Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania se specializeaza in aplicarea unui tratament nediscriminatoriu

Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania se specializeaza in aplicarea unui tratament nediscriminatoriu
În perioada 27-30 iunie 2013, la Predeal, are loc cursul de formare „Nondiscriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate, cu focalizare pe minoritatea Romă”, la care participa 5 Universități și Facultăți de Medicină din România.

Evenimentul este organizat de către Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială ADIS în parteneriat cu Universitățile de Medicină şi Farmacie „Gt. T. Popa” Iaşi, „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca, „Carol Davila” București, UMF Târgu Mureș, Facultatatea de Medicină ”Victor Papilian” Sibiu, European Roma Rights Centre și Asociația Medicilor Rezidenți din România.

Cursul de formare urmărește evaluarea cursului opțional „Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate”, dupa 2 ani de predare în 3 Universități de stat de Medicină și Farmacie din România. De asemenea, prelegerile cursului de formare vor aborda și aprofunda noţiuni referitoare la principiul nediscriminării şi al toleranţei, egalitatea de tratament, mecanisme sociale de prevenire a discriminării, instrumente de promovare a interculturalităţii, cultivarea bunei cunoaşteri şi înţelegeri între minorităţile naţionale.

Dupa cum arată sondajele de opinie completate de către studenți în urma participării la cursul opțional de etică și nediscriminare, acesta a fost primit cu entuziasm de studenți din punct de vedere al conținutului, al calității și al stilului de predare, precum și în ceea ce privește angajamentul studenților.

Mai mult, într-o declarație scrisă în vara anului 2012, studenții au recomandat ferm cursul ”Etică și nondiscriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate” și celorlalți studenți de la medicină pentru următoarele motive:
- îi ajută în construirea unei relații neinfluiențate de prejudecăți cu pacienții aparținând altor grupuri etnice,
-este un curs care deschide viziunea asupra practicării medicinei,
-îi face mai responsabili față de acțiunile lor,
-îi învață cum să aplice un comportament corect și nediscriminatoriu faţă de pacienții aparținând grupurilor vulnerabile.

Cu sprijinul financiar al Roma Health Project - Open Society Foundations, începând cu anul 2010, ADIS a dezvoltat şi implementat trei proiecte de succes pentru crearea şi introducerea în programa universităţilor de Medicină şi Farmacie din România a cursului universitar \"Etica şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate\". Printre rezultatele obținute se numără faptul că peste 250 de studenți de la 3 universități au cunostinte îmbunătățite în ceea ce privește starea de sănătate a grupurilor vulnerabile, dar și în ceea ce privește principiul tratamentului egal. Cursul universitar reprezintă prima inițiativă de acest gen dezvoltată şi implementată de către un ONG din România si se doreşte a fi preluat de către toate instituțiile de învăţământ cu profil medical din România.

Scopul inițiativei este de a preveni atitudinile și comportamentul discriminatoriu față de pacienții aparținând minorității rome, prin creșterea nivelului de cunoștințe, de înțelegere, de acceptare și de respect pentru minorități a viitorilor profesioniști în domeniul medical din România.

Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) este o organizaţie non-guvernamentală infiinţată în anul 2009 care participă în procesul de elaborare şi de implementare a politicilor publice pentru incluziunea socială a grupurilor dezavantajate în general şi a minorităţii rome în special.


"Universitatile de Medicina si Farmacie din Romania se specializeaza in aplicarea unui tratament nediscriminatoriu" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:office.adis@yahoo.com
Telefon:031.432.81.21
Sursă:www.adis.org.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii vrea sa construiasca spitale in parteneriat public-privat

Ministerul Sănătăţii intenţionează construirea unei reţele de 6 spitale regionale de urgenţă, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 178/ 2010 a Parteneriatului Public Privat. citeste mai departeRespectarea timpului de munca este un drept pentru medici si o garantie a calitatii pentru pacienti

Deși în sectorul sanitar public durata timpului de lucru se stabilește prin ordin al Ministerului Sănătății, în mod inacceptabil, conducerile unor unități medicale spitalicești pun presiune pe(...) citeste mai departeMS intentioneaza in 2015 reorganizarea Interventiei de screening neonatal, confirmarea(...)

În 2015, Ministerul Sănătății intenționează reorganizarea Intervenției de screening neonatal, confirmarea diagnosticului şi aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie şi hipotiroidism(...) citeste mai departeConferinta de presa care marcheaza deschiderea primei policlinici dintr-un mall - REGINA MARIA

Miercuri, 15 iunie, de la ora 11.30, are loc conferinta de presa care marcheaza deschiderea primei policlinici dintr-un mall - REGINA MARIA – Sun Plaza (Calea Vacaresti, nr.391, sector 4, mall Sun(...) citeste mai departeOprire temporara a Sistemului Informatic Unic Integrat

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informează furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi Sistemul Informatic(...) citeste mai departe