Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)

Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)
Sanatatea si sistemul de sanatate reprezinta subiecte care isi fac cu greu loc printre stiri, fie ca e vorba de reviste, ziare, presa online sau de audiovizual. Cat de serioase sunt relatarile pe aceste teme si cat de multa informatie importanta este ignorata?

Acestea sunt principalele teme abordate de un nou program european care reuneste profesionisti de presa si din domeniul sanatatii precum si reprezentanti ai mediului academic din sapte tari, cu scopul de a evalua si imbunatati nivelul de pregatire a jurnalistilor interesati de acest domeniu.

In cadrul acestui program de training initiat de organizatia Prolepsis din Atena, profesionisti din Germania, Portugalia, Romania, Marea Britanie, Finlanda si Estonia vor evalua atat programele de pregatire existente, cat si nevoile de training. Pe baza concluziilor, expertii vor propune un scurt program de specializare destinat jurnalistilor care relateaza despre probleme de sanatate. Sesiuni de training vor fi sustinute in fiecare din tarile participante la program.

In Romania, programul este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Fara indoiala, sanatatea reprezinta o tema importanta pentru media: fiecare consumator de presa este preocupat de sanatatea sa si a celor apropiati, iar in industria de sanatate, ce reprezinta o afacere de peste 5 miliarde de dolari anual, lucreaza peste 60 de milioane de oameni.

Sanatatea reprezinta si o problema politica: cateva dintre tarile membre ale Uniunii Europene aloca sanatatii peste 10% din PIB, dar cele mai multe se straduiesc sa reduca cheltuielile publice, ca urmare a crizei economice.

In unele tari, controversate reforme ale sanatatii incearca sa creasca implicarea si impactul sectorului privat. In multe cazuri, presa a explicat insuficient aceste reforme, astfel ca ele sunt putin sau deloc intelese de marele public sau de profesionistii in domeniu.
Cu siguranta, faptul ca publicul doreste informatii despre sanatate nu este suficient pentru ca factorii de decizie din media sa fie gata sa investeasca in pregatirea jurnalistilor. In conditiile unei lipse aproape totale a programelor de specialitate, multi jurnalisti trebuie sa se descurce singuri; in multe cazuri, nu li se permite nici macar sa-si perfectioneze cunostintele profesionale.

Programul, lansat in decembrie 2010, in cadrul unei intalnirii organizate la Düsseldorf, isi propune sa colaboreze cu jurnalistii din domeniul sanatatii din toate tarile Uniunii Europene.

Cu ocazia lansarii, Afroditi Veloudaki, coordonatorul programului a spus: “HeaRT este primul program de acest gen si ne bucuram ca avem posibilitatea de a imbunatati calitatea jurnalismului de sanatate din Uniunea Europeana.”


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT – Health Reporting Training)" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Mihaela Danga
Email:mihaela@cji.ro
Telefon:021.311.13.78

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Proiect strategic privind derularea programelor de formare profesionala continua in domeniul(...)

Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică, CATALACTICA în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România au implementat în perioada 24 aprilie 2014 – 23 octombrie 2015(...) citeste mai departeCampania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii impotriva gripei de sezon va incepe(...)

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon va începe săptămâna viitoare, conform calendarului stabilit. Campania vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor(...) citeste mai departeSaptamana internationala a vaccinarii, marcata si in Romania

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), în parteneriat cu Oameni și Companii, organizează campania de conștientizare a importanței vaccinării, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății(...) citeste mai departePrimul raport de activitate al Coalitiei globale pentru eradicarea bolilor tropicale neglijate

Intitulat “De la Promisiuni la Progrese”, raportul publicat la un an de la semnarea Declarației de la Londra privind bolile tropicale neglijate (NTD) prezintă înregistrarea unor succese importante în(...) citeste mai departeGala Premiilor Medica Academica 2013 si-a desemnat castigatorii

În cadrul celei de-a patra ediţii a Galei Premiilor Medica Academica, eveniment organizat de Tarus Media Health Events în data de 30 ianuarie 2013, la Hotel Howard Johnson, au fost înmânate 12 premii(...) citeste mai departe