Tu esti vocea copilului tau. Campanie de informare si capacitare a copiilor cu dizabilitati

Tu esti vocea copilului tau. Campanie de informare si capacitare a copiilor cu dizabilitati
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Asociatia pentru Dravet si Alte Epilepsii Rare lanseaza campania de informare TU ESTI VOCEA COPILULUI TAU.

Campania se adreseaza parintilor de copii cu dizabilitati si urmareste informarea si capacitarea acestora in vederea sesizarii actelor de discriminare, abuz fizic, psihic si emotioanal indreptat impotriva copiilor lor, in scolile speciale.

Prin intermediul acestei campanii punem la dispozitia parintilor instrumentele necesare redactarii de sesizari si plangeri catre autoritatile competente. De asemenea, vom sustine prin consiliere si informare parintii in vederea demararii procedurilor administrative sau juridice.

Ne dorim ca parintii de copii cu dizabilitati sa inteleaga faptul ca in scolile speciale si in societate, in general, copiii lor au drepturi egale cu ai tuturor copiilor. Abuzul fizic, psihic, sau emotional, neglijenta, izolarea copilului constituie fapte pedepsite de legislatia in vigoare.
Incurajam parintii sa urmareasca urmatorii indicatori:
1. Copilul este izolat intr-o alta incapere
2. Copilul prezinte urme fizice de agresiune
3. Copilul este agitat, anxios, se sperie la apropierea unui adult, se auto-agreseaza (isi da palme, se trage de urechi)
4. Copilul prezinta semne de nervozitate la plecarea spre scoala
5. Copilul face gesturi pe care nu le-ati mai intalnit si care reflecta un comportament deviant
6. Copilul prezinta stari de somnolenta sau absenta
7. Copilul prezinta alergii inexplicabile pe piele (ele pot fi efectul advers al anumitor sedative)
8. Copilul prezinta reactii extrapiramidale (miscari necoordonate, tresariri, intepeniri ale membrelor) - pot fi efectele adverse ale anumitor neuroleptice

Indiferent daca acgresiunile fizice sau verbale au fost realizate de un cadru didactic sau de alt copil in incinta scolii, cadrele didactice sunt in egala masura responsabile.
Daca ati observat unul sau mai multi dintre indicatorii de mai sus la copilul dumneavoastra, va rugam sa aveti in vedere urmatorii pasi:


1. Fotografiati zonele cu leziuni
2. Efectuati o constatare medico-legala (agresiuni fizice)
3. Contactati un psiholog intependent pentru evaluare psihologica
4. Depuneti Sesizare direct la Inspectoratul Scolar de care apartineti
5. Depuneti plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria de unde sunteti arondati

Informații de background:

În luna iulie 2013, CEDCD a lansat un studiu aprofundat al situației accesului la educație al copiilor cu dizabilități. Cercetarea realizată de CEDCD pe un număr de 921 respondenți a urmărit identificarea nivelului de calitate și de adaptare al sistemului de educație la nevoile copiilor cu dizabilități din România, din perspectiva gradului de satisfacție al beneficiarilor indirecți, respectiv, părinții copiilor cu dizabilități.
Sumarul cercetării relevă faptul că:
1. 74,2% dintre respondenții consideră că accesul copiilor cu dizabilități în învățământul de masă nu este asigurat, în sensul în care aceștia nu sunt primiți în unitățile de învățământ.
2. 78,7% dintre respondenți consideră că programa de educație nu este adecvată nevoilor copiilor cu dizabilități
3. 66,5% dintre respondenți nu au beneficiat și/sau auzit de existența cadrului didactic de sprijin/itinerant
4. 66,5% dintre respondenți au declarat că nu au beneficiat de serviciile unui psiholog în cadrul unităților de învățământ
5. 73,8% dintre respondenți susțin că nu au întâlnit niciodată o clasă sau grupă de copii cu dizabilități integrată într-o școală de masă
6. 75,6% dintre respondenți au declarat categoric că nu sunt mulțumiți de calitatea sistemului de educație oferit copiilor cu dizabilități

Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul Conferinței Internaționale privind Nediscriminarea și Egalitatea de Șanse – NEDES, 2013 și publicate sub forma unui articol științific de cercetare în carul Volumului ”Exercitarea dreptului la nediscriminare și egalitate de șanse în societatea contemporană”.


"Tu esti vocea copilului tau. Campanie de informare si capacitare a copiilor cu dizabilitati" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:MADALINA TURZA
Email:madalina.turza@cedcd.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii se asigura ca adaosurile maximale din piata farmaceutica nu vor impovara(...)

Ministerul Sănătății a anunțat o serie de măsuri menite să asigure un acces mai bun al pacienților la medicamente. Prin adoptarea HG 800/2016 de către Guvernul României, și prin măsurile(...) citeste mai departeMS: Comunicat de presa privind situatia de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru(...)

Regretăm atitudinea iresponsabilă a fostului Director General al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, despre care suntem îndreptățiți să afirmăm că a fost principala cauză a declinului(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii va aloca fonduri suplimentare pentru serviciile de ambulanta

Ministerul Sănătăţii va aloca fonduri suplimentare pentru serviciile de ambulanţă la rectificarea bugetară din această toamnă. citeste mai departeAstazi a inceput livrarea celor 1 milion de doze de vaccin gripal in teritoriu, conform anuntului(...)

Contractul încheiat cu câștigătorul licitației de achiziție prevede ca livrarea să se facă de către furnizor direct în teritoriu, la direcțiile de sănătate publică. citeste mai departe8.845 pacienți cu proceduri de amputație a membrului inferior

Societatea Română de Medicină Fizică și de Recuperare (SRMFR) a organizat azi, simpozionul interdisciplinar cu participare internațională, „Managementul pacienților cu amputații ale membrului(...) citeste mai departe