Etica medicala, pusa in dezbatere la Bucuresti: medicii trebuie sa fie bine motivati, dar si permanent pregatiti sa-si justifice deciziile si actiunile

Etica medicala, pusa in dezbatere la Bucuresti: medicii trebuie sa fie bine motivati, dar si permanent pregatiti sa-si justifice deciziile si actiunile
Campania “De profesie: medic în România”, lansată de Consiliul Investitorilor Străini (Foreign Investors Council, FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, a marcat, în această săptămână, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul sănătății. Cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la București, Colegiul Medicilor a organizat conferința “Probleme etice în sectorul medical: România și Marea Britanie”, având ca punct central prezentarea susținută de dr. Nick Broughton, unul dintre cei mai cunoscuți experți britanici în etica medicală.

Peste 50 de medici și experți în domeniul sănătății au participat la această dezbatere, în cadrul căreia s-au pus în discuție provocările la care personalul medical trebuie să răspundă în activitatea de zi cu zi, atât în raport cu pacienții, cât și cu companiile din domeniu.

“Medicilor din Marea Britanie li se cere în mod permanent aplicarea principiul responsabilității personale în tot ceea fac pe plan profesional, iar aceștia trebuie să fie mereu pregătiţi să răspundă și să-şi justifice deciziile și acțiunile”, a spus dr. Nick Broughton, care este, în prezent, Director Medical al Havas Lynx Medical, agenție din Marea Britanie care oferă educație medicală, și fondator al unei companii care oferă servicii de educație și de consultanță în etică și de conformitate pentru companiile din întreaga Europă. “Etica reprezintă un permanent studiu al comportamentului uman, care pune în balanță ce este bine pentru tine ca individ, în raport cu ce e bine pentru comunitate. Un doctor bun este cel care pune pacientul mai presus de profesia sa”, a mai spus dr. Nick Broughton.

La rândul său, Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor a susținut că România și Marea Britanie au multe similitudini în ceea ce privește sistemul de sănătate, mai ales în privința ratei de acoperire a personalului medical, aflată cu mult sub media Uniunii Europene în cazul ambelor state.

“Un sistem medical trebuie construit pentru a apăra un drept natural al persoanei, cel al sănătății, trebuie să asigure dreptatea socială și egalitatea de șanse și să exprime responsabilitatea socială în sănătate. România este o țară care e divizată însă de inegalități majore în sănătate, ceea ce ridică probleme etice. Avem un sistem sanitar fragmentat, avem resurse distribuite inegal, de la paturile de spital, până la aparatura medicală și repartiția personalului calificat pe regiuni”, a spus Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

“Suntem extrem de bucuroși că am reușit să organizăm această dezbatere la București, Ambasada Marii Britanii fiind unul dintre principalii susținători ai campaniei «De profesie: medic în România». Sistemul de sănătate este extrem de important pentru Marea Britanie și așa trebuie să fie și pentru România. La ora actuală, după cum știți, Marea Britanie se bucură de expertiza foarte multor medici români care lucrează în sistemul britanic și credem că și România ar trebui să beneficieze, la rându-i, de știința noastră. De aceea, încurajăm dialogul permanent dintre profesioniștii britanici în sănătate și cei români, în special asupra unor chestiuni sensibile precum sunt cele etice, de care toți se lovesc în activitatea lor curentă”, a declarat Esther Blythe, Însărcinatul cu afaceri la Ambasada Marii Britanii.

Campania “De profesie: medic în România”, inițiată de FIC, a fost lansată în aprilie 2013 și a fost susținută încă de la început de GSK România, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerul Educaţiei și Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Inițiativa își propune să contribuie la soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România - exodul personalului medical din țară - care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung și are consecințe severe asupra economiei naționale. Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic în România” sunt derulate proiecte care răspund nevoilor medicilor din România și contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical și, totodată, de atragere a medicilor în România.
Primul proiect lansat în cadrul campaniei aparține GSK România și are ca obiectiv creșterea reputației medicilor, pornind de la nevoia acestora de a fi recunoscuți și respectați ca profesioniști. FIC plănuieşte pentru 2014 o serie de cursuri si workshop-uri dedicate medicilor (pe teme precum: comunicare medic-pacient, leadership etc.) şi scheme de finanţare a proiectelor demarate de medici.

Campania “De profesie: medic în România” a reușit să obțină recunoașterea, la nivel european, în cadrul galei European Excellence Awards, desfășurată în decembrie 2013, la Munchen, câștigând Premiul European Pentru Excelență.

Campania „De profesie: medic în România” (www.deprofesiemedic.ro) este o inițiativă a Consiliului Investitotilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, sustinută de Ministerul Sănătății. Lansată sub sloganul ”Medici pentru toți! Toți pentru medici.”, campania are ca obiectiv creșterea numărului de medici la 1.000 de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015, prin stoparea exodului și atragerea doctorilor în România. Parteneri ai inițiativei sunt Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale, Ambasada Marii Britanii la București, Colegiul Medicilor din România, Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice si Societatea Studenților la Medicină în București.

Consiliul Investitorilor Străini - FIC este asociația celor mai importanți investitori străini din România. FIC a fost înființat în 1997, când şi-a început activitatea cu 25 de companii membre. În prezent numără 119 de companii multinaţionale membre ale căror investiții cumulate reprezintă aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate până în prezent în România din 1990. Obiectivul principal al FIC este promovarea creşterii economice sustenabile prin îmbunătăţirea climatului investiţional în România. Companiile membre FIC consideră că la baza creşterii economice stă dialogul între factorii de decizie şi investitori care poate să asigure transparenţa şi predictibilitatea, dezvoltarea mecanismelor pieţei libere şi facilitarea integrării economiei românesti în piaţa europeană.


"Etica medicala, pusa in dezbatere la Bucuresti: medicii trebuie sa fie bine motivati, dar si permanent pregatiti sa-si justifice deciziile si actiunile" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Catalin Ionita
Telefon:0 740.247.336

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii organizeaza un nou concurs de intrare in Rezidentiat in 23 noiembrie 2014

Ministerul Sănătăţii va organiza duminică, 23 noiembrie 2014, un nou concurs de intrare în Rezidenţiat pentru posturile şi locurile din domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. citeste mai departeAPSR: Sanatatea romanilor este in pericol si reprezinta o urgenta nationala!

Alianta pentru Sanatate din Romania, in calitate de reprezentant al principalelor categorii de participanti in cadrul sistemului de sanatate doreste sa supuna atentiei publice masurile necesare(...) citeste mai departeVaccinarea: o problema de sanatate publica. Copii, dincolo de cifre

Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). citeste mai departeAlte 2 unitati medicale au fost admise in programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer

Comisia Ministerului Sănătăţii a admis încă 2 unităţi medicale care au îndeplinit criteriile pentru a derula programul, gratuit, de fertilizare in vitro şi embriotransfer pe care Ministerul Sănătăţii(...) citeste mai departeMedicamentele ieftine si vitale nu se gasesc pe piata pentru ca distribuitorii nu mai sunt(...)

BusinessMark a organizat cea de-a doua ediție a ”Health Forum”, pe parcursul a două zile, 11 si 12 iunie, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza, București. citeste mai departe