Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor

Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor
Formele severe și complexe de alergie sunt din ce în ce mai frecvente, iar bolile alergice tind să capete proporții epidemice. Segmentul dominant afectat este reprezentat de copii și tineri adulți, unde prevalența alergiilor este de până la 8%. În cazul alergiilor alimentare, prevalența este în creștere atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, în special la copii.

O formă de alergie respiratorie care afectează tot mai des copiii este astmul, boală ereditară care începe să se manifeste brusc, fie cu ocazia unei viroze, fie cu ocazia expunerii la alergeni aerosolizați, cum ar fi polenul. Potrivit unui studiu GAPP realizat la nivel global, 51% dintre părinți percep astmul copiilor ca fiind o boală slabă, 40% consideră că este moderată și doar 9% percep această boală alergică ca fiind severă.

”Părinții cu copii alergici ar trebui să fie conștienți că simptomele nu trebuie neglijate, iar non-compilanța la tratament scade calitatea vieții copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii începe, astfel, cu educația părinților și continuă cu prevenția și vizita de control la medicul specialist,”declară Dr. Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic ”Al. Obregia”.

Același studiu GAPP arată că 42% dintre părinți consideră că activitatea zilnică a copiilor lor astmatici este limitată datorită acestei boli, iar izolarea socială își face simțită prezența datorită simptomelor exacerbate (66%), limitării activităților fizice (48%), trezirilor nocturne (46%), acceselor de astm mai frecvente (40%), creșterii utilizării de medicație de urgență, reducerii interacțiunilor cu prietenii și familia (21%) și acceselor de astm amenințătoare de viață (9%).

O problemă globală de sănătate a devenit și rinita alergică - în unele țări, prevalența este mai mare de 50% în unele grupe de vârstă. Cu referire la populația pediatrică, această boală diminuează calitatea vieții, afectând calitatea somnului (40%), activitățile sportive (33%), joaca alături de prieteni (29%), performanța școlară (26%), activitățile împreună cu familia (23%) , activitățile de interior (12%), dar și dorința de a avea un animal de companie (27%).

Pentru a preveni reacțiile alergice la copii (în mod implicit și scăderea calității vieții copiilor), este bine ca alăptarea la sân să se facă până la 6 luni, iar recomandarea specialiștilor alergologi este ca alimentele înalt alergene să fie introduse lent în alimentația copiilor. Cele 8 alimente înalt alergene sunt: proteina din laptele de vaca, grâul, peștele, arahidele, alunele, soia, oul și fructele de mare.

La nivel global, există 300 milioane pacienți cu astm și 400 milioane pacienți cu rinită alergică, prevalența actuală fiind de până la 18% pentru astm și de 25% pentru rinita alergică în Europa. Alergiile alimentare sunt asociate cu astmul și dermatita atopică și afectează 200-500 milioane pacienți, cu prevalență între 2-8%, în funcție de zonele geografice. Creșterea prevalenței bolilor alergice este influențată de expunerea precoce la anumite componente bacteriene care par să reducă riscul de dezvoltare a alergiilor; urbanizarea și industrializarea, care au crescut populația expusă la factori poluanți; modificarea stilului de viață sau a obiceiurilor culinare și modificările climatice (precum prelungirea sezoanelor de polen).

Cele mai întâlnite simptome ale bolilor alergice sunt: strănutul, mâncărimile de nas, nasul care curge, respirația grea, erupțiile cutanate și șocul anafilactic. Netratate la timp, bolile alergice evoluează spre forme persistente cu evoluție cronică și exacerbări intermitente (rinita alergică, astmul, dermatia atopică, urticaria cronică, alergiile alimentare) și forme acute (anafilaxia, urticariaacută, reacții alergice la medicamente, reacții accidentale la alimente).

Testarea alergiilor se poate face la medicii specialiști prin intermediul testelor cutanate – posibile la orice vârstă, însă la copii de 1-2 ani există o responsivitate mai mică a pielii – și a testelor de sânge.


"Bolile alergice au un impact sever asupra calitatii vietii copiilor" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume: Bianca Severin
Email:bianca_severin@mccannpr.ro
Telefon:0 725.346.009

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta ”Radiografia sistemului de sanatate in 2012 si perspective pentru 2013”, 10 ianuarie 2013

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) vă invită la masa rotundă cu tema ,,Radiografia sistemului de sănătate în 2012 și perspective pentru 2013”. Evenimentul va avea loc joi, 10 ianuarie(...) citeste mai departeCrucea Rosie Romana organizeaza sambata, 1 iunie, evenimentul Banca de alimente pentru copii, cu(...)

Crucea Roșie Română organizează sâmbătă, 1 iunie, evenimentul "Banca de alimente pentru copii", cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. citeste mai departeMinistrul Sanatatii transmite condoleante familiilor academicienilor Iulian Mincu si Laurentiu(...)

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a transmis luni condoleanţe familiilor academicienilor Iulian Mincu şi Laurenţiu Popescu, care au plecat recent dintre noi, lăsând în urmă realizări extrem de(...) citeste mai departeCoaliția ”Control, Transparență și Calitate în Sănătate” a prezentat concluziile Raportului Sinteză(...)

Coaliția ”Control, Transparență și Calitate în Sănătate” a prezentat vineri, 29 iunie 2012, în cadrul unei conferințe de presă, concluziile Raportului Sinteză realizat de Comisia de experți în urma(...) citeste mai departeSedentarismul - factor de risc pentru bolile cronice netransmisibile

Sedentarismul este, de multe ori, o caracteristică definitorie a comportamentului uman al adultului, având în vedere că mai mult de jumătate din timpul în care nu doarme îl petrece în activități(...) citeste mai departe