Amintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal

Amintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va găzdui, între 5 și 28 septembrie, expoziţia foto-senzorială „Gentle Violence", un proiect de pionierat în domeniul artei şi medicinei, dedicat fotografiei artistice în domeniul medical, şi care prezintă imagini din culisele unui „spectacol cu casa închisă”: OPERAŢIA PE INIMĂ.

Vernisajul are loc vineri, 5 septembrie, începând cu ora 17:00, în incinta Muzeului Național Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia (Piața Mare, nr.5, Sibiu).

„Interiorul corpului este o lume ascunsă și închisă. Gândul de a-l pătrunde face ca mintea să proiecteze imagini legate de moarte și carnaj. E sânge acolo. Nu e de pătruns. Incursiunea în propriul corp este gestul de maximă intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care îl încredințăm unui om necunoscut: chirurgul. Amintirile și memoria momentului nu se mai înregistrează în conștiența adormită. Un întreg mister este menținut în jurul acestor spectacole cu casa închisă: operațiile. Nu știm niciodată ce se întâmplă în spatele ușilor albe. Când trecem de ele, pentru noi este deja întuneric. Cu toate acestea, corpul sub lumina lămpilor scialtice este investit cu o aură divină. În timp ce pacientul își petrece orele într-un somn indus, înăuntrul și în afara corpului său, chirurgii derulează un film fascinant, dominat de culori vii, sunete și gesturi elegante. Mâinile medicilor par o extensie a „mâinilor” lui Dumnezeu. Rolul meu este să aduc amintiri din întuneric, din corpurile închise ale oamenilor, din sălile de operație sterile, fără ferestre, fără alte porți către lume în afară de fotografii”, Cristina Bobe.

„Gentle Violence" prevede o serie anuală de expoziţii, anul 2014 fiind dedicat inimii. Imaginile, care oferă o metaforă vizuală pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o operaţie „frumoasă", vor fi însoţite de expunerea unor piese anatomice (inimi), precum şi de o coloană sonoră ce recompune atmosfera din sala de operaţie, într-o manieră inedită. Vizitatorii vor putea, astfel, să înţeleagă chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar şi a pacientului care doreşte să ştie ce se întâmplă cu el în cele mai intime momente ale vieţii sale.

Conceptul și fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro), lansată cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iași 2013. Dr. Horia Mureșian (www.horiamuresian.com), șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență din București, anatomist și expert al fotografiei medicale a cordului, va expune, de asemenea, o erie de imagini inedite ale inimii și structurilor sale delicate, iar artistul Sebastian Florea va oferi o interpretare acustică a atmosferei din sala de operație, printr-o coloană sonoră ce redă percepția pacientului ca spectator pasiv la propria intervenție chirurgicală. Curatorul expoziției este Laura Coltofean, Muzeul Național Brukenthal.

Tot în cadrul proiectului, pe 6 septembrie, începând cu ora 10:30, librăria Habitus (Piața Mică, nr. 4, Sibiu) va găzdui o conferință cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, la care sunt invitați atât medici, cât și fotografi, pentru a discuta despre echipamentul necesar fotografierii în diferite situații impuse de intervențiile chirurgicale, ce este fotografia medicală și de ce este ea un instrument util în practica medicală, cum se realizează etc.

Realizat în parteneriat cu FotoMEDICAL, prima platformă online de fotografie medicală din ţară, evenimentul se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, ale Colegiului Medicilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie.


"Amintiri din interiorul corpului. Expozitia foto-senzoriala „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Raluca Boboc
Email:raluca.boboc@fotografiemedicala.ro
Telefon:0726272088

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ministerul Sanatatii: Serviciile medicale spitalicesti sunt asigurate pana la sfarsitul anului 2012

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au găsit soluții pentru finanţarea unităţilor sanitare, în ultimele 2 luni ale anului. citeste mai departeCOPAC dezaproba intentia Guvernului Romaniei de a introduce coplata in sistemul sanitar

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) consideră că angajamentul Guvernului României în fața Fondului Monetar Internațional de a introduce coplata în sistemul(...) citeste mai departeSpitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” isi omagiaza inaintasii

Medicina militară aniversează, la data de 21 august, 152 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei. Cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol(...) citeste mai departeIntalnire intre ministrul Sanatatii si Ambasadorul Marii Britanii

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu secretarul de stat Adrian Pană s-au întâlnit miercuri, 24 iulie 2013, cu Excelenţa sa domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. citeste mai departeMinisterul Sanatatii a stabilit conditiile in care se va desfasura anul acesta concursul de intrare(...)

Astfel, concursul va fi organizat duminică, 15 noiembrie 2015 și, la fel ca în anii trecuți, acesta se va desfășura, decentralizat, în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași,(...) citeste mai departe