La primul Congres National de Durere s-au discutat cele mai stringente probleme din studiul si terapia durerii la nivel national

La primul Congres National de Durere s-au discutat cele  mai stringente probleme  din studiul si terapia durerii la nivel national
Peste 200 de profesioniști din domeniul sănătății au luat parte la Congresul Național de Durere, organizat în premieră de Asociația de Algeziologie din România, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași și compania de comunicare medicală Houston NPA. Manifestarea a avut loc în perioada 30 mai-1 iunie 2013, la Iași, venind în completarea tradiționalului eveniment medical: Zilele Medicamentului, ajuns la cea de-a 22-a ediție.

Coordonatorul științific al Congresului Național de Durere a fost Prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu. La Congres au participat specialiști din: neurologie, reumatologie, oncologie, ginecologie, pediatrie, medicina de familie, farmacie, precum și studenti și medici rezidenti. Peste 50 de lectori au susținut 55 de prezentări la evenimentul interdisciplinar creditat cu 17 puncte EMC și 24 puncte EFC.

Studenții și rezidenții, atrași de studiul durerii

Congresul Național de Durere a debutat pe 30 mai cu o serie de cursuri pre-congres adresate studenților și medicilor rezidenți. În cadrul sesiunii cu acces liber au fost abordate teme precum: durerea în oftalmologie și în neurochirurgie, durerea post-operație pe cord, aspecte ale durerii la pacientul vârstnic. Coordonatorul sesiunii pentru rezidenți și studenți a fost dr. Andrei Dondaș: „Studenții sunt foarte interesați de studiul durerii, iar asta se datorează foarte mult domnului profesor Mungiu, care ne-a inspirat pe noi, ca studenți, și ne-a insuflat dorința de cercetare și de a aprofunda domeniul algeziologiei.”

Rolul și limitele farmacistului în terapia durerii, abordate într-o sesiune specială

Tot înaintea deschiderii oficiale a congresului a fost susținută și o sesiune specială de prezentări orientate pe experiența practică a farmacistului în terapia și managementului durerii. Principalul obiectiv a fost acela de a îmbunătăți comunicarea medic-farmacist-pacient și de a îi ajuta pe participanți să își îmbogățească raționamentul clinic, după cum a declarat șef lucrări dr. Veronica Bild, coordonatorul sesiunii: „Avem o mare de analgezice, foarte multe limitări, multe OTC-uri, mai mult sau mai puțin controversate, dar ei, farmaciștii, pot să asigure asistența primară simptomatică, iar scopul nostru este să aibă măcar un minim de cunoștințe despre durere, în așa fel încât să separe bine limita aceasta: până aici îi tratez eu, de-acum încolo îi duc la medic.” Importanța deschiderii evenimentului față de farmaciști a fost subliniată și de farm. Gabriela Ștreit, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași: „Noi suntem prima verigă pe care pacienții o abordează și, din 10 pacienți care se adresează farmaciei, 8 sunt cu simptome de durere. Numărul este chiar în creștere, date fiind condițiile de stres, de oboseală în care trăim astăzi”

Durerea viscerală, în focusul primului Congres Național de Durere

Tema centrală a congresului a fost durerea viscerală, Asociația de Algeziologie aliniindu-se, astfel, la inițiativa Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, care a declarat 2013 Anul Mondial de Luptă împotriva Durerii Viscerale. Simpozionul a fost coordonat de prof. dr. Cornel Neamțu, care a atras atenția asupra incidenței acestui tip de durere: „Durerea viscerală este cea mai frecvent întâlnită din cea solicitată de către pacienți la serviciile de urgență: în proporție de 70-80%, iar, pe de altă parte, cel puțin 25 % din populația planetei a suferit cel puțin o dată astfel de dureri.”

Una dintre temele de maxim interes expuse în cadrul simpozionului a fost „Hiperalgezia viscerală la copil”, subiect explorat de prof. dr. Stela Goția, una dintre promotorii introducerii studiului durerii în învățământul medical (inclusiv studiul durerii la copil): „Relația pediatrie-algeziologie este extrem de importantă. De exemplu, în reanimarea neonatală -copilașii care au nevoie de intubație, de respirație asistată și, de regulă, sunt mititei, au un kilogram și jumătate sau chiar mai puțin - dacă durerea este profilactizată, șansa de supraviețuire este mai mare, lucru dovedit statistic în unități mari de terapie intensivă. Trebuie să fim foarte conștienți de aspectul combaterii durerii la copil, care are particularități: copiii nu au echipamente enzimatice, nu metabolizează în același ritm medicamentele ca și adultul, există riscul de efecte adverse mai mare decât la adult. Unele medicamente antidurere nu pot fi date la copil. Prin urmare, capitolul durere la copil este fundamental.”

