Propunere de proiect de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati prezentat in Parlamentul Romaniei

Propunere de proiect de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati prezentat in Parlamentul Romaniei
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), Coaliția O Singura Voce pentru Dizabilitate (OSVD) și Fanfara PR organizează, marți, 10 decembrie 2013, sub egida preşedinţiei Camerei Deputaţilor la Palatul Parlamentului, Evenimentul ”Dar de sarbătoare pentru copiii cu dizabilități - Șansa la NORMALITATE”.

Evenimentul este organizat în contextul Zilei Internaționale a Dizabilității și a sărbătorilor de iarnă și reprezintă punctul terminus al angajamentului Coaliției OSVD. În cadrul evenimentui i-a fost prezentat Președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu ZGONEA, precum și celorlalți deputați prezenți, propunerea de act normativ privind drepturile copiilor cu dizabilități, elaborată la nivelul societății civile.

În luna martie a acestui an, Coaliția O Singura Voce pentru Dizabilitate (OSVD) și-a asumat în fața Președintelui Camerei Deputaților că CEDCD și Coaliția OSVD vor realiza o propunere de lege privind protecția și promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități în conformitate cu prevederile Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilități reprezintă propunerea societății civile și coagularea a voinței părinților de copii cu dizabilități din România, ca răspuns la neajunsurile cadrului legal actual în materie de dizabilitate, urmând ca acesta să facă obiectul dezbaterilor cu instituțiile cu atribuții în domeniu.

Scopul acestui act normativ este de a asigura drepturi efective pentru copiii cu dizabilități din România și de diminua numărul de asistați social prin investiția în servicii de intervenție timpurie, educație incluzivă și măsuri efective de adaptare a mediului.

“Valoarea adăugată a acestui proiect este reprezentată de înrădăcinarea sa în nevoile reale ale copiilor cu dizabilități, precum și de faptul că reușește să sistematizeze și să înglobeze prevederile fundamentale din legislația internațională în domeniu la care România este parte. Practic, acest proiect propune o regândire a sistemului de protecție a copilului cu dizabilități orientată pe dezvoltarea serviciilor specializate în vederea creșterii gradului de autonomie al copiilor cu dizabilități și mai puțin pe ideea de asistare socială. “ susține Mădălina Turza, Coordonator național Coaliția OSVD.

Demersul de redactare a proiectului de act normativ de către juriștii CEDCD a debutat la începutul anului 2013 și a presupus mai multe faze: documentare, consultare, dezbatere tehnică, informare beneficiari și promovare. Până în prezent au fost organizate:
- 7 seminarii regionale (Prahova, Buzău, Piatra Neamț, Constanța, Hunedoara, Cluj, București) de consultare a beneficiarilor finali indirecți (peste 1000 de părinți ai copiilor cu dizabilități) și a reprezentanților autorităților locale,
- 12 grupuri de lucru interne,
- 4 grupuri de lucru cu specialiști de profil: medici, psihologi, psihoterapeuți, psihopedagogi, profesori și învățători,
- amplă campanie de advocacy și comunicare (spot campanie – click aici )

Demersul de elaborare și propunere a unui act normativ privind drepturile copiilor cu dizabilități, armonizat cu instrumentele internaționale în vigoare și adaptat realităților sociale din România, reprezintă voința unei ample coaliții a societății civile cu mandat pe dizabilitate, alcătuită din peste 50 de organizatii din 21 de județe ale țării, precum și voința a peste 30.000 de cetățeni ai României, care doresc o schimbare de substanță în viața copiilor cu dizabilități.


"Propunere de proiect de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati prezentat in Parlamentul Romaniei" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Madalina TURZA
Email:madalina.turza@cedcd.ro
Telefon:0737545955

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Precizari privind bugetul Ministerului Sanatatii

Bugetul alocat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2015 este unul echilibrat, care ține cont de realitățile din domeniul sanitar și de nevoile pacienților. citeste mai departeA fost infirmata infectia cu Ebola in cazul pacientului din Ploiesti

Specialiştii de boli infecţioase au infirmat infecţia cu virusul Ebola în cazul pacientului din Ploieşti transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei BALŞ. citeste mai departeRecomandari ale Ministerului Sanatatii pentru agentii economici in zilele cu temperaturi ridicate

Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în aceste zile cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. citeste mai departe„Women and Children First MMXII - Get the Best Value From your Lives” dedicate femeilor active,(...)

Event4all – alături de EIT Forum Auto – Importator Volvo, Carton, BCR Asigurări de Viață, Vienna Insurance Group si Silhouette - Centre de Slăbit si Înfrumusețare, a organizat la Capital Plaza in(...) citeste mai departeColegiul Medicilor din Romania face apel ca principala tema de dezbatere din campania pentru(...)

Bucureşti, 8 aprilie 2014. Colegiul Medicilor din România face apel ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie starea sănătăţii. CMR îi roagă pe viitorii(...) citeste mai departe