Medicina si cultura in vremea lui Brancoveanu - conferinta din seria programului Brancoveanu@MNAR

 Medicina si cultura in vremea lui Brancoveanu - conferinta din seria programului Brancoveanu@MNAR
Prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi cadru didactic universitar în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei, va susţine joi, 27 noiembrie, orele 17.30, o conferinţă cu tema Medicină şi Cultură în vremea lui Brâncoveanu în Galeria de Artă Veche Românească, eveniment ce face parte din programul Brâncoveanu@MNAR, organizat de Muzeul Naţional de Artă al României.

,,Osândit să nu facă politica armelor, Brâncoveanu a făcut marea politică a culturii”, spunea Nicolae Iorga. Domnitor cu o profundă vocaţie umanistă şi diplomat abil, Constantin Brâncoveanu s-a înconjurat de personalităţi de prin rang ale culturii din epoca sa, printre care şi o suită de medici de naţionalităţi diverse, unii devenindu-i sfetnici apropiaţi. Conferinţa propune, aşadar, o discuţie despre personalitatea şi implicarea acestora în activitatea culturală, diplomatică şi filantropică a domnitorului muntean.

Cu această ocazie, în sala dedicată artei brâncoveneşti a Galeriei de Artă Veche Românească va fi expusă o colecţie de vase de farmacie, de factură italiană, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectele vor rămâne în expunere până la jumătatea lunii decembrie.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Se plăteşte biletul de intrare în galerie.

Conferinţa face parte din programul Brâncoveanu@MNaR, care s-a derulat pe întreg parcursul anului 2014 în Galeria de Artă Veche Românească, unde este expusă cea mai reprezentativă, diversă şi bogată colecţie de obiecte de patrimoniu provenind din ansamblurile monumentale ctitorite de Constantin Brâncoveanu. Scopul programului este să readucă în atenţia participanţilor, prin intermediul unei serii de întâlniri cu publicul, diferite aspecte culturale şi artistice ale epocii brâncoveneşti, reinterpretate din perspectivă contemporană.

Până la sfârşitul acestui an, vizitatorii pot parcurge în Galeria de Artă Veche Românească un traseu special conceput de-a lungul celor zece săli de expunere. Lucrările selectate, marcate vizual, oferă informaţii ce propun o recontextualizare a artei brâncoveneşti în cadrul mult mai larg al culturii medievale din Ţările Române.

Octavian Buda este cadru didactic universitar în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Carol Davila” Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi medic primar psihiatru la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti. Prof. dr. Octavian Buda este specialist în domeniul istoriei medicinei, psihiatriei, psihanalizei judiciare şi antropologiei psihiatrice şi culturale. A obţinut premii internaţionale şi a publicat numeroase cărţi, studii şi recenzii pe teme din istoria medicinei, atât în ţara cât şi în străinătate.

Tema: Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu
Joi, 27 noiembrie 2014, orele 17.30
Tarif: 10 lei (întreg)/redus: 5 lei pensionari/2.5 lei studenţi /elevi gratuit
Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19


" Medicina si cultura in vremea lui Brancoveanu - conferinta din seria programului Brancoveanu@MNAR" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Dr. Simona Maria Vladica
Email:presa@umfcaroldavila.ro
Telefon:0752.23.15.73

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Primarul General, Gabriela Firea: Primaria Municipiului Bucuresti majoreaza cu 50% norma de hrana(...)

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au votat ieri, în unanimitate, proiectul de hotărâre prin care norma de hrană pentru bolnavii internaţi în spitalele(...) citeste mai departeComunicat de presa: Caravana mobila O sansa pentru viata vine in orasul tau

Asociatia React si Vodafone Romania anunta inceperea sesiunii de toamna a caravanei mobile “O sansa pentru viata”. Astfel, in perioada septembrie – noiembrie, vor fi organizate noi sesiuni de donare(...) citeste mai departeA fost infirmata infectia cu Ebola in cazul pacientului din Ploiesti

Specialiştii de boli infecţioase au infirmat infecţia cu virusul Ebola în cazul pacientului din Ploieşti transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei BALŞ. citeste mai departeAcord-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practica a studentilor, semnat intre(...)

Primarul General, Gabriela Firea, si rectorii a cinci universitati de prestigiu din Capitala au semnat un acord-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practica in cadrul programelor de(...) citeste mai departeStem Sure sprijina maternologia din Romania

In perioada 20-22 octombrie a avut loc la Brasov Conferinta Internationala Medicala “Zilele Medicale Clinica Eva- Medlife”. Manifestarea a fost organizata de Clinica Eva-Medlife in colaborare cu(...) citeste mai departe