Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta - scrie ComunicateMedicale.ro

Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta

Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrag atenţia că sumele alocate medicamentelor în bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populaţiei.

“Este esenţială majorarea bugetului pentru medicamente în anul 2014 cu cel puţin 10% faţă de anul acesta, asfel încât necesarul minim de medicamente al pacienţilor să poată fi acoperit”, a declarat Makis Papataxiarchis, preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Bugetul pentru medicamente în anul 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 şi cu 16% mai puţin decât nevoia reală a pacienţilor, conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitată de producătorii de medicamente în primele trei trimestre ale anului 2013.

“Subfinanţarea sistemului de sănătate afectează direct atât starea de sănătate a populaţiei cât şi economia. Vom avea o populaţie bolnavă şi o industrie farmaceutică locală în colaps,” a declarat Dragoş Damian, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

România se află printre ultimele ţări în Europa în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii, cu doar 3,9% raportat la media europeană de 9%. Cheltuielile pentru medicamente sunt doar de aproximativ 80 EUR/an/capita în timp ce chiar şi în ţările vecine acestea încep de la 150 EUR/an/capita.

ARPIM şi APMGR susţin elaborarea unor politici sustenabile de finanţare a sistemului de sănătate bazate pe o cooperare mai strânsă între industrie, autorităţi şi societatea civilă.

“Producătorii de medicamente nu mai pot susţine singuri, prin taxa claw back, deficitul de finanţare rezultat din alocări bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacienţilor”, a adăugat Dragoş Damian.

Atât ARPIM, cât şi APMGR îşi arată disponibilitatea pentru un dialog deschis şi o dezbatere reală cu autorităţile care să contribuie la identificarea de soluţii necesare pentru asigurarea accesului la medicamente al pacienţilor în condiţii de eficienţă economică.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Sistemul de sanatate are nevoie de o finantare corecta" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina Marcu
Email:alina.marcu@imagepr.ro
Telefon:0755012448

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Intalnire de lucru la Oradea pentru deblocarea proiectelor transfrontaliere finantate prin(...)

Vineri, 21 aprilie, la sediul Consiliul Județean Bihor din Oradea a avut loc întâlnirea de lucru pentru identificarea soluțiilor optime în vederea deblocării proiectelor transfrontaliere finanțate(...) citeste mai departeIubeste viata! - Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013

Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 se vor desfăşura în perioada 29-31 octombrie şi reprezintă și anul acesta o sărbătoare a vieții și a sănătății, ducând mai departe mesajul ”Iubește viața!”, ca(...) citeste mai departeZilele Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila 2013

În perioada 12-14 iunie 2013 vor avea loc Zilele Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”. Manifestarea va cuprinde o serie de evenimente care aduc în prim-plan activitatea unității,(...) citeste mai departePrimul avion SMURD de terapie intensiva a intrat in dotarea sistemului medical de urgenta din(...)

Primul avion SMURD de terapie intensivă a intrat în dotarea sistemului medical de urgenţă din România. Avionul a fost achiziţionat în urma campaniei de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit,(...) citeste mai departeUnitati sanitare din Iasi, comasate

Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern privind desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din judeţul Iaşi din subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru(...) citeste mai departe