Amintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal

Amintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va găzdui, între 5 și 28 septembrie, expoziţia foto-senzorială „Gentle Violence", un proiect de pionierat în domeniul artei şi medicinei, dedicat fotografiei artistice în domeniul medical, şi care prezintă imagini din culisele unui „spectacol cu casa închisă”: OPERAŢIA PE INIMĂ.

Vernisajul are loc vineri, 5 septembrie, începând cu ora 17:00, în incinta Muzeului Național Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia (Piața Mare, nr.5, Sibiu).

„Interiorul corpului este o lume ascunsă și închisă. Gândul de a-l pătrunde face ca mintea să proiecteze imagini legate de moarte și carnaj. E sânge acolo. Nu e de pătruns. Incursiunea în propriul corp este gestul de maximă intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care îl încredințăm unui om necunoscut: chirurgul. Amintirile și memoria momentului nu se mai înregistrează în conștiența adormită. Un întreg mister este menținut în jurul acestor spectacole cu casa închisă: operațiile. Nu știm niciodată ce se întâmplă în spatele ușilor albe. Când trecem de ele, pentru noi este deja întuneric. Cu toate acestea, corpul sub lumina lămpilor scialtice este investit cu o aură divină. În timp ce pacientul își petrece orele într-un somn indus, înăuntrul și în afara corpului său, chirurgii derulează un film fascinant, dominat de culori vii, sunete și gesturi elegante. Mâinile medicilor par o extensie a „mâinilor” lui Dumnezeu. Rolul meu este să aduc amintiri din întuneric, din corpurile închise ale oamenilor, din sălile de operație sterile, fără ferestre, fără alte porți către lume în afară de fotografii”, Cristina Bobe.

„Gentle Violence" prevede o serie anuală de expoziţii, anul 2014 fiind dedicat inimii. Imaginile, care oferă o metaforă vizuală pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o operaţie „frumoasă", vor fi însoţite de expunerea unor piese anatomice (inimi), precum şi de o coloană sonoră ce recompune atmosfera din sala de operaţie, într-o manieră inedită. Vizitatorii vor putea, astfel, să înţeleagă chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar şi a pacientului care doreşte să ştie ce se întâmplă cu el în cele mai intime momente ale vieţii sale.

Conceptul și fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro), lansată cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iași 2013. Dr. Horia Mureșian (www.horiamuresian.com), șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență din București, anatomist și expert al fotografiei medicale a cordului, va expune, de asemenea, o erie de imagini inedite ale inimii și structurilor sale delicate, iar artistul Sebastian Florea va oferi o interpretare acustică a atmosferei din sala de operație, printr-o coloană sonoră ce redă percepția pacientului ca spectator pasiv la propria intervenție chirurgicală. Curatorul expoziției este Laura Coltofean, Muzeul Național Brukenthal.

Tot în cadrul proiectului, pe 6 septembrie, începând cu ora 10:30, librăria Habitus (Piața Mică, nr. 4, Sibiu) va găzdui o conferință cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, la care sunt invitați atât medici, cât și fotografi, pentru a discuta despre echipamentul necesar fotografierii în diferite situații impuse de intervențiile chirurgicale, ce este fotografia medicală și de ce este ea un instrument util în practica medicală, cum se realizează etc.

Realizat în parteneriat cu FotoMEDICAL, prima platformă online de fotografie medicală din ţară, evenimentul se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, ale Colegiului Medicilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie.


"Amintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Raluca Boboc
Email:raluca.boboc@fotografiemedicala.ro
Telefon:0726272088

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Primul copil Cord Blood Center Ungaria a beneficiat de transplant cu celule stem in SUA

Fetita sufera de paralizie cerebrala si a fost transplantata cu propriile celule stem recoltate la nastere Cord Blood Center Ungaria, parte a Grupului International Cord Blood Center, anunta(...) citeste mai departeRata mortalitatii pentru cancerul pancreatic va creste in 2014

Un studiu publicat luna trecută de către cercetători din Italia și Elveția arată că, în Europa, rata mortalității pentru cancerul pancreatic va crește în 2014, în contrast cu toate(...) citeste mai departeMS: Nu exista premisele unei crize privind vaccinul antitetanos

Ministerul Sănătății a anunțat prin biroul de presă al instituției că nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos, asta după ce în mass-media au apărut informații cu privire la(...) citeste mai departeSpitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul de Arsuri, relocate in cladiri ultramoderne care vor fi(...)

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, și Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, au semnat astăzi protocolul de colaborare privind relocarea Spitalului de Urgență Floreasca și a Spitalului de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a solicitat astazi directiilor de sanatate publica sa ia toate masurile care(...)

În urma avertizării meteorologice emise de INMH pentru perioada următoare, Ministerul Sănătății a solicitat astăzi direcțiilor de sănătate publică să ia toate măsurile care se impun(...) citeste mai departe