CEDCD: Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei privind situatia copiilor cu dizabilitati

CEDCD: Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei privind situatia copiilor cu dizabilitati
Părinții copiilor cu dizabilități din România, reprezentanții legali ai acestora, prieteni, simpatizanți în calitate de cetățeni ai României cu drepturi și obligații egale, organizațiile neguvernamentale și grupurile asociative cu mandat in domeniu, sunt profund îngrijorate de modul în care a fost prezentată situația copiilor cu dizabilități din România în cuprinsul Răspunsului oficial al Guvernului la solicitarea înaintată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) cu privire la dreptul la educație al persoanelor cu dizabilităţi.

Considerăm că informațiile prezentate în Răspunsul oficial sunt vădit neconforme cu realitatea. Accesul la educație al copiilor cu dizabilități din România este încălcat în mod sistematic, cazurile de abuzuri și discriminări fiind în continuare o realitate curentă. Considerăm că prezentarea oficială a unor date și informații statistice de o manieră pozitivă cu privire la educația copiilor şi a tinerilor cu dizabilități din România reprezintă o sfidare și o lezare a demnității celor 72.117 de copiii și a părinților acestora.

Mai mult decât atât, opinăm faptul că maniera în care autoritățile competente au înțeles să formuleze contribuția României la „Studiul tematic al ONU privind dreptul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi”, fără asigurarea unei transparențe efective în procesul de redactare a răspunsului, demonstrează negarea de către Guvernul român al unuia din drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, acela de a fi consultate şi implicate în condiţii de egalitate cu ceilalţi în procesele de luare a deciziilor.

Prin răspunsul transmis, Guvernul român a arătat că nu şi-a însuşit cea mai elementară prevere a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (articolul 24 Dreptul la educaţie) şi nici solicitarea venită din partea OHCHR: toate persoanele cu dizabilităţi au dreptul la educaţie, nu doar copii cu dizabilităţi.

În acest context, solicităm poziția publică oficială a Guvernului României cu privire la următoarele aspecte:

1.Publicarea atribuţiilor fiecărei instituții implicate în redactarea Răspunsului oficial, a modului de colectare a datelor transmise şi a listei actorilor consultaţi,

2.Organizarea unei dezbateri publice a Răspunsului şi a „Studiului tematic”,

3.Revizuirea contributiei României la Studiul tematic și notificarea oficială a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) în acest sens.

Recomandăm Guvernului român să ia în considerare că dreptul la educaţie (art.24) poate fi citit numai împreună cu dreptul la viaţă independentă şi incluziune în comunitate (art 19), cerinţa unui sistem educaţional incluziv constituind premisa pentru deplina incluziune şi participare la viaţa comunităţii.

În continuarea acestui demers, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) și Centrul de Resurse Juridice (CRJ), vor transmite Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) o scrisoare oficială în care va fi prezentată situația de fapt, documentată prin cercetare socială, a accesului la educație al copiilor cu dizabilități din România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"CEDCD: Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei privind situatia copiilor cu dizabilitati" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:MADALINA TURZA
Email:madalina.turza@cedcd.ro
Telefon:0737545955

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii a desfiintat abuziv Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA

Prin Ordinul 686/2015 al Ministerului Sanatatii se desfiintează mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii, printre care Comisia Nationala de Lupta Anti SIDA (CNLAS). citeste mai departeChemoembolizarea cu microsfere absorbabile - tratamentul de ultima generatie al cancerului hepatic(...)

Lectori si medici prestigiosi s-au intalnit pentru a dezbate cea mai moderna si eficienta tehnica in tratarea cancerului hepatic si a metastazelor hepatice – chemoembolizarea cu microsfere(...) citeste mai departeProgramul de vaccinare a copiilor intra in normal

Ministerul Sănătății informează că din a doua parte a lunii octombrie intră în normal programul de vaccinare a copiilor, conform schemei naționale de imunizare. citeste mai departeZiua Mondiala fara Tutun - 31 mai 2018. Tutunul distruge inimi!

Ziua Mondială fără Tutun este un bun prilej de conştientizare a populaţiei fumătoare cu privire la consecinţele fumatului. citeste mai departeCrucea Rosie Romana organizeaza in Parcul Lumea Copiilor Noaptea Alba pentru Zile Negre, pe 5 iulie(...)

Pe 5 iulie 2013, Crucea Roşie Română organizează în Parcul Lumea Copiilor „Noaptea Albă pentru Zile Negre”, o acţiune de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa(...) citeste mai departe