Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)

Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)
Sanatatea si sistemul de sanatate reprezinta subiecte care isi fac cu greu loc printre stiri, fie ca e vorba de reviste, ziare, presa online sau de audiovizual. Cat de serioase sunt relatarile pe aceste teme si cat de multa informatie importanta este ignorata?

Acestea sunt principalele teme abordate de un nou program european care reuneste profesionisti de presa si din domeniul sanatatii precum si reprezentanti ai mediului academic din sapte tari, cu scopul de a evalua si imbunatati nivelul de pregatire a jurnalistilor interesati de acest domeniu.

In cadrul acestui program de training initiat de organizatia Prolepsis din Atena, profesionisti din Germania, Portugalia, Romania, Marea Britanie, Finlanda si Estonia vor evalua atat programele de pregatire existente, cat si nevoile de training. Pe baza concluziilor, expertii vor propune un scurt program de specializare destinat jurnalistilor care relateaza despre probleme de sanatate. Sesiuni de training vor fi sustinute in fiecare din tarile participante la program.

In Romania, programul este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Fara indoiala, sanatatea reprezinta o tema importanta pentru media: fiecare consumator de presa este preocupat de sanatatea sa si a celor apropiati, iar in industria de sanatate, ce reprezinta o afacere de peste 5 miliarde de dolari anual, lucreaza peste 60 de milioane de oameni.

Sanatatea reprezinta si o problema politica: cateva dintre tarile membre ale Uniunii Europene aloca sanatatii peste 10% din PIB, dar cele mai multe se straduiesc sa reduca cheltuielile publice, ca urmare a crizei economice.

In unele tari, controversate reforme ale sanatatii incearca sa creasca implicarea si impactul sectorului privat. In multe cazuri, presa a explicat insuficient aceste reforme, astfel ca ele sunt putin sau deloc intelese de marele public sau de profesionistii in domeniu.
Cu siguranta, faptul ca publicul doreste informatii despre sanatate nu este suficient pentru ca factorii de decizie din media sa fie gata sa investeasca in pregatirea jurnalistilor. In conditiile unei lipse aproape totale a programelor de specialitate, multi jurnalisti trebuie sa se descurce singuri; in multe cazuri, nu li se permite nici macar sa-si perfectioneze cunostintele profesionale.

Programul, lansat in decembrie 2010, in cadrul unei intalnirii organizate la Düsseldorf, isi propune sa colaboreze cu jurnalistii din domeniul sanatatii din toate tarile Uniunii Europene.

Cu ocazia lansarii, Afroditi Veloudaki, coordonatorul programului a spus: “HeaRT este primul program de acest gen si ne bucuram ca avem posibilitatea de a imbunatati calitatea jurnalismului de sanatate din Uniunea Europeana.”


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Danga
Email:mihaela@cji.ro
Telefon:021.311.13.78

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Pacientilor cu scleroza multipla nu li se aloca fonduri suplimentare pentru tratament in 2014

Conform bugetului stabilit de către Guvernul României pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în anul 2014, suma alocată pentru tratamentul pacienţilor cu scleroză multiplă se menţine la(...) citeste mai departe67% dintre romani au fost cel putin o data la medic in ultimele 12 luni

Rezultatele celui mai recent studiu IMAS realizat la cererea MedLife, cel mai mare operator medical privat din România, arată că 67% dintre români au fost cel puțin o dată la medic în ultimul an, în(...) citeste mai departeCNAS: Principalele masuri de debirocratizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate(...)

Principalele măsuri de debirocratizare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate prezentate în ultima şedinţă de guvern vizează revizuirea reglementărilor legale referitoare la concediile(...) citeste mai departeMinisterul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare în 45% din judeţele(...)

Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare, în funcţie de competenţă, în 45% din judeţele ţării. Astfel, în 19 judeţe (Brăila, Bistriţa Năsăud, Buzău, Bihor,(...) citeste mai departeRecomandari pentru zilele cu temperaturi scazute

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile(...) citeste mai departe