Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)

Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)
Sanatatea si sistemul de sanatate reprezinta subiecte care isi fac cu greu loc printre stiri, fie ca e vorba de reviste, ziare, presa online sau de audiovizual. Cat de serioase sunt relatarile pe aceste teme si cat de multa informatie importanta este ignorata?

Acestea sunt principalele teme abordate de un nou program european care reuneste profesionisti de presa si din domeniul sanatatii precum si reprezentanti ai mediului academic din sapte tari, cu scopul de a evalua si imbunatati nivelul de pregatire a jurnalistilor interesati de acest domeniu.

In cadrul acestui program de training initiat de organizatia Prolepsis din Atena, profesionisti din Germania, Portugalia, Romania, Marea Britanie, Finlanda si Estonia vor evalua atat programele de pregatire existente, cat si nevoile de training. Pe baza concluziilor, expertii vor propune un scurt program de specializare destinat jurnalistilor care relateaza despre probleme de sanatate. Sesiuni de training vor fi sustinute in fiecare din tarile participante la program.

In Romania, programul este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Fara indoiala, sanatatea reprezinta o tema importanta pentru media: fiecare consumator de presa este preocupat de sanatatea sa si a celor apropiati, iar in industria de sanatate, ce reprezinta o afacere de peste 5 miliarde de dolari anual, lucreaza peste 60 de milioane de oameni.

Sanatatea reprezinta si o problema politica: cateva dintre tarile membre ale Uniunii Europene aloca sanatatii peste 10% din PIB, dar cele mai multe se straduiesc sa reduca cheltuielile publice, ca urmare a crizei economice.

In unele tari, controversate reforme ale sanatatii incearca sa creasca implicarea si impactul sectorului privat. In multe cazuri, presa a explicat insuficient aceste reforme, astfel ca ele sunt putin sau deloc intelese de marele public sau de profesionistii in domeniu.
Cu siguranta, faptul ca publicul doreste informatii despre sanatate nu este suficient pentru ca factorii de decizie din media sa fie gata sa investeasca in pregatirea jurnalistilor. In conditiile unei lipse aproape totale a programelor de specialitate, multi jurnalisti trebuie sa se descurce singuri; in multe cazuri, nu li se permite nici macar sa-si perfectioneze cunostintele profesionale.

Programul, lansat in decembrie 2010, in cadrul unei intalnirii organizate la Düsseldorf, isi propune sa colaboreze cu jurnalistii din domeniul sanatatii din toate tarile Uniunii Europene.

Cu ocazia lansarii, Afroditi Veloudaki, coordonatorul programului a spus: “HeaRT este primul program de acest gen si ne bucuram ca avem posibilitatea de a imbunatati calitatea jurnalismului de sanatate din Uniunea Europeana.”


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Danga
Email:mihaela@cji.ro
Telefon:021.311.13.78

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

PREMIERA IN SISTEMUL MEDICAL DE STAT DIN ROMANIA cu prilejul Zilelor Institutului Clinic Fundeni(...)

Primul Centru de Informare şi Consiliere pentru Pacienţi si Aparţinători - InfoCons din cadrul unui spital de stat din România va fi inaugurat cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2015. citeste mai departeComunicat de presa: Sportul alb sustine Call Center Pediatric la Spitalul de Copii Cluj

Fundatia Parinti din Romania, filiala Parinti Clujeni www.parinticlujeni.ro, in calitate de organizator, impreuna cu Winners Tennis Cluj (co-organizator) organizeaza a patra editie a turneului de(...) citeste mai departeSorina Pintea, ministrul Sanatatii, se afla astazi, 4 mai 2018, in judetul Bacau, acolo unde a(...)

Vizita ministrului Sănătății la Spitalul Județean de Urgență Bacău vine după întâlnirea pe care oficialul de la Sănătate a avut-o cu președintele Consiliului Județean și primarul Municipiului în(...) citeste mai departeColegiul Medicilor din Romania isi exprima regretul privind tragedia cauzata de accidentul din 20(...)

Dincolo de tragedie, in analiza acestui eveniment trebuie sa meditam asupra unei adevarate simbolistici ce deriva din fapte. In primul rand, realitatea ca profesiile de pilot, cat si cea de medic(...) citeste mai departeMinisterul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu(...)

Ministerul Sănătăţii nu este de acord cu noile criterii de internare în unităţile sanitare cu paturi, propuse de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în proiectul privind normele la(...) citeste mai departe