Durerea la copil și adolescent- un subiect delicat și plin de provocări

Realizată în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, sesiunea de prezentări privind tratamentul durerii la copil și adolescent a scos în evidență multiple aspecte ale relației dintre pediatrie și algeziologie: „În patologia pediatrică, durerea este un semn și un simptom extrem de frecvent întâlnit, cu o paletă enorm de mare de nuanțe, uneori cu o intensitate care provoacă o suferință profundă copilului, îi perturbă școlaritatea sau îl scoate din mediul familial și îl aduce în spital. Având în vedere că sugarul sau copilul mic nu știe să relateze durerea, este cu atât mai mult necesar ca specialiștii, pediatri sau nu, să înțeleagă și să încerce să observe, chiar fără să îi comunice pacientul, de ce are această durere.” a declarat Prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie.

Particularitățile durerii în neurologie, reumatologie, oncologie

Programul științific al manifestării a fost structurat tematic, evidențiind disciplinele în care problematica durerii aduce cele mai mari provocări: medicina de familie, neurologia, reumatologia, ginecologia, pediatria, oncologia. Alături de temele strict medicale au fost trecute în revistă și subiecte precum durerea ca problemă de sănătate publică și drepturile pacientului cu durere.

Seria de prezentări privind afecțiunile ginecologice dureroase a fost moderată de prof. dr. Mircea Onofriescu, secondat în prezidiu de dr. Tudor Lazăr.

Reumatologia a fost reprezentată, printre alții, de conf. dr. Gabriela Raveica și șef lucrări dr. Elena Rezuș. Prezentarea susținută de ș. l. dr. Rezuș s-a axat pe strategiile terapeutice cu care se poate interveni în tratarea fibromialgiei: „un sindrom dominat de durere, care asociază totodată multiple modificări de tip cognitiv, de tip psihiatric chiar, tulburări ale somnului, foarte invalidante pentru pacient și, de multe ori, pacienții noștri sunt nemulțumiți de tratamente sau chiar nu răspund suficient la tratamentele aplicate și, ca urmare, am considerat necesar să atrag atenția asupra indicațiilor noilor ghiduri de tratament în ceea ce privește durerea în fibromialgie și, de asemenea, creșterea calității vieții, deoarece această fibromialgie este o boală extrem de invalidantă.”

Despre specificul durerii neuropate centrale a vorbit Prof. dr. C.D. Popescu, șeful secției de Neurologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași. Acesta este de părere că trebuie să existe o legătură indestructibilă între neurologi și algeziologi: „Evident, un algeziolog nu are cum să știe toate subtilitățile explorărilor neurologice și a patologiei neurologice generatoare de durere. Sigur, un neurolog ar putea să nu aibă abilitatea utilizării medicamentelor sau a combinațiilor dintre acestea care par mai aproape de algeziolog și de farmacolog, dar, împreună, prin schimbul de informații, prin consultarea în echipă a acestor pacienți, prin urmărirea eficienței medicației și a corecțiilor ulterioare, pot face ce e mai bine pentru pacient.”

În finalul congresului, medicii de familie și specialiștii în oncologie au fost invitați să discute tratamentul durerii la pacientul oncologic și îngrijirea paleativă. Principala concluzie a întâlnirii a fost enunțată de dr. Vladimir Poroch, de la Institutul Regional de Oncologie din Iași: „Pacienții oncologici ar trebui să beneficieze de un control mai bun al durerii. Există mituri ale utilizării opioidelor, a morfinei în special, mituri care practic îngreunează prescrierea și utilizarea acesteia în beneficiul pacienților, care, astfel, rămân, din păcate, cu dureri netratate, cu dureri insuportabile -cu atât mai mult cu cât unii dintre ei se apropie de finalul vieții. Cred că este foarte important ca medicii și, în special, medicii de familie, să poată să prescrie și să aibă în vedere la controlul durerii și al altor simptome.”

A XI-a Întâlnire Româno-Israeliană în domeniul algeziologiei

În cadrul primului Congres Național de Durere a avut loc și cea de-a XXI-a întâlnire româno-israeliană în domeniul algeziologiei, prilej cu care s-au discutat și s-au comparat modalitățile prin care cele două țări tratează problematica cercetării și a managementului durerii. „Nu sunt diferențe mari în tratarea durerii, nici măcar nu sunt diferențe de concepție. Văd România ca o țară înaintată cum pune problema drogurilor, cum pune problema tratării pacientului. Majoritatea domeniilor sunt interesate în tratarea durerii și sper să se ajungă de la universitate și la clinicianul, la doctorul de familie” crede dr. Malin Calman din Israel, care adaugă, totuși: „În Israel există 30-40 de clinici de durere. În România nu există, dar cred că fiecare în parte practică terapia durerii, la cardiologie, la neurologie, la chirurgie. Poate că într-adevăr ar trebui să se deschidă și această cale de clinici de durere, pentru că ar coborî foarte mult acei pacienți din ramurile deosebite, cum ar fi cardiologie, neurochirurgie, reumatologie. Din aceste ramuri le-ar unifica și ar fi mai repede tratați și poate mai puțin investigați și poate ar fi mai puține greșeli medicale.”

