Primul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din Romania

Primul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din Romania
Primul avion SMURD de terapie intensivă a intrat în dotarea sistemului medical de urgenţă din România. Avionul a fost achiziţionat în urma campaniei de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, campanie ce a demarat în 2011 şi a continuat şi în 2012.

Avionul, fabricat în Statele Unite ale Americii, a fost achiziţionat în 2012 ca avion second hand, având efectuate un total de 5.500 de ore de zbor. Aeronava este dotată cu echipamente medicale noi, conform standardelor europene, fapt ce permite efectuarea misiunilor umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populaţie.

De asemenea, avionul este deservit de trei echipaje a câte doi piloţi militari ce au fost transferaţi de la Ministerul Apărării Naţionale la Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În ceea ce priveşte achiziţionarea şi dotarea aeronavei, acestea au depăşit un milion de euro.

Avionul poartă denumirea dr. Monica Cardoş, primul medic SMURD căzut la datorie în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş din 2003.
Avionul îşi va începe activitatea din 15 iulie 2013 fiind disponibil 24 din 24 de ore, 7 zile din 7.

De altfel, Fundaţia SMURD încearcă să achiziţioneze un al doilea avion de acelaşi tip astfel încât activitatea aeromedicală să nu fie întreruptă în viitor.

Capacitatea avionului este de doi piloţi plus doi medici şi asistenţi şi două tărgi de transport persoane sau de doi piloţi plus 9 pasageri.
Avionul este dotat cu echipamente medicale necesare asigurării îngrijirilor la nivel de terapie intensivă.

La lansarea avionului a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a precizat că existenţa unui astfel de avion nu poate decât să aducă un plus medicinei de urgenţă, mai ales că România se numără printre puţinele ţări care au o infrastructură medicală.


"Primul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din Romania" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Serviciile medicale se pot acorda offline in situatia in care sistemul cardului de sanatate nu este(...)

Defectiunea aparuta in aceasta dimineata la sistemul cardului de sanatate nu trebuie sa ingreuneze accesul pacientilor la servicii medicale. citeste mai departeComunicat de presa privind intalnirea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu conducerea(...)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu , a avut în data de 5 iulie 2013, o discuţie cu întreaga conducere a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”, cu privire la principalele probleme(...) citeste mai departeConferinta de presa sustinuta cu ocazia Zilei Internationala a Bolilor Rare

Comisia de Boli Rare din cadrul Ministerului Sanatatii va asteapta azi, 22 februarie 2012, ora 15:00, in Amfiteatrul Mare al Institutului „Victor Babes”, din splaiul Independentei nr. 99 – 101, la(...) citeste mai departeGala Sănătăţii 2011, ediţia a III-a, 14 decembrie 2011

Gala Sănătăţii, locul de întâlnire a valorilor din sănătate, îşi deschide cortina celei de-a treia ediţii, pe 14 decembrie, ora 19:30, la Palatul Parlamentului (Intrarea S1), pentru a premia cele mai(...) citeste mai departeOrtodontia - arta de a avea dinti frumosi

Simțul estetic există în fiecare dintre noi și dăinuie încă de la începuturile omenirii. Acesta nu reprezintă o necesitate exagerată, așa cum poate fi interpretat, ci se află în strânsă legătură cu(...) citeste mai departe