CEDCD: Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei privind situatia copiilor cu dizabilitati

CEDCD: Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei privind situatia copiilor cu dizabilitati
Părinții copiilor cu dizabilități din România, reprezentanții legali ai acestora, prieteni, simpatizanți în calitate de cetățeni ai României cu drepturi și obligații egale, organizațiile neguvernamentale și grupurile asociative cu mandat in domeniu, sunt profund îngrijorate de modul în care a fost prezentată situația copiilor cu dizabilități din România în cuprinsul Răspunsului oficial al Guvernului la solicitarea înaintată de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) cu privire la dreptul la educație al persoanelor cu dizabilităţi.

Considerăm că informațiile prezentate în Răspunsul oficial sunt vădit neconforme cu realitatea. Accesul la educație al copiilor cu dizabilități din România este încălcat în mod sistematic, cazurile de abuzuri și discriminări fiind în continuare o realitate curentă. Considerăm că prezentarea oficială a unor date și informații statistice de o manieră pozitivă cu privire la educația copiilor şi a tinerilor cu dizabilități din România reprezintă o sfidare și o lezare a demnității celor 72.117 de copiii și a părinților acestora.

Mai mult decât atât, opinăm faptul că maniera în care autoritățile competente au înțeles să formuleze contribuția României la „Studiul tematic al ONU privind dreptul la educaţie al persoanelor cu dizabilităţi”, fără asigurarea unei transparențe efective în procesul de redactare a răspunsului, demonstrează negarea de către Guvernul român al unuia din drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi, acela de a fi consultate şi implicate în condiţii de egalitate cu ceilalţi în procesele de luare a deciziilor.

Prin răspunsul transmis, Guvernul român a arătat că nu şi-a însuşit cea mai elementară prevere a Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (articolul 24 Dreptul la educaţie) şi nici solicitarea venită din partea OHCHR: toate persoanele cu dizabilităţi au dreptul la educaţie, nu doar copii cu dizabilităţi.

În acest context, solicităm poziția publică oficială a Guvernului României cu privire la următoarele aspecte:

1.Publicarea atribuţiilor fiecărei instituții implicate în redactarea Răspunsului oficial, a modului de colectare a datelor transmise şi a listei actorilor consultaţi,

2.Organizarea unei dezbateri publice a Răspunsului şi a „Studiului tematic”,

3.Revizuirea contributiei României la Studiul tematic și notificarea oficială a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) în acest sens.

Recomandăm Guvernului român să ia în considerare că dreptul la educaţie (art.24) poate fi citit numai împreună cu dreptul la viaţă independentă şi incluziune în comunitate (art 19), cerinţa unui sistem educaţional incluziv constituind premisa pentru deplina incluziune şi participare la viaţa comunităţii.

În continuarea acestui demers, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) și Centrul de Resurse Juridice (CRJ), vor transmite Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) o scrisoare oficială în care va fi prezentată situația de fapt, documentată prin cercetare socială, a accesului la educație al copiilor cu dizabilități din România.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"CEDCD: Scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei privind situatia copiilor cu dizabilitati" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:MADALINA TURZA
Email:madalina.turza@cedcd.ro
Telefon:0737545955

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii si Federatia SANITAS au ajuns la un Acord de colaborare in urma caruia(...)

Astăzi, 28 iunie 2014, ministrul Sănătăţii Nicolae BĂNICIOIU, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Biroului Executiv al Federaţiei SANITAS. citeste mai departeUniunea Europeana lanseaza primul semnal politic serios cu privire la drepturile persoanelor cu(...)

Bucuresti, 29 mai 2015. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) salută Rezoluția Parlamentului European din data de 20 Mai 2015 cu privire la implementarea Convenției(...) citeste mai departeCrucea Rosie lanseaza aplicatia de prim ajutor disponibila pe telefonul mobil

Crucea Roşie anunţă lansarea aplicaţiei de prim ajutor disponibilă pe telefonul mobil Iphone destinată instruirii în acordarea primului ajutor. citeste mai departeDezbateri despre studiul terapiei durerii in Romania in cadrul celei de-a doua editii a Congresului(...)

Asociația de Algeziologie din România, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” Iași și compania de comunicare medicală Houston NPA au organizat cea de-a doua(...) citeste mai departeIn premiera pentru Romania, cu ocazia Congresului Romtransplant 2012 se va desfasura examenul(...)

Divizia de Transplant a UEMS – Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști organizează cu ocazia Congresului Romtransplant 2012 (26-29 septembrie, World Trade Center), examenul pentru Diploma(...) citeste mai departe