România mai are încă de lucrat la capitolul studiul și terapia durerii

Deși organizarea primului Congres Național de Durere reprezintă un prim pas important în dezvoltarea cercetării și a unei strategii naționale coerente în managementul durerii, Prof. emerit dr. Ostin Mungiu, coordonatorul șțiințific al congresului atrage atenția lacunelor care persistă: „Există încă inegalități foarte mari în privința tratamentului durerii între țările europene dezvoltate și țara noastră. Există niște progrese, dar ele sunt lente, din cauza lipsei de voință politică, din cauza lipsei unei strategii la nivel guvernamental, în așa fel încât să știm că la un anumit orizont de timp vom avea algeziologi, deci specialiști în durere, exclusiv în durere, pe care nu îi avem, că vom avea clinici destinate exclusiv tratamentului durerii cronice sau chiar spitale.

Așa cum nu obosesc să repet, în România există multă durere insuficient sau prost tratată și acest lucru trebuie să ne dea de gândit, pentru că durerea aceasta înseamnă nu numai costuri pentru individ, înseamnă costuri pentru familie, pentru societate, înseamnă absenteism, înseamnă o mulțime de bani cheltuiți.”

Lipsa unei strategii naționale în domeniul durerii a fost acuzată și de Prof. dr. Dragoș Pieptu, Prorector UMF Iași: „Pentru doctori există un interes, dar nu din vina doctorilor sunt pacienții practic neglijați. Noi nu avem un sistem național. Nu avem un sistem național pentru nimic. Nici în durere. Domnul profesor Mungiu se luptă de 22 de ani să convingă oamenii că este nevoie să fie tratată durerea, să convingă oamenii că este nevoie să dai morfină. Aud aceste lucruri de când eram studentul dumnealui, obosește spunându-le și noi nu avem urechile suficient de bine deschise.”

Potrivit profesorului Mungiu, soluțiile, pe termen lung, sunt: pregătirea medicilor de familie astfel încât aceștia să trateze corect durerea acută, evitând transformarea ei în durere cronică; pregătirea specialiștilor în igiena muncii, astfel încât aceștia să ajute la evitarea durerilor cronice provocate, de exemplu, de postura pe scaun și, de asemenea, pregătirea algeziologilor și dezvoltarea algeziologiei ca o competență de sine stătătoare (pas care va fi făcut la Iași începând din 2014), revenirea la forma inițială a legii opioidelor care permitea prescrierea opioidelor de către medicii de familie. “Dorim foarte mult să se liberalizeze asta, în așa fel încât în tranșee la locul primar unde este medicul de familie să poată să prevină un infarct, făcând la timp o morfină unui pacient. De asemenea, cred că se poate îmbunătăți legislația în ceea ce privește medicamentele, în așa fel încât chiar dacă Uniunea Europeană nu interzice comerțul paralel, legislația noastră să protejeze întâi pacientul român și, după aceea, ce este în surplus să poată să meargă în export paralel.” a explicat Prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu.

Organizatorii primului Congres Național de Durere promit să ducă evenimentul mai departe, crescând amploarea și nivelul științific cu fiecare ediție. Cea de-a doua ediție a congresului va avea loc în mai 2014.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"La primul Congres National de Durere s-au discutat cele mai stringente probleme din studiul si terapia durerii la nivel national" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alexandra Nistoroiu
Email:alexandra.nistoroiu@houston.ro
Telefon:0729.144.261

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Lista unitatilor sanitare in care se distribuie voucherele pentru investigatiile necesare la(...)

Semnatarul contractului cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C a transmis la CNAS lista unităţilor sanitare în care se acordă(...) citeste mai departeDeclaratiile ministrului Sanatatii referitoare la vaccinul gripal produs la Institutul Cantacuzino(...)

Ministerul Sănătăţii a făcut tot ce este posibil din punct de vedere politic, legal, economic şi moral pentru ca activitatea de la Institutul Cantacuzino să fie reluată şi să repunem pe piaţă brandul(...) citeste mai departeCrucea Rosie Romana aniverseaza Ziua Internationala a Voluntarului

În fiecare an, pe 5 decembrie, Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR), aniversează "Ziua Internațională a Voluntarului". Anul acesta Crucea Roşie Română doreşte să atragă atenţia(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, s-a intalnit astazi cu reprezentantii producatorilor(...)

La întâlnire au mai participat dr. Laurențiu Mihai, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și secretarii de stat dr. Rodica Nassar, dr. Cristian Grasu și dr. Octavian Alexandrescu din(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii: Potentialul conflict de interese in cazul personalului medical care lucreaza(...)

Tema potențialului conflict de interese cu privire la personalul medical care lucrează și la stat și la privat a fost interpretată eronat. citeste mai departe