Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)

Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)
Sanatatea si sistemul de sanatate reprezinta subiecte care isi fac cu greu loc printre stiri, fie ca e vorba de reviste, ziare, presa online sau de audiovizual. Cat de serioase sunt relatarile pe aceste teme si cat de multa informatie importanta este ignorata?

Acestea sunt principalele teme abordate de un nou program european care reuneste profesionisti de presa si din domeniul sanatatii precum si reprezentanti ai mediului academic din sapte tari, cu scopul de a evalua si imbunatati nivelul de pregatire a jurnalistilor interesati de acest domeniu.

In cadrul acestui program de training initiat de organizatia Prolepsis din Atena, profesionisti din Germania, Portugalia, Romania, Marea Britanie, Finlanda si Estonia vor evalua atat programele de pregatire existente, cat si nevoile de training. Pe baza concluziilor, expertii vor propune un scurt program de specializare destinat jurnalistilor care relateaza despre probleme de sanatate. Sesiuni de training vor fi sustinute in fiecare din tarile participante la program.

In Romania, programul este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Fara indoiala, sanatatea reprezinta o tema importanta pentru media: fiecare consumator de presa este preocupat de sanatatea sa si a celor apropiati, iar in industria de sanatate, ce reprezinta o afacere de peste 5 miliarde de dolari anual, lucreaza peste 60 de milioane de oameni.

Sanatatea reprezinta si o problema politica: cateva dintre tarile membre ale Uniunii Europene aloca sanatatii peste 10% din PIB, dar cele mai multe se straduiesc sa reduca cheltuielile publice, ca urmare a crizei economice.

In unele tari, controversate reforme ale sanatatii incearca sa creasca implicarea si impactul sectorului privat. In multe cazuri, presa a explicat insuficient aceste reforme, astfel ca ele sunt putin sau deloc intelese de marele public sau de profesionistii in domeniu.
Cu siguranta, faptul ca publicul doreste informatii despre sanatate nu este suficient pentru ca factorii de decizie din media sa fie gata sa investeasca in pregatirea jurnalistilor. In conditiile unei lipse aproape totale a programelor de specialitate, multi jurnalisti trebuie sa se descurce singuri; in multe cazuri, nu li se permite nici macar sa-si perfectioneze cunostintele profesionale.

Programul, lansat in decembrie 2010, in cadrul unei intalnirii organizate la Düsseldorf, isi propune sa colaboreze cu jurnalistii din domeniul sanatatii din toate tarile Uniunii Europene.

Cu ocazia lansarii, Afroditi Veloudaki, coordonatorul programului a spus: “HeaRT este primul program de acest gen si ne bucuram ca avem posibilitatea de a imbunatati calitatea jurnalismului de sanatate din Uniunea Europeana.”


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Danga
Email:mihaela@cji.ro
Telefon:021.311.13.78

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta de presa: 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice realizate la Centrul de(...)

Institutul Clinic Fundeni are onoarea sa va invite la conferinta de presa organizata cu ocazia realizarii a 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice, la Centrul de Hematologie si Transplant(...) citeste mai departeAlianta Pentru Sanatate din Romania cheama partidele politice la parteneriate in vederea(...)

Alianța Pentru Sănătate din România (APSR), organizație neguvernamentală ce acționează pentru crearea unui climat propice asigurării unei asistențe medicale centrate cu adevărat pe nevoile fiecărui(...) citeste mai departeINFORMARE– clarificarea alocarilor bugetare pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri

Fondurile necesare pentru funcţionarea maternităţilor şi a secţiilor de neonatologie din ţară în care se acordă asistenţă medicală de specialitate nou-născuţilor prematuri sunt asigurate atât din(...) citeste mai departeSocietatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice are un nou Presedinte – Prof. Dr. Romulus(...)

Prof. Dr. Romulus Timar este noul Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Diabetolog cu 34 de ani de experiență medicală, prof. dr. Romulus Timar este decanul(...) citeste mai departeMedicul Radu Zamfir – ambasador oficial al campaniei Si tu poti salva vieti!Exista un erou in(...)

Medicul Radu Zamfir, unul dintre cei mai buni chirurgi din Romania, a devenit ambasador al campaniei programului Exista un erou in fiecare dintre voi , proiect initiat in aprilie 2013, care are ca(...) citeste mai departe