Ministrul Sanatatii l-a demis pe directorul general al Institutului Cantacuzino, la solicitarea CA

Ministrul Sanatatii l-a demis pe directorul general al Institutului Cantacuzino, la solicitarea CA
Ministerul Sănătății și-a asumat ca prioritate susținerea activității Institutului „Cantacuzino”, în scopul reluării producției de vaccinuri și recâștigării prestigiului acestei instituții în plan național și regional.

Constatând deficiențe în conducerea Institutului, ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, a cerut o întrevedere cu Consiliul de Administrație și Comitetul director pentru o analiză profundă a situației de la „Cantacuzino”. După o discuție avută săptămâna trecută cu membrii organismelor de conducere, ministrul sănătății a solicitat administratorilor să-și asume responsabilitatea pentru situația neclară și nesatisfăcătoare de la Institut. Cu această ocazie, ministrul a operat schimbări și în componența Consiliului de Administrație. Membrii CA s-au întrunit la sfârșitul săptămânii precedente și după o evaluare complexă au propus demiterea Directorului General.

Având în vedere neregulile majore constatate de către Consiliul de Administrație al Institutului „Cantacuzino” în activitatea Directorului General Radu Iordăchel, precum și managementul defectuos care a afectat dezvoltarea Institutului în acord cu obiectivul asumat de Ministerul Sănătății, ministrul Eugen Nicolăescu a decis revocarea din funcție a Directorului General.

Disfuncțiile semnalate de raportul Consiliului de Administrație, înaintat ministrului sănătății, se referă atât la aspecte de ordin legal, juridic și organizatoric, cât și la absența oricărei strategii de dezvoltare și a oricăror soluții manageriale. Acestea au fost confirmate ulterior și de Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Printre acestea se numără:

nepunerea în aplicare a măsurilor de reorganizare, asumate de Directorul General, care priveau politica de personal, precum și altor măsuri organizatorice necesare funcționării Institutului;
nepunerea în aplicare a Hotărârii judecătorești cu privire la plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, ceea ce constituie infracțiune;
scoaterea la concurs a unor posturi înainte de intrarea în vigoare a organigramei și organizarea concursului fără respectarea reglementărilor legale;
modificarea unor procese verbale ale ședințelor CA, neconvocarea comitetelor de direcție pentru a pune în aplicare hotărârile CA și neîndeplinirea angajamentelor privind demararea negocierilor contractului colectiv de muncă;
grave probleme de implementare în cazul mai multor proiecte finanțate din fonduri europene, derulate de Institut.

De asemenea, lipsa de viziune a Directorului General și absența unui plan de redresare pe termen scurt, mediu și lung a avut un impact negativ asupra funcționării Institutului Cantacuzino. Directorul General a ignorat din punct de vedere managerial probleme esențiale ale Institutului „Cantacuzino” și nu a identificat nicio soluție pentru achitarea datoriilor sau realizarea de venituri suplimentare, care să asigure buna funcționare a acestuia.

Un fapt de o gravitate deosebită este acela că Directorul General a încercat să eludeze atribuțiile ce îi reveneau cu privire la reluarea producției de vaccin, riscând astfel întârzierea acesteia.

Prin măsura luată se elimină riscul referitor la nerealizarea programului de repunere în funcțiune a principalelor activități ale institutului si obținerea GMP-ului, calitate absolut necesară pentru a furnizor intern de vaccinuri și chiar extern.

În prezent domnul Radu Iordăchel se află în concediu medical, iar Ordinul de revocare va intra în vigoare la data încetării perioadei de suspendare a raportului de muncă pentru incapacitate temporară de muncă.

Reamintim faptul că la sfârşitul lunii mai 2013, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul a redat rolul strategic Institutului „Cantacuzino”, oferindu-i statutul de serviciu de interes economic general.


"Ministrul Sanatatii l-a demis pe directorul general al Institutului Cantacuzino, la solicitarea CA" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.ms.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

European Transplant Sport Championships 10–17.07.2016 Vantaa, Finlanda

Comunicat de presa, 11 iulie 2016. Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), va fi prezenta anul acesta, reprezentand Romania, la European Transplant Sport Championships, Vantaa, Finlanda, in(...) citeste mai departeUNOPA: ,,Pacientii cu HIV/SIDA din judetul Botosani sunt nevoiti sa intrerupa tratamentul in(...)

In fiecare luna cei peste 150 de pacienti din judetul Botosani sunt nevoiti sa intrerupa tratamentul cel putin o saptamana din cauza faptului ca spitalul este in imposibilitate de a le asigura(...) citeste mai departeInaugurarea Muzeului „Profesor Ion Cantacuzino”

În data de 20 noiembrie 2013 a avut loc inaugurarea Muzeului „Profesor Ion Cantacuzino” care va funcţiona la sediul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie(...) citeste mai departeMinistrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si Ministrul Muncii Rovana Plumb au semnat ordinul comun(...)

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap. Reamintim că sechelele survenite în(...) citeste mai departeFederatia Sindicatelor Medicilor Dr. Ioan Cantacuzino le recomanda medicilor din sistemul public sa(...)

Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” le recomandă tuturor medicilor din sistemul public să semneze alături de membrii Sanitas, pe tabelele nominale cu salariaţii care îşi exprimă(...) citeste mai departe