Declaratia Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania referitoare la situatia actuala a sistemului sanitar romanesc

Declaratia Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania referitoare la situatia actuala a sistemului sanitar romanesc
Reunit la Alba Iulia, astăzi, 5 septembrie, Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România a analizat situația sistemului de sănătate. Principalele probleme cu care se confruntă în prezent sistemul sunt:

- lipsa de medici determinată mai ales de migrația acestora;
- finanțarea insuficientă a Sănătății;
- legislația confuză, interpretabilă și cu tendințe de suprareglementare.

Din 2008 până în prezent, au plecat să lucreze în străinătate peste 15.000 de medici. În acest an, doar în primele șase luni, peste 1200 de medici au ales aceeași soluție.
Asistăm la o adevărată ”deșertificare a sistemului de sănătate românesc în condițiile în care avem zone și specialități în care lipsa medicilor este îngrijorătoare.

Consiliul Național a constatat că, în ciuda faptului că au existat nenumărate discuții, negocieri și promisiuni în acest sens, nu s-a luat până în acest moment nicio măsură care să apere independența și demnitatea medicilor.

Consiliul Național a adoptat o rezoluție prin care solicită:

1. Apărarea independenței profesiei medicale.
Solicităm Parlamentului să ia în discuție în regim de urgență OUG 2/2014, retrimisă în Parlament de Președinție, să respingă obiecțiile privitoare la Statutul medicului și să o adopte în forma votată prima data de parlamentari.
Solicităm punerea în dezbatere publică a legii privind creșterea veniturilor medicului și Legea malpraxisului.
2. Amnistie fiscală (similară cu cea aplicată altor categorii) pentru cabinetele medicale și pentru centrele de permanență. Curtea de Conturi a penalizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru o serie de activități, iar aceasta le recuperează de la medici, chiar dacă aceștia nu au avut nicio vină.
3. Finanțarea cu 6% din PIB a sistemului de sănătate.
Așa cum am afirmat în nenumărate rânduri, acest plafon constituie minimum pentru funcționarea sistemului de sănătate.

Consiliul Național acordă mandat Președintelui CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae și Biroului Executiv de a negocia aceste solicitări și de a elabora un plan de acțiune pentru această toamnă (împreună cu partenerii din Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate), ce va fi prezentat la următoare ședință.


"Declaratia Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania referitoare la situatia actuala a sistemului sanitar romanesc" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminiţa Vâlcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Dezbatere publica la Ministerul Sanatatii, vineri, 28.08.2015, ora 10:00

În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Sănătăţii organizează vineri, 28 august 2015, ora 10.00 la sediul Ministerului(...) citeste mai departeComunicat de presa: Profesionistii din sanatate picheteaza Ministerul Sanatatii

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate a anunţat astăzi graficul viitoarelor acţiuni de protest. De mâine, 18 septembrie şi până în 27 septembrie 2013, între orele 11,00 şi(...) citeste mai departeDragostea, prin ochi de copil si parinte. Seminar interactiv, 16 decembrie 2013

Cum se vede, cum se simte şi cum se trăieşte sentimentul de dragoste, din cele două perspective? citeste mai departeBolile rare - o prioritate pentru cercetatorii in medicina. 450 de noi terapii se afla in cercetare(...)

450 de medicamente destinate bolilor rare se aflau în proces de cercetare şi dezvoltare în SUA în cursul anului 2013, conform celui mai recent raport al PhRMA* (Pharmaceutical Researchers and(...) citeste mai departeMişcarea naţională „Şi eu trăiesc sănătos!” SETS vă propune: Mesele în familie şi(...)

Bucureşti, 8 noiembrie 2011. În cadrul dezbaterilor Consiliului Ştiinţific al Mişcării Naţionale “Şi eu trăiesc sănatos!” SETS, www.sets.ro, iniţiată de Fundaţia PRAIS şi care are(...) citeste mai departe