ARPIM solicita autoritatilor intrarea imediata in vigoare a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite

ARPIM solicita autoritatilor intrarea imediata in vigoare a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite
Bucuresti, 01 aprilie 2014. ARPIM solicita publicarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite, in contextul in care in data de 27 martie procesul de transparenta decizionala s-a incheiat. Astfel, conform legislatiei, lista poate fi implementata in orice moment.

In ultimele doua saptamani, companiile membre ARPIM au fost invitate individual la negocieri cu reprezentantii Cabinetului Primului Ministru, Ministerului Sanatatii, CNAS si ANM pentru identificarea unor modalitati de implementare a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite.

ARPIM apreciaza deschiderea la dialog a autoritatilor si este dispusa sa propuna solutii prin care sistemul de sanatate sa nu mai intampine blocaje. In plus, considera ca se impune actualizarea listei dupa calendarul asumat public de autoritati.

ARPIM subliniaza ca actualizarea listei medicamentelor compensate are la baza o metodologie solida publicata cu aproape un an in urma, prevazuta in legislatia in vigoare si agreata cu Institutiile Financiare Internationale. Este pentru prima oara in Romania cand medicamentele sunt evaluate dupa o metodologie care respecta standardele internationale si ia in considerare ceea ce se intampla in tarile europene.

Cu toate acestea, medicamentele noi nu sunt inca disponibile pacientilor care le asteapta de mai bine de 6 ani, iar medicii nu au posibilitatea de aplicare a ghidurilor europene de tratament. Din 2008 pana azi, tratamentele noi la care ne referim au fost compensate, in majoritatea tarilor din Europa, inclusiv in Albania. In concluzie, pacientii romani nu au acces la tratamente inovatoare, compensate si gratuite la care ceilalti cetateni europeni au acces deja de multi ani.

Este important ca implementarea listei de medicamente compensate si gratuite sa se faca in cadrul promovarii unui pachet consolidat de masuri de reforma esential pentru intreaga industrie farmaceutica. Acest pachet mai cuprinde si implementarea unui mecanism de clawback sustenabil din punct de vedere economic, care nu poate sa ascunda si sa perpetueze lipsa unei bugetari corecte pentru medicamente, in acord cu nevoile romanilor. ARPIM subliniaza ca este esential ca bugetul de referinta sa fie adus la consumul de medicamente compensate din 2012 ceea ce va permite si asigurarea spatiului bugetar necesar pentru revizuirea listei.

De asemenea, masurile de reforma fac referire si la stabilirea unei metodologii de calcul al preturilor la medicamente care sa asigure disponibilitatea acestora pe piata din Romania.

In absenta unei decizii rapide privind implementarea integrata a acestor masuri, mediul de afaceri va fi nevoit sa isi reevalueze prezenta in Romania prin reconsiderarea nivelului investitiilor si a numarului de locuri de munca create.

ARPIM reaminteste in final autoritatilor ca a fost si este in continuare un partener de incredere capabil sa contribuie la identificarea rapida unor solutii echitabile care sa asigure implementarea imediata a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite.


Download comunicat COMUNICATE OFICIALE - S-a lansat mf - ziarul medicului de familie Download fisier atasat comunicatului

"ARPIM solicita autoritatilor intrarea imediata in vigoare a listei actualizate de medicamente compensate si gratuite" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alina Marcu
Telefon:0755012448

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Noi reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă

Începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. citeste mai departeComisia Nationala de Acreditare a Spitalelor reia procesul de evaluare in vederea acreditarii(...)

Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor reia procesul de evaluare în vederea acreditării spitalelor în urma aprobării în cadrul ședintei de Comitet Director al CoNAS, a listei cu unitățile(...) citeste mai departeFederatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer lanseaza pagina de Facebook oficiala a campaniei “Nu am(...)

Luna octombrie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului de San, prilej cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), cu sprijinul Roche Romania, Gral Medical(...) citeste mai departeActualizarea preturilor la medicamente, sursa de finantare pentru tratamentele inovatoare

CNAS salută decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita Deţinătorilor de Autorizaţie de Punere pe Piaţă sau reprezentanților acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate(...) citeste mai departeGala Crucea Roşie, Ediția a V-a

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România va organiza, în 23 septembrie 2012, Gala Crucea Roşie, Ediția a V-a. Obiectivul acestui eveniment este strângerea de fonduri pentru implementarea(...) citeste mai departe