Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate

Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate
București, 18 iulie 2013 - Reprezentantii Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentiști din România, Colegiului Farmaciștilor din România, Colegiului Psihologilor din România, Federației SANITAS, Camerei Federativa a Medicilor si Sindicatului Ioan Cantacuzino s-au intalnit astazi, 18 iulie 2013 la Bucuresti si au finalizat acordul pentru incheierea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sănătate.

Secretariatul Coaliției va fi asigurat de Colegiul Medicilor din România.
Acest acord trebuie asumat până la data de 5 august de organele de decizie ale fiecărui membru.

“Am stabilit un calendar în ceea ce privește punerea sub presiune a Guvernului.
Coaliţia va solicita o întâlnire la Fondul Monetar Internațional pentru a discuta aspectele din sănătate.

Guvernul trebuie să găsească 20 milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenţi care trăiesc în mizerie. Este o condiție nenegociabilă pe care Guvernul și-a însușit-o”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

“Solicităm o întâlnire cu FMI să le spunem adevărul pe care noi îl cunoaștem, tot ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar.

Dorim o lege pentru toate categoriile de profesioniști din sistemul de sănătate care să asigure o creștere a veniturilor“, a declarat Marius Sepi, vicepreședintele Federației SANITAS.

“Din păcate, în prezent psihologii sunt foarte prost plătiţi, în raport cu importanța muncii lor. În schema majorității spitalelor sunt prea puțini psihologi”, a declarat Laurenţiu Ștefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România.

“Medicii dentiști au probleme comune cu ceilalți membri ai Coaliției, cum sunt salarizarea, statutul sau bugetul prea mic alocat. FMI trebuie informat că în România copiii nu au dreptul la asistență dentară, un lucru extrem de grav“, a precizat prof. dr. Radu Câmpian, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentiști din România.
Coaliția a stabilit revendicările de bază şi calendarul mișcărilor revendicative. Lista revendicărilor cuprinde: rectificare pozitivă de buget la sănătate pentru acest an, creșterea graduală a bugetului destinat Sănătății, astfel încât peste 3 ani să ajungă la 6%, bugetul Sănătății să fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci şi pentru plata personalului și dezvoltarea investițiilor, o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor, salarii mai mari pentru rezidenţi, toţi tinerii care intră în sistemul de sănătate să aibă o salarizare suplimentară.

În luna iulie vor continua sondajele în rândul membrilor Coaliției și lobby la nivelul organizațiilor internaționale, la începutul lunii august va fi organizată o conferință de presă comună în București și la nivelul fiecărui județ, în luna septembrie vor fi organizate pichetări în județe la Prefecturi, marșuri și o pichetare a Ministerului de Finanțe. Luna octombrie este dedicată marșurilor la nivel central.

Membrii Coaliției speră că nu vor fi obligați să ajungă la aceste măsuri.

“Locul profesioniștilor din sănătate este în spitale, alături de pacienți și nu în stradă. Doar dacă revendicările nu ne vor fi aprobate, vom fi nevoiți să ieșim în stradă“, a mai spus prof. dr. Vasile Astărăstoae.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Sistemul sanitar va avea o Strategie Nationala de Sanatate Publica

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, a anuntat că a fost aprobat de către Guvernul Romaniei, Memorandumul referitor la elaborarea Strategiei Naționale de Sănătate Publică. citeste mai departeColaborarea medic-pacient ar putea deveni mult mai eficienta

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a organizat în perioada 11-13 martie 2011, la București cea de-a doua ediție a Forumului Național al Asociațiilor de(...) citeste mai departeCrucea Rosie Romana organizeaza in Parcul Lumea Copiilor Noaptea Alba pentru Zile Negre, pe 5 iulie(...)

Pe 5 iulie 2013, Crucea Roşie Română organizează în Parcul Lumea Copiilor „Noaptea Albă pentru Zile Negre”, o acţiune de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa(...) citeste mai departeComunicat ANMDM referitor la nota de informare a Corpului de Control al premierului

Urmare a apariţiei în presa a Notei de informare privind rezultatul verificărilor efectuate de Corpul de control al primului-ministru în legătură cu situaţia copiilor cu SHU, Agenţia(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a adoptat masuri stricte de autorizare si verificare a produselor biocide

Ministerul Sanatatii a adoptat masuri stricte de autorizare si verificare a produselor biocide citeste mai departe