Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate

Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate
București, 18 iulie 2013 - Reprezentantii Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentiști din România, Colegiului Farmaciștilor din România, Colegiului Psihologilor din România, Federației SANITAS, Camerei Federativa a Medicilor si Sindicatului Ioan Cantacuzino s-au intalnit astazi, 18 iulie 2013 la Bucuresti si au finalizat acordul pentru incheierea Coalitiei profesionistilor din sistemul de sănătate.

Secretariatul Coaliției va fi asigurat de Colegiul Medicilor din România.
Acest acord trebuie asumat până la data de 5 august de organele de decizie ale fiecărui membru.

“Am stabilit un calendar în ceea ce privește punerea sub presiune a Guvernului.
Coaliţia va solicita o întâlnire la Fondul Monetar Internațional pentru a discuta aspectele din sănătate.

Guvernul trebuie să găsească 20 milioane de euro pentru cei 16.000 de rezidenţi care trăiesc în mizerie. Este o condiție nenegociabilă pe care Guvernul și-a însușit-o”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

“Solicităm o întâlnire cu FMI să le spunem adevărul pe care noi îl cunoaștem, tot ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar.

Dorim o lege pentru toate categoriile de profesioniști din sistemul de sănătate care să asigure o creștere a veniturilor“, a declarat Marius Sepi, vicepreședintele Federației SANITAS.

“Din păcate, în prezent psihologii sunt foarte prost plătiţi, în raport cu importanța muncii lor. În schema majorității spitalelor sunt prea puțini psihologi”, a declarat Laurenţiu Ștefan, directorul juridic al Colegiului Psihologilor din România.

“Medicii dentiști au probleme comune cu ceilalți membri ai Coaliției, cum sunt salarizarea, statutul sau bugetul prea mic alocat. FMI trebuie informat că în România copiii nu au dreptul la asistență dentară, un lucru extrem de grav“, a precizat prof. dr. Radu Câmpian, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentiști din România.
Coaliția a stabilit revendicările de bază şi calendarul mișcărilor revendicative. Lista revendicărilor cuprinde: rectificare pozitivă de buget la sănătate pentru acest an, creșterea graduală a bugetului destinat Sănătății, astfel încât peste 3 ani să ajungă la 6%, bugetul Sănătății să fie utilizat nu doar pentru plata arieratelor, ci şi pentru plata personalului și dezvoltarea investițiilor, o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor, salarii mai mari pentru rezidenţi, toţi tinerii care intră în sistemul de sănătate să aibă o salarizare suplimentară.

În luna iulie vor continua sondajele în rândul membrilor Coaliției și lobby la nivelul organizațiilor internaționale, la începutul lunii august va fi organizată o conferință de presă comună în București și la nivelul fiecărui județ, în luna septembrie vor fi organizate pichetări în județe la Prefecturi, marșuri și o pichetare a Ministerului de Finanțe. Luna octombrie este dedicată marșurilor la nivel central.

Membrii Coaliției speră că nu vor fi obligați să ajungă la aceste măsuri.

“Locul profesioniștilor din sănătate este în spitale, alături de pacienți și nu în stradă. Doar dacă revendicările nu ne vor fi aprobate, vom fi nevoiți să ieșim în stradă“, a mai spus prof. dr. Vasile Astărăstoae.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Spitalul Orasenesc Lipova a fost modernizat cu o investitie de 1 milion de lei

Corpul de clădire principal al Spitalului Orăşenesc Lipova a fost reabilitat, investiţia totală fiind de 1,1 milioane lei, în beneficiul a 60.000 de locuitori din zonă. citeste mai departeStem Sure sprijina maternologia din Romania

In perioada 20-22 octombrie a avut loc la Brasov Conferinta Internationala Medicala “Zilele Medicale Clinica Eva- Medlife”. Manifestarea a fost organizata de Clinica Eva-Medlife in colaborare cu(...) citeste mai departeConferinta internaţionala Costurile si Calitatea Ingrijirilor Medicale

Conferinta internaţionala Costurile si Calitatea Ingrijirilor Medicale va reuni partile interesate de domeniul calitatii in sanatate, pentru a aborda subiecte importante privind imbunatatirea(...) citeste mai departeSe inaugureaza Spitalul Sanador - primul spital privat cu servicii medicale complete

Operator de top pe piata serviciilor medicale private din Romania, Sanador inaugureaza joi, 14 aprilie 2011, la ora 10.30, primul spital clinic cu servicii medicale complete, inclusiv asistenta(...) citeste mai departeComisia Nationala de Acreditare a Spitalelor reia procesul de evaluare in vederea acreditarii(...)

Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor reia procesul de evaluare în vederea acreditării spitalelor în urma aprobării în cadrul ședintei de Comitet Director al CoNAS, a listei cu(...) citeste mai departe