mai eficient. Oferind pacienților medicamente eficiente la nivel individual, pentru fiecare in parte, erorile pot fi evitate și reacțiile adverse reduse. Progresul va depinde însă de abilitatea medicilor de a se adapta la noile descoperiri precum și de capacitatea industriei farmaceutice de a ţine pasul cu necesităţile acestui sector. De asemenea, este nevoie de colaborare și parteneriate între mediul academic şi industrie, precum şi între industria farmaceutică şi de diagnostic. Este important ca guvernele să recunoască raportul calitate-preţ al acestor soluţii inovatoare şi să se asigure că prevederile cadrului de reglementare UE nu descurajează progresul. Este esenţial ca rolul UE în inovaţie să fie amplificat, astfel încât să se asigure pacienţilor europeni un acces mai bun la noile descoperiri științifice\", a declarat europarlamentarul Petru Luhan, în cadrul dezbaterilor de la Dublin.

Ministrul irlandez al sănătăţii, James Reilly şi-a declarat sprijinul pentru soluţiile inovatoare pe care medicina personalizată le poate oferi în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă sistemele de sănătate, avertizând în acelaşi timp că: „Birocraţia ne face să pierdem foarte mult în domeniul cercetării la nivel european.\"

Discursul europarlamentarului Petru Luhan s-a axat pe Educarea şi Instruirea Profesioniştilor în Domeniul Medicinii Personalizate.

\"Potenţialul geneticii şi genomicii de a oferi noi orizonturi de prevenire, diagnosticare şi tratare a bolilor este imens, dar înainte de realizarea completă a viziunii unei medicini personalizate, studenții la medicină trebuie să beneficieze de bazele educaţionale corecte şi, în acest sens, trebuie reevaluate şcolile medicale. Un număr mare de universităţi oferă deja cursuri în domeniul medicinii moleculare şi în unele dintre universităţi se discută şi despre medicina personalizată. Totuşi, majoritatea şcolilor medicale nu au inclus cursuri de genetică sau genomică în programa lor, lăsând următoarea generaţie nepregătită pentru medicina personalizată. Asociații precum Genetic Nursing Credentialing Commission şi International Society of Nurses in Genetics oferă programe de certificare ce permit asistentelor să se specializeze în genetică. Conceptele oferite de aceste organizaţii vor trebui considerate ca puncte de iniţiere pentru viitoarea reformă în educaţia medicală. În acest sens, este de datoria Comisiei Europene să pună la dispoziția statelor membre fondurile necesare pentru organizarea de platforme de promovare a exemplelor de bună practică în acest domeniu\", a precizat europarlamentarul Petru Luhan, în intervenția sa de la Dublin.

Conferinţa a identificat o serie de schimbări esenţiale necesare în vederea dezvoltării cu succes a medicinii personalizate.

Acestea includ următoarele:
• Adaptarea industriei farmaceutice la cerințele medicinii personalizate;
• Sisteme mai flexibile de calculare a preţurilor şi rambursare care să facă atractive noile metode propuse de medicina personalizata;
• Formarea profesioniştilor din domeniu;
• Sprijinirea parteneriatelor public-privat care pot promova colaborarea pe scară largă necesară în vederea dezvoltării medicinii personalizate.
• Legislaţie în domeniul protecţiei datelor care să protejeze intimitatea pacienţilor, oferind în acelaşi timp posibilitatea circulaţiei datelor pe o scară mai largă în domeniul cercetării şi îngrijirii sănătăţii;
• Noi mecanisme de colaborare în vederea aplicării rezultatelor cercetării în cadrul sistemelor de sănătate;
• Tehnologii ale informaţiei şi comunicării care pot genera şi analiza în mod eficient datele;
• Implicarea pacienţilor în calitate de parteneri activi în cadrul sistemelor de sănătate


"Petru Luhan: Medicina Personalizata, cea mai moderna metoda de tratament" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Claudia Predica
Telefon:+40 730015822

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

COPAC solicită oprirea campaniei de denigrare a Profesorului Vasile Astărăstoae

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a luat act cu îngrijorare de modul în care autorităţile înţeleg să nu respecte prezumţia de nevinovăţie în cazul anchetei(...) citeste mai departeAntreprenoriat in servicii medicale de nisa, 18 iunie 2014

Aflat în plină expansiune, marcat însă de o multitudine de probleme acute de rezolvat, sistemul medical românesc are nevoie de o componentă privată puternică. citeste mai departePrimul centru rezidenţial socio-medical privat din România destinat copiilor cu autism şi sindrom(...)

Începând cu 1 octombrie 2012, copiii şi adolescenţii cu dizabilităţi (autism, sindrom Down) vor beneficia de primul centru rezidenţial pilot socio-medical privat adaptat nevoilor acestora. citeste mai departeStudiu CONFIDO: Cele mai multe recompense financiare pe care pacientii le acorda se indreapta catre(...)

Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38 % recompense financiare medicilor specialiști care i-au consultat. 23 % dintre pacienți au apelat la stimulente și în(...) citeste mai departeUtilizarea cardului national de sanatate este obligatorie

Referitor la unele informatii aparute in presa despre modul de utilizare al cardului national de sanatate, CNAS face urmatoarele precizari: citeste mai departe